Toti agramatii si repetentii sa ne dea statul decat subventii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 13:32
14103 citiri
Toti agramatii si repetentii sa ne dea statul decat subventii (Opinii)
Foto: realitatea.net

D-na Andronescu e rector al Politehnicii. Se-ntelege ca sta bine cu matematica, mai ales ca si-a facut studiile pe vremea cand diplomele, si de bacalaureat, si de facultate, se obtineau cu multa sudoare si aveau o reala acoperire in cunostinte.

Asa ca domnia sa a facut un calcul simplu si rapid. 100 de mii de picati la bac nu inseamna doar 100 de mii de voturi. Inseamna si voturile parintilor si ale bunicilor acestora, eventual chiar ale fratilor si matusilor. Dar si ale loazelor care se pregatesc sa pice bac-ul anul viitor si ale familiilor lor, care ii fac, probabil, voodoo ministrului Funeriu in fiecare zi. Adica batem milionul de voturi daca nu chiar peste. Nu-i de gluma!

Si cum sta bine cu matematica, d-na Andronescu o fi socotit cum s-ar putea traduce in cifre recunostinta celor care fac averi din fabricile de diplome numite universitati particulare. Si tot socotind cu spor, Ecaterina Andronescu a scos la iveala minunatie de lege numai buna sa ne arate cum va ingropa PSD inceputul de reforma a Educatiei la 10 metri sub pamant si va turna deasupra o placa de beton.

Asadar, d-na rector ar vrea ca toti picatii de la Bac sa fie prinsi intr-un fel de invatamant intermediar nici liceal, caci au terminat deja 12 clase, nici superior, caci nu se vor numi chiar studenti. Ei se vor putea inscrie la facultati, unde vor face si materie de studentie, dar si un fel de an pregatitor pentru a incerca din nou la bac anul viitor. Daca atunci il vor lua, le vor fi echivalate si creditele universitare obtinute in anul universitar parcurs, daca nu, vor fi trimisi in scoli post liceale. Dar nu vor face anul repectiv pe gratis ci platiti din bani publici, adica, potrivit proiectului, "cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj". Adica "toti agramatii si repetentii sa ne dea statul decat subventii", vorba unei parodii realizate de Servicul Roman de Comedie.

"Ce face societatea pentru acesti tineri?", intreaba inlacrimata Ecaterina Andronescu. De ce ar trebui sa faca societatea ceva special pentru niste tineri care au crezut ca prin furt si smecherie pot reusi in viata. E drept ca ani de zile a mers, inclusiv din cauza indulgentei unor demnitari precum Ecaterina Andronescu, care au mistificat invatamantul romanesc. Dar acum ca li s-a infundat, nu e cazul sa-i planga nimeni. E momentul sa invete ca nimeni nu e dator sa mai faca nimic pentru ca ei cat timp ei insisi nu fac nimic. Iar daca vor bani "cel putin la nivelul ajutorului de somaj" n-au decat sa munceasca pentru ei. Daca nu se pricep cu capul, atunci cu spinarea si bratele.

Eu as fi cu mult mai preocupata de ceea ce face societatea pentru elevii de elita, care se pierd sau pleaca din tara si care, daca ar fi sprijiniti, ar intoarce acest sprijin cu varf si indesat. Aceste elite nu ar fi decat descurajate vazand ca inveti nu inveti, iei sau nu iei Bac-ul, tot se gaseste o solutie salvatoare. Si toti se asteapta ca dupa un an de semifacultate daca pica examenul din nou, sa se gaseasca din nou o solutie legislativa ca sa mai faca societatea ceva pentru acesti bieti tineri, caci voturile obtinute trebuie si pastrate, nu-i asa? Era exact ce se citea pe chipurile sfidator amuzate ale beneficiarilor proiectului, intervievati de reporterii tv.

Cat despre patronii universitatilor particulare, ei ar trebui sa dea acatiste la bisercica pentru asa pleasca. Vor recupera in acest an de semifacultate mare parte din materia prima pierduta din cauza exigentei bacalaureatului. Nu le iau banii ca studenti, le iau ca semistudenti. Tot e bine. Si dupa un an, cum spuneam, mai facem o lege de prelungire, mai facem un an pregatitor si tot asa. D-na Andronescu spune ca nu vrea decat sa se asigure ca picatii vor ramane cumva legati de scoala si nu vor ajunge pe strazi. Intai ca daca aveau vreun apetit pentru scoala si pentru munca, nu ar fi ajuns in situatia aceasta. In al doilea rand, de ce nu s-a gandit d-na Andronescu sa organizeze acest an pregatitor in cadrul liceelor, cu mult mai calificate sa ii antreneze pe candidatii la Bac decat facultatile.

Dar atunci ce mai incaseaza fabricile de diplome? Ele au nevoie de fraieri puturosi pe care sa-i stoarca de bani si carora sa nu le ofere decat iluzii, caci nu pot intelege cum se poate pregati pentru romana de la bac un semistudent inscris la stiinte economice, de exemplu. Dar ce conteaza? Banul sa curga, de la fraieri la fabricile de diplome, de la fabricile de diplome in pusculita de partid si de la noi toti catre proiectele inepte ale unor politiceni populisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#facultate fara bacalaureat, #ecaterina andronescu bacalaureat facultate , #educatie