Ecaterina Andronescu despre evaluarea profesorilor si problemele legii Educatiei - TV Ziare.com

Duminica, 06 Martie 2011, ora 09:59
4323 citiri
Ecaterina Andronescu despre evaluarea profesorilor si problemele legii Educatiei - TV Ziare.com

Transformarea ciclului primar in 5 ani, precum si transferarea clasei a IX-a spre gimnaziu sunt de natura sa nu aduca beneficii sistemului de invatamant, sustine fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu.

Prezenta la TV Ziare.com, aceasta a mai precizat ca prin actuala forma a Legii Educatiei Nationale sunt discriminati toti tinerii care doresc sa intre in sistem, acestia fiind lasati intr-o prea mare masura la "la discretia directorilor de scoala".

In plus, senatoarea PSD s-a mai aratat nemultumita si de "afectarea aproape pana la eliminare a autonomiei universitare", lucru care necesita "o corectare urgenta".

"Daca acceptam finalizarea ciclului obligatoriu, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, fara un certificat de pregatire profesionala, care sa le dea o calificare celor care termina clasa a IX-a, ne vom trezi in situatia in care, mai ales in mediul rural, o sa avem absolventi de scoala obligatorie fara nicio calificare si care nu vor putea iesi din catunele in care s-au nascut (...)

Un alt aspect care deriva din actuala lege si care creeaza o discriminare se refera la titularizare. Legea mentine titularizarea pentru cei care au intrat pana acum in sistem, chiar si pentru cei care nu au intrat, dar au obtinut medii peste 7 la examenele de titularizare in anii anteriori. Legea nu mentine acest atribut si pentru tinerii care vor intra de acum in colo in sistem. Acestia se titularizeaza pe post si sunt in prea mare masura la discretia directorului de scoala", a declarat la TV Ziare.com Ecaterina Andronescu.

"In legatura cu invatamantul superior, sunt foarte multe de discutat, dar afectarea aproape pana la eliminare a autonomiei universitare este fara indoiala lucrul cel mai important care merita subliniat si care ar necesita o corectare urgenta. Pe de o parte, vorbim de descentralizare si spunem ca decizia trebuie sa ajunga cat mai aproape de locul in care ea trebuie sa se transpuna in realitate, iar pe de alta parte concentram si recentralizam sistemul de invatamant superior", a completat vicepresedintele PSD.

Ecaterina Andronescu a precizat ca actuala forma a legii Educatiei va ajunge curand sa fie modificata, deoarece nu toate fortele politice au ajuns la un consens pe marginea ei inainte sa fie adoptata.

"Ar trebui sa corectam acele lucruri care o fac inaplicabila. Acest lucru nu il spun doar eu, s-ar putea ca eu sa fiu banuita de cine stie ce, dar va rog sa discutati cu profesorii. Am avut dezbateri pe aceasta lege cu sute de profesori si daca ii ascultati o sa vedeti ca toti au aceeasi parere (...)

O asemenea lege are nevoie de consensul partidelor politice, de consensul decidentilor din domeniul public si acest consens ar fi fost, fara indoiala, de natura sa aduca sistemului educational o stabilitate pe un numar mai mare de ani, nu sa genereze o schimbare o data cu schimbarea guvernului", a adaugat Andronescu.

Limba romana nu trebuie invatata ca limba straina

Intrebata ce parere are despre prevederile referitoare la invatamantul pentru minoritati, fostul ministru al Educatiei a precizat ca nu este de accord cu ideea ca limba romana sa fie invatata ca o limba straina.

"Eu nu sunt de acord cu ideea ca limba romana trebuie invatata de copiii minoritari, indiferent din ce minoritate provin ei, ca o limba straina. Adoptarea unei programe care sa-i ajute pe copiii minoritari care vorbesc matern o alta limba este fara indoiala in beneficiul lor, dar de aici si pana la a transfera limba romana intr-o limba straina este o cale diferita.

Eu as pleda, chiar si in conditiile acestei legi, pentru elaborarea unor manuale bilingve in care elevul care apartine unei minoritati sa poata citi si in limba materna si in limba romana. Nu fac aceasta afirmatie din postura de reprezentant al majoritatii, ci din pozitia mea de cadru didactic care a fost invatat sa se gandeasca la egalitatea de sanse pe piata muncii. Daca limba oficiala este limba romana, atunci este firesc sa asiguram egalitatea de sanse si pentru elevii care invata in limba materna", considera Ecaterina Andronescu.

Nu este pacat sa pregatim pe banii nostri tinerii de a caror inteligenta se vor bucura altii?

Referitor la numarul tot mai mare de tineri care aleg sa paraseasca tara dupa finalizarea studiilor, invitata Ziare.com a precizat ca singura solutie ar fi sa avem in Romania locuri de munca mult mai bine platite.

"Ba da (n.r. este pacat ca de pregatirea tinerilor romani sa beneficieze altii), sunt absolut de accord cu dumneavoastra. Stiu mai bine decat multi altii cat de mult te ocupi ca dascal sa pregatesti un student. Sigur ca te doare sufletul atunci cand stii ca acest transfer de cunoastere spre el s-a facut in folosul altora.

Trebuie sa acceptam ca traim intr-o lume in care globalizarea nu mai este doar o amenintare, ea se manifesta in realitate. Mi-as dori din tot sufletul sa putem avea locuri de munca bine platite pentru tineri, aici in Romania.

Intrebata daca viitorul invatamantului va fi in scolile de stat sau in cele private, Ecaterina Andronescu a precizat ca cel mai mult vor avea de castigat scolile care isi vor indrepta atentia catre performanta.

"Eu cred ca viitorul este al scolii care trateaza intr-o maniera extrem de serioasa sistemul de invatamant si care pune accent pe performante inalte. Daca scoala este serioasa, n-as face diferenta intre stat si privat. Trebuie sa ne uitam insa si la ce s-a intamplat in acesti ani, nu putem sa nu constatam ca elevii foarte buni nu s-au indreptat catre sistemul privat (...)

Un mare futurolog, Peter Drucker, mentiona in cartea Realitatile lumii de maine ca invatamantul se va schimba in urmatorul deceniu tot la fel de mult cat s-a schimbat in ultimii 300 de ani de cand a aparut cartea tiparita. Ii dau dreptate si cred ca invatamantul, cu aceste mijloace informatice care ne obliga sa schimbam cinetica insusirii cunosterii si a formarii competentelor, se va schimba foarte foarte mult", a mai declarat Andronescu.

Plata profesorilor trebuie sa tina cont de performata la clasa

In opinia fostului ministru al Educatiei, o parte din activitatea profesorilor ar putea fi cuantificata in functie de performante.

"Eu cred ca putem sa cuantificam o parte din activitatea didactica. Cred ca plata profesorilor trebuie sa tina cont de performata la clasa. Aceste incercari de a alinia salariu cu performanta ne-ar putea aduce un plus de performanta in sistem. Pe mandatul meu din 2009 am si elaborate un set de criterii de performanta, dar din pacate legea salarizarii nu tine cont de acest lucru si a uniformizat salariile profesorilor; din pacate le-a uniformizat in jos", a adaugat senatorul PSD.

De ce doreste sa pastreze si postul de rector si functia de senator?

Rugata sa explice cum vede problema incompatibilitatii intre functia de senator si cea de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ecaterina Andronescu a mentionat ca nu se agata de niciuna din cele doua functii.

"Nu doresc acest lucru (n.r. sa pastrez si functia de rector si pe cea de parlamentar), niciodata nu m-am agatat de o functie, dar cred ca din pozitia mea, fie cea de rector, fie din cea de parlamentar trebuie sa lupt pentru a se aplica orice lege corect. Daca cititi aceasta lege a Educatiei, in aliniatul doi al ultimului articol se stipuleaza foarte clar aplicarea incompatibilitatilor din mandatul urmator. Prezenta mea publica se leaga de dorinta de a fi o voce pentru sustinerea sistemului de invatamant romanesc".

"Nu pot sa comentez reactiile presedintelui, dar vreau sa precizez foarte clar ca n-am facut niciodata, subliniez de mai multe ori niciodata, parte dintr-o gasca sau mafie. Mi-am vazut vazut in toata activitatea mea didactica de lucrurile pe care am avut obligatia sa le fac.

Daca nu ma credeti, va rog sa-i intrebati pe cei care m-au avut profesor si daca ei vor spune altceva sunt de acord ca dumneavoastra sa ma blamati in piata publica", a conchis Ecaterina Andronescu.

Citeste si:
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Ex-deputatul PSD, Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la închisoare pentru corupţie, s-a refugiat în Republica Moldova unde şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro. Mai...
Medici, profesori și reprezentanți ai societății civile vor fi decorați de președintele Klaus Iohannis de 1 Decembrie
Medici, profesori și reprezentanți ai societății civile vor fi decorați de președintele Klaus Iohannis de 1 Decembrie
Preşedintele Klaus Iohannis va decora miercuri, la Palatul Cotroceni, cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, cu prilejul Zilei Naţionale a...