Ecaterina Andronescu a depus juramantul cu emotii - ce i-a zis Basescu

Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:27
7691 citiri
Ecaterina Andronescu a depus juramantul cu emotii - ce i-a zis Basescu
Foto: B1Tv

Noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a depus, luni seara, juramantul in fata ministrilor Cabinetului Ponta, premierului Victor Ponta, Robertei Anastase, Vasile Blaga si presedintelui Traian Basescu.

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului Romaniei, sa respesct Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa imi ajute Dumnezeu", a spus noul ministru.

Ea s-a incurcat insa de trei ori la cuvantul "integritatea". "Stiam textul foarte bine, dar oameni suntem", si-a justificat emotiile pesedista.

Dupa acest moment, a urmat un scurt discurs al lui Traian Basescu, care si-a exprimat in primul rand dorinta ca acest bacalaureat sa se desfasoare fara probleme.

"Domnule presedinte al Senatului Romaniei, doamna presedinte a Camerei Deputatilor, domnule prim-ministru, stimati membri ai Cabinetului, doamna ministru. In primul rand, va doresc succes pentru ca intrati in functie in momentul in care se desfasoara examenul de Bacalaureat, un moment dificil la noi. Sper sa fie un Bacalaureat fara probleme si care sa faca din cei care merita sa ia Bacalaureatul niste oameni care pot merge mai departe si din cei care nu au invatat sa ramana sa mai invete", a declarat presedintele Traian Basescu.

De asemenea, seful statului a transmis Cabinetului Ponta ca "sper sa reusiti sa abordati problemele legate de prioritatile economice, am observat ca avem o crestere a somajului".

In finalului scurtului discurs, Basescu s-a adresat din nou Ecaterinei Andronescu. "Sper sa nu incepem cu modificari la Legea Educatiei, pana nu o vedem functionala", a incheiat seful statului.

Basescu s-a induplecat si a semnat numirea lui Andronescu la Educatie

Cu demisia in mapa

Traian Basescu a stat apoi cateva momente de vorba cu premierul, spre deosebire de ceremonia de investire a lui Puiu Hasotti la Ministerul Culturii, cand seful statului nu a dat mana cu Victor Ponta.

Seful statului a fluturat o mapa rosie. Potrivit televiziunilor de stiri, in mapa se afla demisia presedintelui, dupa ce Ponta a propus, sambata seara, o demisie comuna a sa si a presedintelui, chemand oamenii la vot.

Ponta: Ii propun lui Basescu sa demisionam amandoi si sa chemam oamenii la vot

Traian Basescu a trimis, la inceputul lunii aprilie, cate o scrisoare celor trei presedinti ai USL in care le solicita sa aiba in vedere intentia sa de a renunta la doi ani de mandat, in schimbul respectarii rezultatelor referendumului din 2009, scrisoare rupta, o zi mai tarziu, de Victor Ponta pe scena Congresului USL. In mapa pe care o avea seful statului la investire s-ar fi aflat aceeasi scrisoare.

Basescu reia oferta pentru Ponta: Demisia pentru modificarea Constitutiei

Presedintele nu a facut, in timpul ceremoniei, nicio referire la solicitarea sa privind depunerea unei declaratii pe propria raspundere de catre Ecaterina Andronescu, care sa asigure ca nu a plagiat si ca nu se afla in stare de incompatibilitate.

Dupa ceremonie, intrebata de jurnalisti daca presedintele i-a spus ceva legat de acest lucru, Andronescu a raspuns: "A vazut declaratia mea publica si a fost suficient. Nu mi-a zis nimic, ba chiar mi-a zambit neasteptat".

Inainte de semnarea decretului, Traian Basescu i-a recomandat Ecaterinei Andronescu sa depuna o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat.

In plus, Traian Basescu a mai transmis ca ar fi util ca Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate, conform normelor legale in vigoare.

Ecaterina Andronescu, acuzata inca din 2006 de complicitate la plagiat

Andronescu a sugerat insa ca nu va declara pe propria raspundere ca nu a plagiat pentru ca asta ar insemna sa-i jigneasca pe toti cei carora le-a coordonat tezele de doctorat.

"Nu e vorba ca vreau sau nu vreau (sa declare pe propria raspundere ca nu a plagiat - n. red.). Dovezile ca nu am plagiat rezulta din toata evolutia mea profesionala. Activitatea mea stiintifica a fost verificata pe fiecare treapta", a subliniat pesedista.

Andronescu este alegerea premierului pentru locul ramas liber dupa expirarea mandatului ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Presedintele PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu, a fost gasita incompatibila, in luna aprilie, pentru faptul ca a ocupat in acelasi timp pozitia de rector si de senator.

Precedentul Hasotti

Aceasta nu este prima oara cand Traian Basescu cere o declaratie pe propria raspundere ca un ministru desemnat de Victor Ponta nu a plagiat.

Presedintele Romaniei i-a cerut, pe 21 iunie, ministrului propus al Culturii de atunci, Puiu Hasotti, sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca nu a plagiat in teza de doctorat sau in alte opere stiintifice.

Hasotti a depus juramantul - vezi ce i-a transmis Basescu

Atunci, senatorul liberal a depus la Guvern declaratia pe propria raspundere ca lucrarile sale stiintifice nu sunt plagiate, insa premierul Victor Ponta a refuzat sa trasmita declaratia la Administratia Prezidentiala.

Mai mult, Crin Antonescu a sugerat, la acea vreme, ca cererea lui Traian Basescu ar putea constitui un motiv pentru demararea procedurilor de suspendare a presedintelui.

Ministerul cu probleme

Anterior, scaunul de ministru al Educatiei a fost ocupat de Ioan Mang, care a demisionat in urma unui amplu scandal de plagiat. Mang nu a negat ca lucrarile vizate ar fi fost plagiate, insa a pretins ca niciuna dintre acestea nu este a sa si nu stie cum de numele sau a ajuns pe ele, dar ca e vorba de un atac politic al PDL.

Adio Mang si scaunul electric de la Educatie

Inainte de desemnarea lui Mang ca ministru al Educatiei in Guvernul Ponta, postul ii fusese repartizat Corinei Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Aceasta a trebuit sa fie retrasa, insa, din cauza numeroaselor acuzatii aparute in presa, de la suspiciunea de incompatibilitate la faptul ca a mintit in legatura cu studiile sale sau ca a fost acuzata, la randul sau, de plagiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Ecaterina Andronescu ministru juramant, #Andronescu investita Ministerul Educatiei, #Andronescu Basescu ceremonie investire , #ministrul Educatiei