Dreptul de a fura intr-un stat de drept

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 12:18
13214 citiri
Dreptul de a fura intr-un stat de drept

Nu m-as fi asteptat ca profesorul universitar Ecaterina Andronescu, o doamna cu galoane grele pe umeri, castigate pe frontul universitar romanesc, sa expedieze atat de simplu spre derizoriu racila plagiatului, calificand-o drept o problema minora.

Si, ca sa vedem cu totii cat de minora este problema, insasi doamna Andronescu spune ca, din 10.000 doctoranzi, numai la cateva lucrari se constata plagierea. Cateva pot sa insemne doua-trei sau chiar o suta, respectiv numai 1% fata de zece mii. Acest detaliu insa n-a mai interesat-o pe doamna profesor. Daca se incadreaza intr-o marja de eroare apreciata numai de "muschii" sai, inseamna ca problema e minora.

Stiti cum vine asta? Ca si cum am spune ca, din 40 de pasageri cati sunt intr-un tramvai, numai unuia i s-a sterpelit portofelul. Ca urmare, problema este minora pentru ca celorlalti 39 nu li s-a sterpelit nimic si n-are rost sa ne mai batem capul.

Devii onest sau pungas dupa cum ai fost invatat sa fii

Daca doamna ministru ar fi fost un simplu comentator la ziar, as zice ca este dreptul sau sa gandeasca asa cum crede si sa vorbeasca asa cum gandeste. Dar domnia sa a fost si este mentorul unor generatii intregi. In functie de cum sunt indrumati si povatuiti astazi de dansa, pionii acestor generatii pot deveni maine incoruptibili si cinstiti sau pot ajunge pungasi si pervertiti.

Nu cred ca profesoara Andronescu este la fel de ingaduitoare cu studentul care copiaza la examen dupa fituici sau cu cel care-i "sopteste" altuia la oral, pe cat se arata de toleranta cu doctorandul care fura cu nerusinare din biblioteca virtuala, dupa metoda "minora" copy/paste. Ma intreb de ce? Are doamna Andronescu vreun interes?

Sa-mi fie iertat, dar nu exclud sa aiba. Presa a publicat recent infomatia ca 22% (aproape un sfert!) din parlamentarii nostri, colegii politici ai doamnei Andronescu, tovarasi de munca ai domniei sale, detin titlul de doctor.

Nu stiu cati dintre acestia l-au obtinut cinstit si cati prin plagiat, dar nici nu-mi vine sa cred ca aproape un sfert din alesii nostri si-au tocit personal coatele prin biblioteci, elaborand lucrari de cercetare, numai si numai ca sa se laude cu inca o diploma in curriculum vitae.

O tara doldora de doctori

Dar sa vedem si cine sunt cei 22% parlamentari care s-au dedulcit la titluri doctorale. Multi dintre ei au demarat in viata ca ingineri, profesori, cercetatori sau altfel de profesionisti. Dar putini si-au luat doctoratul in sfera stiintelor exacte, studiat initial la facultate.

De ce? Pentru ca la stiintele exacte n-ai cum ocoli truda si n-ai cum inlocui efortul. Acolo primeaza formula matematica, iar daca te referi la Arhimede sau la Lavoisier, nimeni nu te poate invinovati de plagiat.

Nu da oare de gandit faptul ca Romania a produs in ultimele doua deceni mai multi "doctori" decat majoritatea altor tari din Uniunea Europeana? Nu bate la ochi faptul ca tara cu cei mai multi analfabeti elibereaza cele mai multe diplome de doctor?

Nu este de speriat sa auzi ca functionarii nostri au stiut sa fabrice tone de teze doctorale, dar nu reusesc sa elaboreze documentatiile pentru obtinerea fondurilor nerambursabile de la UE si apeleaza la un pagubos parteneriat public-privat, indatorand tara, pentru ceea ce ar putea dobandi aproape gratis?

Nu da de gandit si faptul ca indrumatorii doctoranzilor, in loc sa fie dascali de profesie, cercetatori in domeniu, oameni dedicati catedrei, sunt demnitari ai statului, ministri si parlamentari, mult prea ocupati ca sa-i mai indrume si pe doctoranzi?

Nu pare bizar faptul ca, dupa ce fostii ministri ai Educatiei "Genunche" si "Pamblica" au reusit sa ingroape problema plagiatului, iata ca li se alatura si un al treilea ministru, tot la Educatie si tot cu aceleasi derizorii ganduri?

Cum isi permite doamna ministru sa-i scuze pe plagiatori, cand chiar sub ochii domniei sale, incepe sa infloreasca o adevarata industrie a tezelor de doctorat si a lucrarilor de licenta, elaborate la comanda? Anunturile abunda pe paginile internetului.

Nu pot sa cred ca n-ar fi observat publicitatea virtuala a unor indivizi (s-ar parea chiar societati), care se ofera sa elaboreze la comanda lucrari de diploma pentru licente si pentru doctorate, in toate domeniile.

Comunitatea de redactare la comanda

Chiar ma intreb, ce fel de genii pot fi acesti intreprinzatori, daca serviciile lor vizeaza cel mai inalt grad de pregatire universitara, in toate domeniie si toate specialitatile? Au descoperit ei un panaceu, necunoscut de altii? Sunt ei insisi incarcati cu diplome de prestigiu care-i fac atat de atotcuprinzatori, incat sa fie competenti la orice? Hai, sa fim seriosi!

Ei nu se sfiesc sa prezinte elaborarea lucrarilor de diploma ca pe orice marfa din market si imi permit sa redau absolut aleatoriu un fragment dintr-o asemenea oferta a serviciilor, gasita pe un site:

"Tezele de doctorat, purtand amprenta redactorilor ce fac parte din comunitatea redactare la comanda, sunt intotdeauna deosebit de apreciate de catre toti membrii comisiilor de evaluare, indiferent de centrul universitar organizator. Aprecieri ce reflecta cel mai bine in cotatia acordata de catre acestia respectivelor lucrari de doctorat, lucrari ce obtin intotdeauna cele mai bune rezultate, indiferent de domeniul de studiu ales ori cercetare" (sic).

Iata deci aparuta o industrie de elaborare a lucrarilor de licenta si a tezelor de doctorat, iata cum doctoranzii nici nu au de unde sti daca lucrarea "lor" a fost cumva plagiata sau nu, iata cum promotorii acestei fraude organizate isi asigura clientii ca "lucrarile" sunt "deosebit de apreciate de catre toti membrii comisiilor de evaluare, indiferent de centrul universitar" si iat-o pe doamna Andronescu, fara indoiala membra in asemenea comisii, poate chiar conducatoarea lor, cum n-o ingrijoreaza deloc respectiva activitate frauduloasa.

Geniile care te fac doctor contra cost

Poate nici nu si-a dat seama ca acesti "redactori" universali n-au cum sa elaboreze teze de doctorat decat copiind pagini din lucrari deja elaborate de altii, iar demnitarii nostri doctoranzi par mai curand sa fi cazut in plasa acesor prestatori de servicii, decat sa fi plagiat chiar ei, cu manuta lor.

Este penibil sa auzi ca ministrul Educatiei, in loc sa se simta afectat cand aude ca niste necunoscti din spatiul virtual il fac complice la matrapazlacul lor, ii scuza cu explicatia ca preocuparea ar fi minora.

In opinia mea, doamna ministru nu da de inteles ca si-a propus sa slujeasca educatia generatiei noi, ci numai sa-si slugareasca niste sefi sau colegi, aflati in conflict cu corectitudinea si cinstea.

Altfel, in loc sa aprecieze ca asemenea potlogarii constitie un fel de problema minora, ar fi holbat ochii cat cepele vazand cum se face ea insasi aparatoarea fraudarii titlurilor academice.

Intr-adevar prestarea de servicii in domeniul "redactare lucrari de diploma" nu figureaza in Codul Activitatilor din Economia Nationala - CAEN si asta ar fi suficient pentru a dovedi ilegaliatea intregii activitati si neplata impozitelor pentru sumele incasate (nu poti plati pentru o activitate neinscrisa in CAEN).

Nu insinuez neaparat ca doctorii-demnitari si-ar fi comandat tezele contrta cost, dar in opinia mea, ori plagiezi in interes personal ori o faci pentru terti tot furt si impostura este, tot incalcare a legii si in niciun caz o problema minora, asa cum i se pare doamnei prof.dr. Ecaterina Andronescu.

#Ecaterina Andronescu plagiat, #Ecaterina Andronescu furt intelectual, #plagiat furt intelectual, #analfabeti in Romania , #ministrul Educatiei