Absolventii fara Bac, la facultate din decembrie, crede Andronescu

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:52
2981 citiri
Absolventii fara Bac, la facultate din decembrie, crede Andronescu
Foto:napocanews.ro

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, apreciaza ca proiectul sau de lege, care prevede ca cei picati la bacalaureat in acest an sa se poata inscrie intr-un an universitar pregatitor, va trece prin ambele camere parlamentare si va fi promulgat de presedinte pana la finele acestei luni.

Cu toate ca mai sunt doar trei saptamani din noiembrie, iar activitatea in Senat este paralizata de certurile dintre Putere si Opozitie, fostul ministru al Educatiei crede ca proiectul sau, contestat nu numai de adversarii politici ci si de propriii colegi de partid, are sanse sa intre in vigoare rapid, urmand ca de luna urmatoare absolventii fara bacalaureat sa poata participa la cursuri pregatitoare in universitati.

"Acest proiect se afla la Camera Deputatilor, la Comisia de invatamant si sper sa iasa cat mai repede de acolo, sa treaca prin Parlament si sa vina la Comisia pentru invatamant de la Senat si sa grabim putin procedurile pentru ca sa beneficieze si actualii absolventi de aceasta sansa. Eu apreciez ca pana la sfarsitul lunii noiembrie putem avea legea promulgata. De la acea data se va putea organiza anul pregatitor", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Puterea.

Ministrul apreciaza ca o problema de comunicare a condus la situatia in care proiectul sau de lege a fost interpretat de opinia publica.

Ponta: Proiectul privind intrarea la facultate a celor fara Bac nu e solutia

Funeriu, despre inscrierea la facultate fara Bac: O initiativa nastrusnica

"Recunosc sincer ca a fost o mare problema de comunicare, pentru care eu sunt vinovata. In fond, initiativa a fost gandita pentru ca avem circa 100.000 de absolventi de liceu care, in acest moment, sunt abandonati. Autoritatile care guverneaza tara nu au venit cu proiecte in favoarea integrarii acestor tineri intr-o categorie profesionala, in favoarea instruirii si pregatirii lor intr-o categorie profesionala. In aceasta initiativa am prins cateva oportunitati. Ele pot fi extinse, pentru ca initiativa parcurge procedura parlamentara. Membrii Comisiei de invatamant de la Camera, deputatii, membrii Comisiei de invatamant de la Senat, senatorii pot sa aduca imbunatatiri legii, prin amendamentele pe care le pot scrie la aceasta initiativa legislativa", a explicat senatorul PSD.

In opinia sa, cei care nu au luat examenul de bacalaureat, dar au media peste 7, si care sunt circa 2.000, trebuie sa poata sa participe la cursuri de pregatire, intr-un an pregatitor, la cursuri organizate de universitati.

"Acest an pregatitor nu le ofera statutul de student si nici nu le da drepturile pe care le au studentii. Ii ajuta insa sa se pregateasca pentru urmatoarea etapa a examenului. In opinia mea, cei care au obtinut medii mai mari de 7 nu au luat bacalaureatul dintr-un accident(...)

Aceasta categorie de absolventi de liceu se va prezenta la urmatoarea sesiune a bacalaureatului si, daca il vor promova, vor putea participa la concursurile de admitere organizate de universitati. Daca trece de examenul de admitere si in anul pregatitor a mai parcurs una sau doua materii, dupa cum a decis senatul universitatii, din planul de invatamant, le pot fi recunoscute creditele. Dar nu pot promova anul", a explicat Ecaterina Andronescu in ce consta proiectul sau de lege referitor la absolventii care nu au luat bacalaureatul.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...