Dreptatea doamnei Andronescu - (Opinii)

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 17:20
4759 citiri
Dreptatea doamnei Andronescu - (Opinii)

Principala vinovata de problemele din Educatie ar fi Ecaterina Andronescu, iar toate problemele actuale par a pleca de la dansa, potrivit unor comentatori. Cred ca exista si o alta perspectiva, dintr-un punct de vedere mai cuprinzator si cu adevarat actual.

Vina Ecaterinei Andronescu nu este mai mare decat a ministrilor din guvernarile de dreapta. Dimpotriva, merita apreciata pozitia sa consecventa intr-o directie determinata de o viziune de stanga - interesul real pentru elevi.

Intr-adevar, nu este apanajul unui partid sa detina monopolul intelepciunii privind modul corect in care ar trebui facuta educatia, dar acest lucru este valabil si pentru partea adversa, adica nici Daniel Funeriu sau PDL nu au neaparat dreptate.

Dimpotriva, adevarul este mai degraba la mijloc. Ecaterina Andronescu poate fi privita ca o mama ce isi iubeste la fel de mult toti copiii, nu vrea sa faca diferente nejustificate, si astfel are dreptate. Daniel Funeriu, sau ceea ce el reprezinta, poate fi privit ca un tata exigent care vrea sa scoata ce e mai bun de la copii, nici asta nu este rau. Problema este doar daca acest tata este tributar unui curent care de doua secole face departajari incorecte intre oameni - academismul.

Stanga, dreapta si academismul

Perspectiva doamnei ministru este una de stanga, in care elevii au drepturi egale si chiar daca sunt diferiti nu merita sa fie discriminati nici macar prin examene. Are dreptate, nu suntem toti dotati pentru a face cariere prin educatie, nu ne intereseaza rezolvarea de integrale si operatiile cu matrici, ci eventual la ce ne ajuta matematica in conditii concrete.

Accentul este pus pe cooperare, sau chiar pe supunerea individului vointei majoritatii. Inegalitatea, introdusa oarecum fortat prin examene, produce disconfort, de aceea se prefera compromisul la evaluare pentru a reduce diferentele.

Perspectiva de dreapta, pentru care omul este deasupra comunitatii, poate avea rolul individualizarii. Ea obliga tanarul la efort pentru a deveni mai bun, mai competitiv. Propune examene destul de dure pentru ca mobilizarea elevilor sa fie cat mai mare. Cei care nu fac fata, la profesionala cu ei (categorie inferioara!). Din pacate lucrul in grup este tot in vederea dezvoltarii individului, colaborarea nu este o valoare in sine.

Iluzia academismului, caruia ii este tributara si ideea ca numai cei care au aptitudini academice pot primi o diploma de bacalaureat, pe deprinderile/cunostintele academice, este pe cale de a fi abandonata in toata lumea.

Oficial ea isi traieste de fapt ultimele zile, pana cand orientarea pe competente, instalata deja, va fi bine inteleasa si pe deplin functionala.

Atunci nu vor mai fi astfel de diferente majore intre cei cu deprinderi academice si cei cu abilitati sociale, artistice ori de alte tipuri, cele academice nemaifiind supralicitate si unicele apreciate.

Sunt de acord cu ideea unor examene corecte, insa conteaza si ce evaluezi prin examen. Daca fac in scoala si rezolva la matematica probleme abstracte, mai mult ca sa incurce elevii decat sa ii ajute efectiv pentru viata, atunci mai bine sa nu dea un astfel de examen.

Iesirea din dualism

Este meritul unui fizician roman, Basarab Nicolescu, de a insista pe o viziune mai cuprinzatoare. A militat consecvent pentru transdisciplinaritate, pentru acceptarea unei logici care iese din dualitatea in care tertul este exclus, pentru acceptare culturala si intelegerea fiecarei pozitionari.

Perspectiva fizicienilor este marcata de o mult mai clara constientizare a sistemului de referinta ales, a relativitatii pozitionarii in oricare din ele, a existentei unei realitati cu mai multe niveluri.

Transdisciplinaritatea a fost doar deschiderea catre ceea ce intuitiv si impinse de practica sistemele educationale au adoptat deja - centrarea pe competente. Competentele sunt la intalnirea dintre dezideratele si exigentele unui sistem supraindividual cu nevoile omului de participare de calitate la realitatea supraindividuala.

Potrivit studiilor, principalele nevoi ale omului contemporan sunt cele de autonomie, competenta si de stima de sine. Autonomia si stima de sine pot fi crescute prin competenta.

De cealalta parte, a sistemelor, toate isi stabilesc cerintele sub forma de competente. Astfel ele devin punctul de intalnire, calea de mijloc, in care respectul grupului pentru unicitatea fiintei umane, dar si a persoanei pentru grupul din care face parte pot coexista.

Intelegerea conceptului si demersul implementarii unui invatamant centrat cu adevarat pe competente sunt doar la inceputuri. Insa notiunea, greu accesibila adultilor specializati pe o anumita abordare este mult mai accesibila elevilor, care nu a fost inca prinsi intr-o viziune centrata pe persoana ori pe grup.

Venirea in fire a educatiei si abandonarea perspectivei academiste ar avea sanse, daca s-ar intelege ca centrarea pe competente este de fapt o centrare pe rezultate.

Ultimele orientari in practica economica cer acelasi lucru, sa ne pese de rezultatele pe care le obtinem, nu de dorintele noastre de a face neaparat anumite lucruri.

Nu stim daca d-na ministru sesizeaza amploarea provocarii la care este chemata sa raspunda educatia. Cert este ca pentru societate o viziune de dreapta nu este mai buna ca una de stanga, corecta este doar cea care reuseste sa integreze cele doua orientari si sa ofere copilului cea mai autentica pregatire pentru viata.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: Ziare.com