Ecaterina Andronescu, despre frauda la Bac, plagiatul lui Ponta si nivelul scolii romanesti Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Iulie 2013, ora 12:49
8833 citiri
Ecaterina Andronescu, despre frauda la Bac, plagiatul lui Ponta si nivelul scolii romanesti Interviu

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Invatamant, considera ca ministrul Educatiei ar fi trebuit sa fi stins focarul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu imediat ce a primit informatiile de la SRI, inainte sa se produca derapajul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Educatiei spune ca Remus Pricopie ar fi trebuit sa mute centrul de examen de acolo si sa desfiinteze comisia de bacalaureat, pentru ca intreg scandalul a fost consecinta unei incalcari a metodologiei de examen pentru care vinovat este inspectorul scolar.

Ecaterina Andronescu apreciaza ca subiectele de anul acesta de la examenele nationale au fost mai adecvate programelor scolare si considera ca rezultatele mai bune sunt consecinta luarii in serios a examenului supravegheat cu camere video.

In interviul acordat Ziare.com, Ecaterina Andronescu s-a referit si la verdictele contradictorii primite de Victor Ponta in scandalul de plagiat.

Am avut o sesiune agitata a examenelor de vara, mai controversate ca niciodata. Subiecte prea usoare si fraude mari sunt principalele acuzatii. Cum apreciati evaluarea nationala si bacalaureatul?

E foarte greu sa tragi o concluzie fara o analiza. Anul trecut, cand eram la minister, dupa evaluare si bacalaureat am incercat sa prind in grafice reprezentarea rezultatelor. Constatarea mea a fost ca rezultatele celor doua examene sunt legate.

Daca la intrarea in liceu, avem multi elevi cu note mici si foarte mici, la bacalaureat vom avea rezultate slabe pentru ca liceul nu poate recupera integral lacunele din anii de gimnaziu.

Anul trecut, am elaborat un set de masuri care sa puna in practica demersuri reparatorii: cursuri, pregatiri, meditatii, care sa acopere lacunele. Masurile porneau de la o analiza concreta in fiecare scoala. E greu ca de la nivelul ministerului sa cunosti punctele slabe din fiecare scoala.

Daca intr-o scoala de ani de zile se obtin rezultate slabe, inseamna ca trebuie sa ne uitam la relatia profesor-elev-parinti, daca profesorul si-a indeplinit misiunea.

Vi s-au parut subiectele de anul acesta prea usoare, dupa cum au apreciat multi profesori?

Cat am fost la minister nu am cerut Centrului national de evaluare si examinare sa faca subiecte usoare, ci subiecte adecvate la programele scolare.

Si cele de anul acesta vi s-au parut adecvate?

Mai adecvate decat in anii anteriori.

Si totusi au fost nefiresc de multe note de 10, in comparatie cu alti ani.

Eu, ca dascal, nu pornesc la un examen cu idei preconcepute. Trebuie sa pice jumatate dintre studenti sau trebuie sa dau atatia de 10. Am sa va dau un exemplu. Anul acesta, la examenul de diploma am dat 7 note de 10. Niciodata nu am dat atat de multe. Am avut o grupa de olimpici.

Vorbiti de olimpici. Eu vorbesc de elevi obisnuiti, de gimnaziu sau liceu. Exista o explicatie obiectiva pentru rezultatele mai bune decat in alti ani?

Generatiile nu sunt la fel. Dar mai e un lucru. A fost al treilea an de bacalaureat cu exigenta mai mare, cu camere de luat vederi. Cei care l-au dat au avut mai mult timp sa stie ca nu e gluma cu acest examen si atunci cred ca s-au pregatit mai temeinic.

Deci apreciati initiativa ministrului Funeriu de a introduce camerele, o initiativa vehement contestata la vremea ei?

Nu, n-o apreciez. Ca dascal ma deranjeaza profund. Nu le putem scoate insa. Ma deranjeaza ca dascal sa ma supravegheze in plus fata de ceea ce eu trebuie sa fac. Eu am obligatia sa-i fac si educatie celui pe care-l evaluez, iar sa-l las sa ma copieze este incompatibil cu calitatea mea de dascal. Dascalii care supravegheaza trebuie sa fie camerele de luat vederi.

Scandalul de frauda de anul acesta a aratat ca, din pacate, corpul profesoral nu este alcatuit doar din profesori care gandesc asa.

Este obligatia noastra ca sistem sa ne curatam de asemenea colegi care nu ne fac cinste si arunca anatema asupra sistemului.

Camerele va ajuta sa faceti curatenie.

Pana la urma, eu as spera mai degraba in incercarea de a creste onestitatea in invatamant pentru ca si camera poate fi intoarsa catre perete sau se pot gasi tot felul de alte metode. Dar mi-as dori ca dascalul sa fie dascal, pentru ca fara respect si incredere in scoala nu se poate invata.

Credeti ca ministrul Pricopie ar fi putut organiza mai bine bacalaureatul? Credeti ca putea fi preintampinat scandalul de frauda?

Ar fi trebuit ca in momentul in care a avut informatia de la SRI sa fi stins focarul, inainte sa se produca derapajul. Ar fi trebuit sa mute centrul de examen de acolo, sa desfiinteze comisia de bacalaureat. Ce s-a intamplat la Liceul Bolintineanu s-a intamplat din cauza unui derapaj de la metodologie.

In ea scrie foarte clar: comisia si presedintele de comisie nu rezulta din pixul unui inspector, ci din calculator, care selecteaza aleatoriu dintr-o baza de date. Nu se poate ca, daca eu vreau sa ma duc la scoala X, calculatorul sa ma si trimita la scoala X. Trebuie sa ma trimita la scoala Y. Metodologia a fost creata in 2001, cand eram la minister, si a fost consecinta unei intamplari nefericite de acest fel.

Cine e responsabil pentru derapajul de la metodologie?

Cel care avea obligatia sa numeasca presedintele comisiei. Inspectorul.

Avem din nou rezultate exceptionale la concursurile internationale de fizica, chimie, informatica. In acelasi timp, avem testele PISA care ne arata ca 50% dintre elevii romani sunt analfabeti functional. E o ruptura aici intre elita si marea masa a elevilor. Cum o explicati?

Testul PISA este gandit cu o filosofie care nu e si filosofia scolii romanesti. Apoi, rezultatele depind foarte mult de selectia scolilor care intra in testul PISA. Eu nu sunt de acord cu cei care spun ca olimpicii sunt cazuri rare. Nu, scoala e ca societatea, doua treimi din scoli sunt bune si foarte bune si ele dau olimpicii, o treime sunt slabe si foarte slabe si de aici apar problemele.

Din pacate, majoritatea scolilor slabe si foarte slabe sunt cele din mediul rural. De aceea, eu cred ca trebuie sa ne gandim la proiecte diferentiate pe tipurile de scoli. Trebuie sa crestem performanta celor buni, pentru ca elitele trag societatea in sus, dar nu sunt vinovati copiii din mediul rural ca nu reusim sa le dam o scoala de calitate.

Am avut un proiect de 150 de milioane de dolari cu Banca Mondiala, nu am reusit sa introduc in el toate scolile rurale, dar cele care au intrat au renascut - resurse mai multe, profesorii atrasi in programe de formare.

Asadar, gresim daca spunem ca majoritatea elevilor sunt analfabeti functional, dar nu gresim cand spunem ca avem si asemenea produse ale scolilor. Gresim cand spunem ca olimpicii sunt rara avis, dar trebuie sa ne uitam cu mare atentie ce facem cu ei dupa ce termina liceul.

Cei mai multi pleaca in strainatate?

Nu. Pleaca anual intre 5.000 si 7.000 de absolventi de liceu.

Adica varfurile.

Asta e drama. Trebuie sa tinem varfurile in tara.

Cei mai multi dintre olimpicii de la informatica provin de la un liceu privat din Capitala. De ce se poate mai mult acolo?

Trebuie sa-i laud pe cei de la Liceul International de Informatica pentru felul in care isi selectioneaza elevii. Se duc la toate olimpiadele scolare si elevilor cu rezultate exceptionale le ofera burse.

Dar nu toti elevii buni pot primi burse si nu toti elevii buni au parinti care sa sustina integral taxele la un astfel de liceu de elita. Nu este o dovada ca sistemul de finantare ar trebui sa functioneze pentru a da si copiilor mai modesti sansa unei educatii de elita?

Sistemul e in vigoare.

Si pentru scolile private? Banii alocati elevului de la buget il urmeaza si daca se duce la o scoala privata?

In privinta scolilor private, sistemul a fost amanat pana la sfarsitul acestui an.

In finalul mandatului din Guvernul Ponta 1 ati modificat, ati relaxat, criteriile de avansare in pozitiile didactice universitare. Este mai usor sa ajungi conferentiar si profesor acum fata de criteriile stabilite in mandatul lui Daniel Funeriu. De ce ati luat aceasta masura?

Nu eu am facut lucrul acesta. De la aparitia Legii Educatiei Nationale, ne-am confrunat cu doua fenomene: profesorii care au implinit 65 de ani au blocat in pensie, iar la intrare pe de-o parte s-au blocat posturile, pe de alta parte cei aflati deja in sistem nu au putut avansa din cauza unor criterii asezate ingrozitor de sus.

Nu putem sa nu tinem seama de ceea ce are sistemul romanesc de invatamant. Daca in Universitatea Politehnica, de exemplu, timp de 3 ani doar 13 sefi de lucrari au indeplinit conditiile de conferentiar, nu inseamna ca avem o problema in universitate, ci pur si simplu ca ele sunt inacceptabil de sus.

Eu am procedat in felul urmator: Consiliul National de Atestare a Titlurilor si Diplomelor Universitare contine reprezentantii nominalizati de universitati. Consiliul lucreaza pe comisii, pe domenii. Le-am cerut sa analizeze criteriile si sa le amendeze daca e cazul sau nu. Exact asta s-a intamplat. Eu am dat ordinul de ministru, dar pentru fiecare domeniu criteriile sunt semnate de presedintele comisiei respective. Aceasta e calea normala.

Dar oare cadre didactice cu standarde mai inalte nu reprezinta o atractie pentru acele elite despre care spuneam ca pleaca in strainatate? Nu asta cauta elitele cand se duc la unversitatile straine?

Fara indoiala. Un profesor performant atrage studenti. Dar asta nu inseamna ca aceste criterii nu au ca tinta performanta. Daca ii veti intreba pe presedintii comisiilor, veti afla ca eu nu am intervenit nici macar in domeniul stiintelor ingineresti. Exista diferente mari intre domenii si de aceea si intre comisii.

Cert este ca nu suntem in topurile europene si mondiale cu universitatile romanesti.

Va rog sa analizati. Universitatea Stanford a avut numai din sponsorizari 6 miliarde de dolari. Va rog sa analizati bugetele tuturor universitatilor noastre si veti vedea ca nu acopera bugetul unei singure universitati din acest clasament. Daca va imbracati cu o haina Dior, o sa aratati altfel decat daca va imbracati cu o haina de la o alta companie.

E numai o chestiune de imagine?

E si o chestiune de calitate. Pentru a face performanta ai nevoie de logistica, de echipament de top.

Ati cerut Guvernului Ponta mai multi bani pentru Educatie?

Da. Si saptamana trecuta am vorbit despre acest subiect. Dupa cum trebuie sa ne concentram mai mult pe fondurile europene. Dar sa stiti de anul trecut avem si noi o universitate in primele 500, iar unul dintre domeniile universitatii este in primele 100.

Care anume?

Universitatea Politehnica Bucuresti si Facultatea de inginerie chimica.

Voi face acum apel la calitatea dvs. de profesor. Cand un autor, indiferent de numele lui, primeste un verdict de plagiat de la Comisia de etica a Universitatii Bucuresti, de la prodecanul Facultatii de Drept de la Sorbona si de la un profesor de drept de la Strasbourg, credeti ca acest plagiat mai poate fi negat?

Exista o legislatie si nimeni nu e deasupra legii. Legea facuta de dl. Funeriu spune ca pentru demnitari, daca exista o sesizare pe acest subiect, exista un Consiliu national de etica, el analizeaza cazul, il cheama pe impricinat si da un verdict. Acest verdict e vizat de comisia juridica a ministerului. Asta e tot, restul e politica.

Nu mi-ati raspuns ca profesor. Cum priviti un astfel de verdict venit de la Sorbona?

Peste tot sunt oameni.

Deci considerati ca a fost un verdict gresit?

Nu pot sa ma exprim, pentru ca stiintele juridice nu sunt domeniul meu.

Diferenta dintre verdicte nu va pune totusi pe ganduri? Sunt juristi si cei care au dat verdict de plagiat.

Cum sa judecam noi daca legea nu da voie comisiei universitatii sa faca acest demers? Nu eu am facut legea.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#bacalaureat frauda, #plagiat Ponta, #olimpici teste PISA , #ministrul Educatiei