Andronescu: Sper ca Senatul sa adopte legea privind bacalaureatul profesional

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:51
2480 citiri
Andronescu: Sper ca Senatul sa adopte legea privind bacalaureatul profesional

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marti, dupa o discutie cu membrii Comisiei de invatamant din Senat, ca doreste ca, printr-un amendament, sa se introduca in legea educatiei optiunea bacalaureatului profesional.

Potrivit acesteia, bacalaureatul profesional se poate aplica din 2013.

"Pe masa comisiei se afla ordonanta pentru modificarea bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte usor de introdus un amendament care presupune doar acest bacalaureat profesional", a spus Andronescu.

Ministrul Educatiei a aratat in comisia senatoriala ca, timp de doi ani, bacalaureatul a adus doar rezultate slabe, astfel ca, pentru cei care merg pe piata muncii s-a decis sa se gandeasca o formula prin care acesti elevi sa finalizeze liceul si sa mearga pe piata muncii.

"Am gandit sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional, care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept pe piata muncii", a spus ministrul Educatiei, precizand ca acest bacalaureat profesional ramane la optiunea elevului si a parintilor.

Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul national probele de competenta, apoi cei care opteaza pentru aceasta varianta trebuie sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la educatia antreprenoriala, care este comuna tuturor liceenilor.

"Daca cineva a optat intr-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional si daca peste o sesiune se razgandeste si vrea in invatamantul superior, da diferenta si poate sa isi continue cariera profesionala", a mai spus Andronescu.

Despre clasa pregatitoare, Ecaterina Andronescu a spus ca aceasta "trebuie sa mearga inainte".

"Tot ce am putut face ca minister, in aceste doua luni, am facut, si anume am descentralizat, spre scoli, achizitia de mobiier scolar. Pe 5 septembrie ar trebui sa fie ultima zi in care mobilierul scolar ajunge acolo unde sunt clase pregatitoare si pana pe 7 septembrie se incheie formarea cadrelor didactice care vor intra la aceasta clasa", a mentionat aceasta.

Despre pastrarea acestei clase pregatitoare si anul viitor, Andronescu a raspuns cu un citat: "A gresi este omeneste, a persevera in greseala este diabolic".

Ea a precizat ca ministerul va face o evaluare dupa primul semestru si va analiza puctele tari si punctele slabe, iar, in functie de dezechilibre, va lua decizia in continuare.

"Oricum, clasa pregatitoare, indiferent unde va fi pozitionata, ramane prima clasa a invatamantului obligatoriu", a mai spus aceasta.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a spus, sambata, dupa sedinta de guvern, ca bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferentiat, iar liceenii care nu vor sa urmeze o facultate, ci doresc sa intre pe piata muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

Andronescu a afirmat ca, in urma discutiilor pe care le-a avut cu mai multi directori de scoala, precum si cu reprezentanti ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia ca trebuie introdusa o noua forma de finalizare a studiilor liceale.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: MEDIAFAX