Andronescu: Am demarat deja "reducerile rationale" de personal

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 20:47
1762 citiri
Andronescu: Am demarat deja "reducerile rationale" de personal
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca institutia pe care o conduce a demarat deja "reducerile rationale" de personal si ca proiectul concret privind disponibilizarile ii va fi prezentat, duminica, premierului Emil Boc.

"Reducerile rationale le-am pornit deja. Am cerut si inspectoratelor scolare sa faca acest lucru, pentru ca ni s-a parut ca este important, din punct de vedere al calitatii invatamantului, sa dramuim cu grija banul public, pe de o parte, si pe de alta parte, prin dimensionarea claselor, sa nu mai avem necalificati in sistem.

In privinta reducerii de costuri in institutia centrala, aceasta respecta regula stabilita pentru toate institutiile centrale", a precizat Andronescu, la Realitatea TV.

In privinta reducerilor de personal in randul cadrelor didactice, ministrul Educatiei a afirmat ca acestea vor viza exclusiv suplinitorii necalificati.

"Ne dorim ca la clase sa predea doar profesori pregatiti si sa reducem, pe cat posibil, numarul de suplinitori necalificati. Astfel spus, daca intr-o scoala sunt trei clase de 15 elevi si avem nevoie de suplinitori, facem doua clase de cate douazeci si ceva de elevi, la care sa predea profesori calificati", a explicat Andronescu, pe 28 iulie.

Sindicalistii sunt nemultumiti de disponibilizari

Reprezentantii sindicatelor din invatamant si-au exprimat nemultumirea fata de ordinul prin care, in opinia lor, ministerul intentioneaza sa disponibilizeze 20.000 de cadre didactice.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca masura este abuziva, emisa cu incalcarea prevederilor legale privind numarul de posturi din invatamant finantate de la bugetul de stat, iar Federatiei Educatiei Nationale (FEN) a precizat ca disponibilizarile vor duce la formarea de clase aglomerate, formate din cate 40 de elevi.

"Aceasta masura, luata in timpul desfasurarii etapelor miscarii personalului didactic, demonstreaza lipsa totala de respect de care da dovada conducerea ministerului fata de cadrele didactice, carora li se diminueaza norma didactica de predare si care sunt, in mod fortat, supuse restrangerii de activitate.

Este inca o dovada a incapacitatii Guvernului Boc de a aplica masuri realiste de diminuare a cheltuielilor in sectorul bugetar. In plina criza economica, numai un guvern iresponsabil poate sacrifica educatia!", sustine presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Membrii Cabinetului au convenit "punctual" ca unele agentii guvernamentale sa fie desfiintate - fie prin comasare, fie prin preluarea activitatii acestora de catre ministere - iar la agentiile care nu pot fi desfiintate, fie datorita raporturilor cu CE, fie pentru ca sunt indispensabile functionarii statului, se vor face reduceri de personal sau de salarii, a declarat Boc, la finalul sedintei de miercuri a Executivului

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ecaterina Andronescu reduceri personal, #sindicalisti educatie nemultumiti , #ministrul Educatiei