Ziare.com

DNA ancheteaza un contract semnat de Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei

Luni, 10 Februarie 2014, ora 14:01

   

DNA ancheteaza un contract semnat de Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei
Procurorii DNA cerceteaza modul in care fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a incredintat, in 2002, fara licitatie, un contract in baza caruia o firma privata elibereaza toate diplomele scolare si universitare.

Cercetarile din dosarul penal deschis de procurori in 2013 vizeaza firma Romdidac SA, care este singurul furnizor de diplome de studiu, scrie Adevarul.

Surse din interiorul anchetei au declarat ca DNA a cerut ministerului conventia din 2002 prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de furnizare a diplomelor, dar si evidenta formularelor tiparite in ultimii 12 ani, informeaza sursa citata.

Ministerul sustine ca documentul ar fi disparut din arhiva si ca nu are evidentele cerute.

Directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboasa, a confirmat pentru Adevarul ca de la minister i s-a solicitat o copie dupa conventie.

"Acum doua saptamani, ne-au cerut cei de la minister actul prin care noi ne ocupam de diplome, adica conventia din 2002, ca ei n-o mai au. Eu m-am gandit atunci ca este vorba de vreo firma care vrea sa puna mana pe afacerea noastra, nu am crezut ca e vorba de vreo ancheta", a declarat directorul.

Conventia a fost incheiata de minister la 9 aprilie 2002, cand ministru al Educatiei era Ecaterina Andronescu, iar secretar de stat Mihnea Costoiu, actualul ministru al Cercetarii.

Romdidac a devenit furnizor unic al diplomelor, iar in aceeasi zi Ecaterina Andronescu a emis un ordin intern pentru toate unitatile de invatamant, prin care se cere ca "gestionarea hartiei speciale, precum si tiparirea si distribuirea formularelor de diplome/certificate sunt asigurate de SC Romdidac SA".

Dupa 12 ani in care Romdidac a detinut monopolul eliberarii diplomelor, Ecaterina Andronescu sustine ca nu-si mai aduce aminte cum a semnat Conventia.

"Romdidac intotdeauna a furnizat diplomele. Nu-mi aduc aminte sa fi fost vreodata o alta firma distribuitoare. N-am de unde sa stiu termenii acelei conventii, un ministru semneaza mii de acte (...) Eu n-am stiut ca Romdidac este privata. Nu-l cunosc pe Nicolae Bolboasa si nu am facut niciodata vreun avantaj pentru cineva. Stiu ce vreti sa insinuati. Credeti ca toti in tara asta sunt escroci si neispraviti? Cu toate mizeriile care se spun despre invatamant, totusi eu cred ca este sistemul cel mai curat din Romania", a declarat aceasta.

In schimb, dupa ce procurorii anticoruptie au descins la minister, Mihnea Costoiu a initiat o hotarare de guvern, prin care a intentionat sa scoata Romdidac din circuitul diplomelor. Actul normativ a intrat deja in circuitul de avizare, dupa cum recunoaste ministrul Mihnea Costoiu, care sustine ca nu a stiut ca firma Romdidac este privata.

Compania Romdidac SA a fost infiintata in 1991, prin preluarea fostei baze de aprovizionare si desfacere a Ministerului Invatamantului. Nicolae Bolboasa detine, inca de la inceput, peste 70% din actiuni. In 2009, Romdidac a fost implicata si in scandalul diplomelor false de la Universitatea "Spiru Haret". Romdidac a eliberat diplome de licenta, cu antetul MECT, pentru specializari neacreditate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3582 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"sursa :Ziare.com" ?

articolul , identic si la fel a aparut pe
adevarul.ro la ora 07:11 , sub un alt titlu ,
desigur.
Cine o sustinea si o sustine inca pe Abramburica?
Ce explicatii inteligente da ea: nu este sigura
ca legea achizitiilor publice se aplica unitatilor
de stat. ???!!!
Curat , murdar , coana Abramburica !
Penal ?
Cred ca da!
Inca un stalp infipt de-al USL-ului.

 

Pentru ca Justitia sa inteleaga boacana coanei Abramburica, ar fi

trebui sa angajeze mai intai un corector ortografic si gramatical profesionist.
Cu totii stim, ca o virgula puasa aiurea, poate schimba complet sensul frazelor. Iar coana Abramburica, nu are capacitatea sa scrie corect propozitii mai lungi de 5 cuvinte.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor