Ziare.com

Opinii: Incepe Bac-ul. Pe stil nou

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 11:27

   

Opinii: Incepe Bac-ul. Pe stil nou
Foarte rar mi s-a intamplat sa fiu de acord cu politicile Ministerului Educatiei, dar si mai rar cu initiativele dnei ministru Ecaterina Andronescu.

Dupa cate critici a primit o apreciere intarziata prinde bine!

Noua structura si organizare a Bac-ului, intrata in vigoare anul acesta, prin OUG 97/2009, este mai buna, din urmatoarele motive:

1. Ii degreveaza pe elevi de sarcina de a sustine 6-7 probe in 10 zile. Ceea ce era enorm. Acum vor sustine trei probe de evaluarea competentelor:

* lingvistice de comunicare orala in limba romana (15-19 februarie)
* digitale - de utilizare a calculatorului (19-29 aprilie)
* lingvistice intr-o limba moderna (31 mai-4 iunie)

Plus alte trei probe scrise la vara, in iunie-iulie, dar fara examenul la sport, care a starnit atatea controverse.

Fiind rarefiate, probele de competente pot fi mai bine pregatite, fara stres si buimaceala inerenta probelor care se succed zilnic.

2. Nu au o miza foarte mare. La aceste probe de competente nu se pun note, nici admis/respins, ci se stabilesc doar "niveluri" de competente lingvistice in comunicarea orala in limba romana, in comunicarea intr-o limba moderna, respectiv in utilizarea computerului. Adica rezultatele acestor examinari nu te pot impiedica sa participi la Bac-ul propriu-zis din iunie-iulie, (doar in cazuri extreme, cand nu deschizi gura deloc!), nu contribuie la media generala, care la randul ei este criteriu de intrare la multe facultati.

3. Se aliniaza curentului european din care s-au inspirat, iar rezultatele sunt recunoscute in Uniunea Europeana. De asemenea, pentru cine poseda deja anumite certificate europene de recunoasterea competentelor, acestea pot fi echivalate si posesorii lor pot sa nu mai sustina anumite probe.

Luni se sustine prima proba, aceea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Ce nu este totusi in regula este faptul ca examinarea se sustine cu profesorii de la clasa si nu este de asteptat ca acestia sa fie chiar un exemplu de obiectivitate.

Fac totusi un apel la colegii mei sa noteze elevii cat mai aproape de nivelul real pe care acestia l-au atins. Le fac un serviciu lor, dar si sistemului, trebuie sa aflam odata si odata unde ne aflam, pentru a lua masuri de remediere.

O rugaminte si pentru colegii mei ziaristi. (Ma acceptati drept coleg?)

Fiind prima proba organizata in acest fel se vor produce, fara doar si poate, sincope, caderi de Internet, intarzieri sau absente ale elevilor. Nu este nicio tragedie, examenul nu are o miza formala importanta. Nu este cazul sa facem din asta un eveniment cu reverberatii nationale.

Examenul se poate intrerupe o perioada de timp, elevii pot fi reprogramati mai tarziu sau in zilele urmatoare. Atmosfera de tensiune, de promovare in prime time, influenteaza negativ si pe elevi si pe profesori.

Problema dificila, adevarata proba de foc va fi la vara, la probele scrise.

In anii trecuti ne-am lovit de situatii incredibile.

In 2009, din circa 212.000 de candidati au promovat in iulie 170.000, iar in august inca 35.000, in total 205.000, adica un procent de 97%!

Intre procentele de promovare pe judete s-au inregistrat diferente enorme, de neexplicat: Mehedinti: promovabilitate de 98,19%, Constanta: 94,99% , Hunedoara: 94,5%, Suceava: 93,87, iar la polul opus Galati, cu 59,8%.

Cand este vorba de mii de elevi legile statisticii ne spun ca asa ceva nu este posibil decat prin producerea unor fraude importante.

Ca asa stau lucrurile ne demonstreaza procentele de 100%, obtinute de multe licee, altfel fara vizibilitate si, mai ales, notele de 10 la sport, obtinute de toata suflarea de candidati din liceul respectiv. Adica nu s-a impiedicat niciunul, nu era niciun elev/eleva mai grasut/a, sa nu realizeze baremele maxime! Cine poate crede asa ceva!

Eliminarea fraudelor la probele scrise, aceasta este adevarata provocare pentru actuala conducere a Ministerului Educatiei.

Si totusi solutii exista. Le ofer o solutie, fara pretentia de a fi si singura.

Actuala aplicatie informatica care gestioneaza examenul de bacalaureat poate fi adaptata sa genereze subiecte personalizate, similare dar nu identice, astfel incat fiecare elev sa aiba propriul subiect. Se elimina astfel, in buna masura, frauda prin copiere intre elevi.

Exemple la matematica. De ce sa rezolve toti elevii aceeasi ecuatie de gradul al doilea, cand fiecare elev poate primi propria ecuatie, diferita de a celorlalti elevi din sala. Sau, cerintele pentru exercitiul cu matrici sunt aceleasi, doar matricea este diferita, de la elev la elev.

Cu exceptia limbii si literaturii romane (si aici textele de analizat pot fi diferite), subiectele pot fi de tip grila, cu evaluare informatica. Se elimina astfel factorul subiectiv reprezentat de corectori. Tehnica aceasta folosita la admiterea la facultate si in invatamantul superior poate fi foarte bine folosita si la Bac.

Atat foaia cu subiecte, cat si aceea de rezolvare a grilei sunt marcate cu coduri de bare si cu numele elevului, astfel incat sa nu poata fi inlocuite. La limba romana, tezele ar urma sa fie corectate in alte judete decat cele in care s-a sustinut examenul.

Singura problema o constituie telefoanele mobile si alte mijloace sofisticate de comunicare, care pot fi depistate la intrarea in scoala unde se sustine examenul cu ajutorul baghetelor scaner, acelea care se folosesc in aeroporturi, in vama si la intrarea in institutiile securizate, manevrate de personal de specialitate.

Daca se realizeaza un examen de Bac fara fraude am avea, in sfarsit, o imagine corecta a ceea ce inseamna invatamantul romanesc actual, un criteriu de evaluare si salarizare a profesorilor, a managerilor, de finantare a scolilor cu granturi de excelenta etc.

An de an fraudele la Bac, inclusiv vanzarea subiectelor, au tinut capul de afis in media, au reprezentat varful mistificarii si ipocriziei din Educatie. Va fi anul acesta altfel?

Metode de eliminare a fraudelor exista, doar dorinta si vointa de a impune corectitudinea nu stim daca exista.

Vom vedea la vara.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3624 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Frauda, frauda, si iar frauda !

Oare nu obosim de atata ... frauda !
N-a mai ramas nici o frantura de mandrie in elevul roman
ortodox ?
Daca marea problema acum e frauda la bac,
care o sa mai fie "marea" problema a acestei generatii
mai incolo, cand o sa intre in paine ?
Un sharpe care-si inghite coada: asta a devenit Romanica
de vreo 20jdeani incoace.

 

Mda...

... si astazi e 1 febr pe stil vechi... Se spune ca de azi incolo mai avem o luna intreaga de iarna...

Succes tinerilor!

 

Dom ' profesor , eu n-am obiectii la articol . BUN !

O mica completare : cu scanner-ele...putina modestie se impune . Abia s-au carpit magistratii din tribunale cu niste rable la intrari .

 

Va promit pe viitor RMN-uri 4D la intrarea in examen !

.

Nu este vorba

De cadrele mari, metalice. Doar de niste bastoane cu baterii, care "simt" bateriile telefoanelor.

Toate bune si frumoase, dar

daca il intrebi pe oricare patron dornic sa angajeze pe cineva pe cine credeti ca va alege? Pe unul care a obtinut o diploma formala, in urma a trei probe scrise, sau pe cineva care a fost supus unei examinari care sa certifice ca stie ceva? Ii tot scutim pe copii de "eforturi". Nu cumva ne indreptam catre scutirea de a mai face scoala? A introduce o proba care sa constate daca un tanar de 18-20 de ani stie sau nu sa se exprime corect in limba materna, sau ca poate sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu un subiect oarecare nu ma poate duce cu gandul decat la ideia ca scoala romaneasca a coborat acolo unde nu era nici pe vremea lui Spiru Haret. Nu universitatea omonima, ci omul care a initiat sistemul exceptional care educat tinerii romani in asa fel incat sa nu-i fie nimanui rusine cu ei. Tare ma tem ca urmasii nostri vor trebui sa revina la profesorii angajati personal pentru a le educa odraslele. Cei care au bani. Pentru ca unii, citeam chiar ieri despre doua familii care procedeaza astfe, au si renuntat la sistemul scolar, educandu-si singuri copii. Bravos, Natiune! Halal sa-ti fie!

 

Schimbiarea

Este spre obtinerea de competente in scoala. Ca informatii se gasesc si pe internet. Selectarea si procesarea informatiei, creativitate, initiativa, gandire logica, abilitati de autoformare continua, lucru in echipa si altele. Aceasta este noua paradigma educationala. Vrem nu vrem lumea s-a schimbat. N-a incremenit la epoca in care am invatat noi.

Cum il fac pe elev sa devina "competent" in scoala daca lu-l invat nimic?

Sunt de acord ca exista un maldar de informatii pe internet. Dar cum aleg, din sute de articole, tocmai pe ala care imi rezolva problema? Daca eu, educat dupa stilul vechi si cu o experienta in profesie de aproape 50 de ani, atunci cand stiu foarte bine ce caut, trebuie sa citesc nu stiu cate articole afisate dupa tot nu stiu cate moduri de formulare a temei de cautare, tot nu reusesc sa ma lamuresc pe deplin, ce poate face un elev care este ca cineva aruncat in apa fara sa stie innotul decat teoretic? Sau se merge pe ideia ca fiecare trebuie sa se descurce dupa cum poate. Adoptam principiul "scapa cine poate"? In acest fel ajungem sa avem oameni supraspecializati: unul stie NUMAI sa bata cuie si altul NUMAI sa scoata cuie. Prin asta se ajunge la ridicarea calitatii educatiei?

Bacul nou "o minciuna in fals"!

Promovabilitate asigurata,propriul profesor examinator,patalama "de roman",spaga de rigoare|,iata noile repere ale Bacului de tip "Funeriu-Vergu"!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor