Andronescu, pe urmele lui Diaconu - si-ar putea pierde mandatul rapid (Video)

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 17:19
6015 citiri
Andronescu, pe urmele lui Diaconu - si-ar putea pierde mandatul rapid (Video)
Foto: Ghimpele.ro

Ecaterina Andronescu, propusa oficial de premierul Ponta pentru a prelua Ministerul Educatiei, se afla intr-o situatie similara cu Mircea Diaconu, proaspat demisionar de la Ministerul Culturii, fiind in proces cu ANI dupa ce a fost declarata incompatibila. De altfel, acesta a fost motivul pentru care nu a intrat de la inceput in Guvernul Ponta.

Pare surprinzator, dar asa este.

Perioada de interimat a lui Liviu Pop se incheie, iar premierul Ponta a anuntat miercuri ca ii va transmite presedintelui Traian Basescu propunea ca Ecaterina Andronescu sa preia din nou Ministerul Educatiei.

Senatorul Ecaterina Andronescu are insa probleme cu justitia. Pe numele sau exista o sesizare penala pentru conflict de interese penal, dosarul fiind pe rolul Parchetului Inaltei Curti. Acelasi conflict de interese a facut si obiectul unui proces administrativ, pierdut in prima instanta de Agentia Nationala de Integritate la Curtea de Apel, au precizat pentru Ziare.com surse apropiate ANI.

Ecaterina Andronescu, in stare de incompatibilitate

Cel mai important insa este procesul in care Ecaterina Andronescu a contestat decizia de incompatibilitate primita din partea ANI.

Inspectorii de integritate au anuntat public in iunie 2011 ca Ecaterina Andronescu a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor, aceasta fiind pe atunci si rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD, dar si vicepresedinte al partidului.

Ecaterina Andronescu a contestat aceasta decizie, iar Curtea de Apel Bucuresti i-a dat un prim raspuns defavorabil, respingadu-i cererea de suspendare a deciziei ANI. Aceasta a facut recurs, care se judeca la ora actuala.

Pe ce se bazeaza Victor Ponta?

"O decizie finala in acest caz nu avem pentru ca inca nu a fost scrisa motivarea instantei. Abia in momentul acela se poate face recurs. Probabil o sa se ajunga cu procesul in septembrie, octombrie, noiembrie...", au mai explicat sursele citate care este strategia guvernantilor.

Greu de inteles este insa de ce Victor Ponta considera in primele zile ale preluarii puterii ca Ecaterina Andronescu nu poate face parte din guvern din cauza problemelor de incompatibiliate, iar acum s-a razgandit.

"N-ati vrea sa fiti in locul meu la momentul desemnarii. (...) Au fost mai multe (variante - n.r.), dar, dupa cum stiti foarte bine, doamna Andronescu, cea care din cadrul PSD are cea mai mare experienta, a fost preventiv atacata, declarata incompatibila de catre ANI. Doamna Dumitrescu (Corina Dumitrescu, desemnata initial pentru functia de ministru al Educatei - n.r.), pe care am numit-o, a fost tinta numarul unu. Domnul Mang, de cand a fost numit, a fost si el tinta. Sunt convins ca pe cine voi numi va fi tinta, pentru ca nu mai discutam aici de persoane", a explicat Ponta pe 13 mai, intr-o emisiune la ProTV.

De altfel, si Ecaterina Andronescu a refuzat atunci sa preia portofoliul Educatiei, ceea ce nu se mai intampla acum, desi problemele in justitie sunt aceleasi. "Radeti de mine?!", a fost raspunsul dat atunci la intrebarile jurnalistilor.

Andronescu, intrebata daca ar inlocui-o pe Dumitrescu la Educatie: Radeti de mine?

Ramane de vazut care va fi reactia presedintelui Traian Basescu in momentul in care va primi propunerea premierului Ponta. Potrivit legii, seful statului are dreptul sa respinga o propunere de ministru, dar o singura data.

Ministerul Educatiei a ramas fara ministru plin imediat dupa demisia lui Ioan Mang, acuzat de plagiat. Conducerea ministerului a fost preluata sub forma de interimat de ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, dar mandatul acestuia expira in curand.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ecaterina Andronescu ministru Educatie, #Ecaterina Andronescu incompatibilitate, #Ecaterina Andronescu Ponta , #ministrul Educatiei