Ecaterina Andronescu explica de ce trebuie sa mearga educatorii si invatatorii la facultate

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 22:46
6210 citiri
Ecaterina Andronescu explica de ce trebuie sa mearga educatorii si invatatorii la facultate
Foto: TVR 1

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a spus ca educatorii si invatatorii vor fi nevoiti, in viitor, sa aiba studii universitare, deoarece "nu poti sa inlocuiesti o diploma de licenta cu experienta practica".

Totodata, senatorul PSD a explicat si care ar fi fost urmarile daca legea nu ar fi fost modificata prin ordonanta de urgenta.

"Ce consecinte ar fi avut? Nu mai puteam sa ii salarizam, ca urmare legea trebuia modificata", a spus Ecaterina Andronescu, marti seara, la TVR 1.

Aceasta a precizat ca in Legea educatiei din februarie 2011 nu mai figureaza functiile de educator sau invatator, desi in sistemul de invatamant sunt circa 40.000 de cadre care ocupa aceste posturi.

"Cel care este invatator sau educator are studii medii, de regula liceul pedagogic, dintotdeauna. Articolul din lege da dreptul celor care n-au parcurs un program de licenta sa aiba aceeasi calificare ca si cei care au parcurs un program de licenta. Pe de o parte, spui ca toti cei care lucreaza in invatamantul preuniversitar trebuie sa aiba studii universitare, dupa care inventezi un articol in care le recunosti studiile", a comentat fostul ministru al Educatiei.

Andronescu a explicat ca nu exista suficienti absolventi care sa acopere necesarul de invatatori si de educatori, dar si ca exista riscul, chiar si "in conditiile unei echivalari trase de par pana la Dumnezeu", sa ramana pe dinafara 20 de mii de cadre didactice.

"Domnul Funeriu considera ca echivalarea se face ca si a diplomelor sale. Nu poti sa inlocuiesti o diploma de licenta cu o experienta practica", a subliniat senatorul social-democrat.

Educatorii si invatatorii pot preda si fara sa aiba facultatea terminata

Fostul ministru al Educatiei a aratat ca functiile de educator si de invatator nu mai existau in Legea invatamantului, astfel incat in acest moment "nu mai aveam baza legala pentru a le acorda in continuare salarii celor 40.000 de cadre didactice".

"Principala vina a domnului Funeriu este ca a desfiintat functiile de invatator si de educator. Actuala lege ii scoate de maine sau de ieri (...). Legea de acum nu ii mai prevede. Ce ne facem cu cei care nu indeplinesc conditiile de echivalare? Legea domnului Funeriu are foarte multe hibe care trebuie corectate. Ordonanta aceasta corecteaza unele hibe", a mai afirmat presedintele PSD Bucuresti.

Educatori si invatatori cu diplome de licenta, peste sase ani? Andronescu: Am calculat, nu cred...

Ecaterina Andronescu a mentionat ca "ramane de vazut" daca poate fi atinsa tinta in ce priveste educatorii si invatatorii care sa devina cadre didactice cu licenta.

"Am calculat, nu cred ca ne ajung sase ani", a aratat aceasta, cu referire la faptul ca educatorii si invatatorii nu sunt conditionati de finalizarea cursurilor unei facultati in urmatorii sase ani pentru a-si pastra locurile de munca de la catedre.

"Aceasta ordonanta de urgenta a fost necesara sa corectam o mare greseala pe care a facut-o Legea invatamantului, greseala prin care educatorii si invatatorii ar fi trebuit sa plece de maine acasa, pentru ca nu aveam temeiul legal pentru plata acestora", a adaugat fostul ministru al Educatiei.

Senatorul PSD a incheiat afirmand ca nu ar fi pus prevederea in ordonanta de urgenta "daca nu ne-ar fi cerut in mod expres ministrul Justitiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ecaterina Andronescu educatori, #Ecaterina Andronescu invatatori, #educatori invatatori facultate, #educatori diploma licenta , #educatie