Andronescu crede ca elevii maghiari fac greva degeaba

Sambata, 28 Martie 2009, ora 09:36
1680 citiri
Andronescu crede ca elevii maghiari fac greva degeaba

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri seara, la Cluj, ca greva japoneza a elevilor maghiari din Transilvania a fost nejustificata.

Elevii de liceu erau nemultumiti in legatura cu reducerea orelor de sport, dirigentie si limbi straine, si au purtat banderole albe pe brat miecuri si joi, la cursuri. Ministrul considera ca disciplina educatie fizica nu a fost niciodata mai bine organizata.

"Fac greva japoneza, dar dupa parerea mea este absolut fara obiect, intrucat in modificarile actuale din planurile cadru, educatia fizica si sportul au minimum trei ore si maximum cinci. Deci niciodata nu au fost atat de bine reprezentate.

Am schimbat forma de organizare pe buna dreptate, pentru ca toata lumea se plange de faptul ca iata nu mai avem baza de selectie pentru sportul de performanta, nu mai avem sport de masa, ori in modul in care orele de educatie fizica s-au desfasurat pana acum si-au dovedit ineficienta. Incercam o formula care sa corecteze si sa faca orele de educatie fizica eficiente", a spus Andronescu, adaugand ca la limbi straine nu s-au operat modificari.

In ceea ce priveste dirigentia, ministrul a spus ca modul in care aceste ore se vor desfasura va fi reglementat de o fisa a postului pe care o va avea fiecare profesor diriginte.

"In legatura cu dirigentia sau asa numita ora de consiliere, profesorul diriginte primeste 10% din salariu pentru ca este diriginte si va avea o fisa a postului dupa care sa isi desfasoare orele de consiliere.", a precizat Andorescu.

Presedintele Uniunii Liceenilor Maghiari din Romania, Vetesi Imola, a anuntat pe 25 martie la Cluj ca peste 20.000 de liceeni se afla in greva japoneza, deoarece Ministerul Educatiei vrea reducerea limbilor straine, a orelor de sport si de dirigentie. Liceenii au intrat la clasa cu banderola alba pe brat, iar protesul lor va fi reluat joi.

"La protestul nostru participa 60 de scoli din 13 judete din Transilvania. Este vorba de peste 20.000 de liceeni. Reducerea numarului orelor nu ar fi cel mai adecvat mod de rezolvare a problemelor existente, deoarece consecintele acestei reforme pot fi hotaratoare pentru viitorul elevilor.

Uniunea Liceenilor Maghiari considera ca nu reducerea numarului orelor ar fi cel mai important lucru de implementat, ci revizuirea si scaderea materialului didactic, precum si reducerea duratei orelor la 40 de minute, ceea ce ar duce la rezolvarea problemei de supraincarcare a elevilor", a declarat Vetesi in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj-Napoca.

Luni, incepand cu ora 14.30, liceeni maghiari organizeaza un mars de protest in Cluj-Napoca, aici fiind asteptati circa 500 de elevi de liceu din judetele Cluj, Bihor, Salaj si Hunedoara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andronescu ore sport, #greva japoneza elevi, #protest elevi maghiari , #ministrul Educatiei