Epurare politica in invatamant

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 12:57
4588 citiri
Epurare politica in invatamant

De ce e atat de necesara depolitizarea reala a invatamantului, o adevarata cheie a reformei educatiei? S-a "straduit" sa ne demonstreze d-na Ecaterina Andronescu, cu numai cateva zile inainte ca noua Lege a Educatiei Nationale sa intre in vigoare.

Printr-o semnatura pe un ordin abuziv, atat in virtutea actualei legi a invatamtnului, cat si a celei viitoare, ministrul Educatiei si-a asigurat controlul politic in scoli cel putin pana la alegerile prezidentiale.

Ordinul cu pricina spune asa: "incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inceteaza toate detasarile in interesul invatamantului pentru functiile de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar de stat si pentru functiile de indrumare si control din inspectoratele scolare dispuse pentru anul scolar 2009-2010 prin decizie a inspectoratului scolar general".

Cu alte cuvinte, sunt inlocuiti toti directorii si inspectorii numiti de inspectoratele scolare, 16 mii de oameni, pentru a fi inlocuiti cu altii numiti direct de ministrul Educatiei.

Inlocuirile au fost in toate cazurile nemotivate, au coborat pana la nivelul gradinitelor, unde valul demiterilor abuzive a inceput naucitor in ultimele zile inainte de inceperea anului scolar, si incalca actuala lege a invatamantului potrivit careia numai inspectoratele scolare au dreptul sa faca astfel de numiri si demiteri. Prin ordin de ministru, d-na Andronescu incalca o lege organica.

Legea Educatiei Nationale, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea, prevede ca directorii scolilor vor fi alesi de consiliile de administratie ale acestora, alcatuite din profesori, parinti si autoritati locale.

Dar consiliile acestea inca nu exista, ele trebuie sa se formeze mai intai, sa decida organizarea concursurilor, sa le organizeze efectiv, sa aleaga un candidat. Este un proces care cere timp, mult mai mult deca cel ramas pana la alegerile prezidentiale. In plus, un director aflat in functie poate capta bunavointa consiliului de administratie pentru ca, dupa ce a fost confirmat in functie, sa serveasca cu abilitate si fidelitate interesele politice ale PSD.

Ce pot face directorii de scoli pentru un partid? Sunt factori importanti de influenta, mai ales in mediile mai putin "saltate" unde preotul, dascalul si doctorul sunt un fel de supraoameni cu un cuvant foarte greu. Este exact motivul pentru d-na Andronescu a comis acest abuz in buza alegerilor prezidentiale, in scoli, gradinite si la nivelul inspectoratului, o adevarata epurare politica a celor cu fidelitate mai mica de 110% pentru PSD.

Ministerul Educatiei a incercat intai sa musamalizeze epurarea cu o minciuna: nu s-ar fi cerut decat listele cu directori si inspectori, insotite cu CV-urile acestora. "Vrem sa ne convingem ca cei numiti in functie sunt in regula, ca au CV-urile corespunzatoare", explica secretarul de stat Doina Pana. Ordinul citat mai sus spune insa cu totul si cu totul altceva.

Va aduceti aminte cu cata inversunare a incercat Ecaterina Andronescu sa elimine din noua lege orice prevedere de depolitizare si descentralizare. In Codul Andronescu, de la director, la femeia de serviciu din scoala erau la mana factorului politic.

In forma finala, Legea Educatiei Nationale face o jumatate de pas inainte. Directorul este numit de consiliul de administratie al scolii care il poate si demite. In schimb, inspectorii scolari generali raman cu atributii foate extinse de control asupra invatamntului, mana lunga a politicului in invatamant.

Sigur, d-na Andronescu si-ar fi dorit sa fie si mai lunga, ca dovada acum trece chiar peste inspectoratele scolare pentru a desavarsi politizarea preelectorala a educatiei.

Ordinul acesta, care contravine fundamental spiritului si literei noii legi, echivaleaza cu o declaratie prin care Ecaterina Andronescu anunta explicit ca nu va aplica masurile de reforma a educatiei, condamnate sa ramana litera moarta in timpul mandatului sau.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#epurare politica invatamant, #lege Educatie Andronescu, #directori scoala schimbati , #educatie