Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele"

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 21:38
1825 citiri
Andronescu: Introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele"

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminica, ca introducerea bacalaureatului profesional va "separa apele", astfel ca aceia care vor sustine bacalaureatul national vor obtine permis de acces in invatamantul superior, iar cei care trec prin bacalaureatul profesional primesc acces spre piata muncii.

"Cei care sustin bacalaureatul national obtin permisul de acces in invatamantul superior, cei care opteaza pentru bacalaureatul profesional obtin cu aceasta diploma permisul de acces pe piata muncii. Cred ca lucrul acesta este foarte limpede, nu toata lumea trebuie sa faca invatamant superior, sa urmeze facultati", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei.

Universitatile, victimele sistemului

Intrebata ce parere are despre faptul ca multe universitati din tara au ramas cu locuri neocupate in acest an, Andronescu a raspuns ca situatia nu este grava, deoarece in universitati s-au ocupat locurile fara sa se coboare stacheta.

"Nu suntem intr-o situatie in care sa spunem ca nu s-au ocupat locurile. S-au ocupat locurile universitatilor in masura in care am avut cu cine sa le ocupam, pentru ca nu cred ca trebuie sa coboram stacheta din acest punct de vedere. Acesta a fost si motivul pentru care am intervenit legislativ cu propunere de bacalaureat profesional pentru a separa cumva apele", a spus Andronescu.

Potrivit acesteia, ministerul a facut o analiza dupa bacalaureatul din acest an si a constatat ca dintre elevii care nu au trecut in 2011 de examene doar circa 20 la suta s-au inscris si in acest an pentru a sustine bacalaureatul, iar dintre acestia mai putin de un sfert au promovat.

In opinia ministrului Educatiei, numarul mai mic de studenti din ultimii doi ani este determinat si de exigenta de la bacalaureat si de faptul ca promovabilitatea a fost sub 50 la suta.

Ce inseamna bacalaureatul profesional

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ii adresase presedintelui Traian Basescu "rugamintea" de a promulga legea adoptata, la jumatatea lunii septembrie, de Senat, prin care a fost introdus bacalaureatul profesional pentru cei care nu doresc sa mearga la facultate si care urmeaza sa se aplice din anul scolar 2012-2013.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Legea da dreptul oricarui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru ca disciplina de educatie antreprenoriala o parcurg toti liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimba continutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi asezate inaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat national.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor sustine doua probe: un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Probele de competente sunt comune si la bacalaureatul national si la bacalaureatul profesional.

In plus, daca cineva care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

PDL a depus, marti, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, in care cere, printre altele, renuntarea la bacalaureatul profesional.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: MEDIAFAX