Andronescu a modificat Legea Educatiei - a eliminat incompatibilitati care o vizau

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 11:51
3973 citiri
Andronescu a modificat Legea Educatiei - a eliminat incompatibilitati care o vizau
Foto: Arhiva

Guvernul a abrogat mai multe prevederi din Legea educatiei care reglementau normele de incompatibilitate si interziceau, printre altele, persoanelor cu functii de conducere in cadrul unui partid sa exercite si functia de rector, constrangerile respective fiind abrogate prin ordonanta de urgenta.

Ordonanta de urgenta a fost aprobata in sedinta de marti a Guvernului, la initiativa ministrului de resort, Ecaterina Andronescu.

Astfel, a fost abrogat articolul care stabilea ca, dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu.

Articolul abrogat mai prevedea ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului si ca functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Tot articolul abrogat permitea cumularea functiilor de conducere sau de demnitate publica doar cu functiile didactice si/sau de cercetare.

A fost introdusa in schimb o prevedere care stabileste doar ca, in cazul exercitarii "unei functii de membru al Guvernului sau de secretar de stat", rectorul are obligatia de a se suspenda din functie pe perioada execitarii demnitatii.

De asemenea, o alta prevedere abrogata este cea care stabilea ca in invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare si ca mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare, exceptate fiind functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

O alta prevedere abrogata stabilea ca acele cadre didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar dupa implinirea varstei de 65 de ani pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.

Alta prevedere abrogata este cea care impunea ca printre conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar sa fie si detinerea atestatului de abilitare.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anuntat structura si componenta viitorului Cabinet, la Ministerul Educatiei fiind propus rectorul SNSPA, Remus Pricopie, fost consilier al Ecaterinei Andronescu.

Andronescu, acuzata de incompatibilitate

In vara anului trecut, Agentia Nationala de Integritate a sustinut ca rectorul UPB Ecaterina Andronescu, rectorul UMF Carol Davila Florian Popa, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Nicolae Robu, si rectorul UMF Victor Babes, Stefan Dragulescu, sunt in incompatibilitate intrucat pe langa aceste functii ei sunt si parlamentari.

In ceea ce o priveste pe Ecaterina Andronescu, inspectorii de integritate au constatat ca din 2004 aceasta este rector la Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), din 19 decembrie 2008 senator, exercitand si functia de vicepresedinte al Partidului Social Democrat.

In urma evaluarilor, s-a constatat ca Florian Popa este din 2004 rector la UMF Carol Davila din Bucuresti, iar din 19 decembrie 2008 este deputat.

In ceea ce-l priveste pe Nicolae Robu, ANI spune ca din 2008 este rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, iar din 19 decembrie 2008 este si senator, fiind si presedinte al PNL Timis.

Referitor la Stefan Iosif Dragulescu, ANI spune ca din 2008, acesta este rector la UMF Victor Babes din Timisoara, iar din 19 decembrie 2008 este deputat.

Astfel, ANI sustine ca au fost identificate elemente in sensul incalcarii regimului juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform art. 215, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: "persoanele care ocupa o ... demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului", iar, potrivit art. 215, alin. (4) din acelasi act normativ "functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului".

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

Articolul invocat atunci de ANI este unul dintre cele abrogate marti de Guvern.

#Ecaterina Andronescu incompatibilitate, #Ecaterina Andronescu ordonanta incompatibilitate , #ministrul Educatiei