Ecaterina Andronescu, acuzata inca din 2006 de complicitate la plagiat

Luni, 02 Iulie 2012, ora 15:25
5332 citiri
Ecaterina Andronescu, acuzata inca din 2006 de complicitate la plagiat

Ecaterina Andronescu ar trebui sa depuna luni seara juramantul in calitate de ministru al Educatiei, dar presedintele i-a cerut sa dea scris la Guvern o declaratie ca nu a plagiat si nici nu a fost implicata in vreun furt intelectual. In 2006, "Cotidianul" publica un articol care dovedeste contrariul.

Situatia este semnalata de presedintele Asociatiei pentru Educatie si Cercetare (EDU-CER), Stefan Vlaston, pe site-ul Contributors, unde sunt prezentate fragmente din articolul intitulat "Cati Andronescu a mosit un plagiat", articol publicat de Iuliana Gatej in Cotidianul, in noiembrie 2006.

Din articol reiese clar ca plagiatul a fost confirmat de autorul lucrarii originale, un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk de la Universitatea din Utrecht, care, atunci cand a citit teza incriminata, a zis ca "este fara nici un dubiu cea mai evidenta copiere a unui text pe care am vazut-o pana acum".

In articolul din 27 noiembrie 2007 se arata ca, in 2003, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministrul Educatiei, a devenit conducatorul de doctorat al Cristinei Nechifor, sef de lucrari la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Conform sursei citate, doctoranda Nechifor a prezentat trei sinteze despre particule magnetice si ferofluide: doua la a XIII-a Conferinta Romana Internationala de Chimie si Inginerie Chimica, iar a treia in "Revista Nationala de Chimie", numarul din august 2003".

Ramane de vazut daca, in aceste conditii, Ecaterina Andronescu va depune, asa cum a facut Puiu Hasotti, ministrul Culturii, la Guvern o declaratie scrisa si semnata, pe propria raspundere, ca nu ar fi fost implicata in actiuni de furt intelectual, stiute fiind implicatiile penale ale unui asemenea gest.

"Pusa in fata unui caz ipotetic de plagiat, fara sa stie ca e vorba despre cazul Nechifor-Ewijk, Ecaterina Andronescu se arata foarte ferma: 'Este un fapt foarte grav. Dar conducatorul lucrarii are prima responsabilitate in aceasta poveste. El este in prima linie. El stabileste, impreuna cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie sa o parcurga si ce trebuie sa aduca nou", scria Cotidianul.

Contactat de sursa citata pentru a-si compara propria lucrare cu cea a Cristinei Nechifor, chimistul Gerard Antonie van Ewijk a declarat: "Ceea ce sta sub semnul intrebarii este ca in descrierea sintezei ea nu citeaza nici o alta sursa in afara propriei sale opere, dar descrierea este scrisa de mine in procent de 95 la suta. "Cercetatorilor" care inventeaza fara rusine sau copiaza rezultatele altora ar trebui sa le fie interzis accesul in lumea academica. Nu numai ca se pierd bani pe cercetari care nu sunt facute, dar acestia afecteaza credibilitatea cercetarii stiintifice in general", declara chimistul olandez.

Mai mult, plagiatul a fost confirmat si de Vasile Pirvulescu, profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti, care spunea ca acest caz este foarte grav pentru ca articolul fusese publicat in 'Revista de Chimie".

De asemenea, Laurentiu Filipescu, profesor chiar la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnice, a sustinut: "Pentru mascarea plagiatului, in partea experimentala au fost inlocuiti partial reactantii, iar datele numerice au fost modificate.

Autorii produc o adevarata acrobatie stiintifica. Preiau o fotografie si o asaza pe orizontala. Dar pe figura apare numarul de ordine inregistrat de calculatorul microscopului original, care este o proba incontestabila a plagiatului".

Presedintele EDU-CER, Stefan Vlaston, cere verificarea suspiciunilor de plagiat care apar nu doar pentru una, ci pentru 3 lucrari semnate de Cristina Nechifor si Ecaterina Andronescu, in legatura cu care se dau toate datele necesare pentru a se face verificarile cerute de lege.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....