Ziare.com

Ecaterina Andronescu, reclamata la CNCD dupa declaratiile privind separarea copiilor cu cerinte speciale

Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:41

   

Ecaterina Andronescu, reclamata la CNCD dupa declaratiile privind separarea copiilor cu cerinte speciale
Centrul european pentru drepturile copiilor cu dizabilitati (CEDCD) apreciaza ca prepunerea ministrului Ecaterina Andronescu de a-i aduna pe copiii "cu dificultati de invatare intr-un loc" este discriminatorie si segregationista, asa ca a decis sa sesizeze Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

"Declaratiile publice ale ministrului Educatiei referitoare la segregarea elevilor cu dizabilitati intaresc stigma si prejudecata la adresa intregii comunitati a persoanelor cu dizabilitati din tara noastra, copii, tineri, adulti si parinti ai acestora. (...)

Propunerea de a-i 'imparti pe cei cu dificultati de invatare intr-un loc' este discriminatorie si segregationista, deoarece reflecta convingerea doamnei ministru ca, pornind de la criteriul dizabilitatii, elevii nu pot invata in aceeasi clasa cu alti colegi care nu au o dizabilitate.

Conform doamnei ministru, dizabilitatea reprezinta un criteriu valid pentru separarea acestora intr-o alta clasa, fapt ce se inscrie in definitia discriminarii prevazuta in O.G. 137/2000, restrangand dreptul la educatie al acestora in conditii de egalitate, pe criteriul dizabilitatii.

Considerand declaratiile publice ale ministrului Educatiei deosebit de periculoase si reflectia unor directii de politici publice discriminatorii, indiferent de nuantarile ulterioare, am inteles sa depunem plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii", se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Citeste si:


CEDCD prezinta si cateva statistici elocvente:

* 29.433 din cei 70.000 de copii cu dizabilitati din Romania sunt izolati in scoli speciale, adica aproape 50%;

* cu numai 1.385 de profesori de sprijin in toata tara chiar si cei care invata in scolile de masa nu beneficiaza de sprijinul necesar

* cu un profesor de sprijin la 150 de elevi cu dizabilitati in mai multe judete din tara nu reusim sa ne ridicam nici la standardul minim pentru incluziunea copiilor cu dizabilitati;

* programa nu este adaptata, nu exista accesibilizari si tehnologii asistive, iar profesorii nu au beneficiat de pregatirea necesara gestionarii elevilor cu dizabilitati;

* Parintii cheltuiesc intre 4.000 - 18.000 de Euro pe an pentru terapiile copiilor cu dizabilitati si salariile profesorilor de sprijin privati, iar cei care nu isi permit, raman izolati in case sau institutii.

* 93% dintre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) din cele 42 de judete din Romania au raportat inexistenta serviciilor de interventie timpurie pentru copiii cu dizabilitati in comunitate.

* Discriminarea, excluziunea si segregarea copiilor cu dizabilitati in sistemul de educatie din Romania constituie obiectul a numeroase dosare civile, penale si la nivelul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pe care le-am sesizat in ultimii 10 ani;

* Cu o rata de 4,2%, Romania a ajuns tara cu cea mai mica rata de angajare in campul muncii a persoanelor cu dizabilitati din UE se datoreaza si excluziunii de azi de pe bancile scolii, si care la cum arata politicile in prezent se va acutiza

* Raportori speciali ai ONU si comisari pentru drepturile omului ai Consiliului Europei au atras atentia in nenumarate rapoarte de evaluare ca statul roman incalca drepturile copiilor cu dizabilitati din tara noastra

"In aceeasi logica, masurile fara precedent de Buget ZERO la nivel central pentru dizabilitate reflecta pericolul arbitrariului fata de acest grup vulnerabil si nu numai, in absenta unei legislatii europene pe dizabilitate, care sa stabileasca standarde minime de protectie si monitorizare", se mai arata, printre altele, in comunicatul citat.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2464 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Politica Partidului!!!

Ce spune Abramburica se incadreaza perfect in politica Partidului.
Dracknea de la acesti copii a jefuit pentru Partid!
Acum pentru persoanele cu dizabilitati statul nu mai are nici o raspundere.Partidul a pasat raspunderea la Primarii!
Vedem manifestatii ale persoanelor cu dizabilitati.Partidul se razbuna intarzaind la maxim plata ajutoareloe,plafonand ajutoarele,scl.
Ultima solutie a Partdului e Segregarea!!!
Ghetoul!!!

 

fratele andronescu era tot ce-i mai lipsea lui levyou !

dupa circu facut de volgutza,motanu danila,gabitza si alte pintea si rovane,fratele andronescu face ce nimeni nu poate desface....haos ! de aia levyou se aseamana cu gadafi care se inconjurase de femei !

 

Este normal

Ca in copil cu probleme sa aiba o atentie speciala,din partea profesorilor.Asta se poate face intr-o clasa speciala,in care sunt copii cu probleme,in general 6 copii intr-o clasa.Intr-o clasa normala,in primu rand este marginalizat,de copii si chiar de profesori.Profesorii care se ocupa de ei,au o pregatire de specialitate,in domeniu acestor copii.La noi este inca conceptia,ca daca copilul bolnav,este intr-o clasa normala,totu este rezolvat.Inca acesti copii cu probleme sunt judecati de lume,care ii considera responsabili,pt boala lor.Cred ca acesti copii le trebuie o atentie speciala,intr-o clasa ,numai cu astfel de copii....trebuie sa trecem de prejudecati....

 

Nu ai dreptate!

Asa a fost politica comunista. Handicapatii erau adunati la "scoli speciale" si ascunsi de ochii lumii. La fel cei cu retard mental si agresivi, la "scoala de corectie". Cand deveneau adulti, nu mai erau buni de nimic, decat sa munceasca la Cooperativa de invalizi. Copii discriminati, adulti ratati si discriminati pana la moarte, asta a facut "segregarea".
De aceea in scolile nosastre la ora actuala copiii normali au ajuns sa rada de cei bolnavi sau infirmi. Asta e mostenirea comunista, pe care am perpetruat-o fara sa ne dam seama.
Profesorii, indiferent de marimea clasei, trebuie sa aiba atata pricepere sa lucreze diferentiat cu fiecare elev, functie de nevoile lui speciale. Chiar si copiii normali, au grade diferite de inteligienta si intelegere si tocmai aici vedem priceperea si pasiunea de meserie a dascalului. E usor sa lucrezi cu clase de elita, unde copiii vin cu lectia stiuta de acasa, decat sa lucrezi cu clase eterogene, unde trebuie sa ridici nivelul celor slabi, dar nu in detrimentul celor inteligienti, care si ei trebuie sa mearga mai departe, nu sa ramana plafonati. Scoala noastra e atat de slaba si profesorii atat de prost pregatiti, incat in disperare de cauza, vine Androneasca cu asemenea propunere. Intr-adevar, la stadiul in care s-a ajuns, segregarea pare singura solutie si cea mai usoara. Pentru profesor. Cealalta solutie, profesori bine pregatiti, sa faca fata la toate categoriile de elevi, si normali, si infirmi, si idioti, necesita prea mult efort din partea psedelei hoate, asa ca varianta asta a cazut. Oricum, nu plange nimeni din PSD de mila betegilor, ei se gandesc acuma cum sa fraiereasa, sa minta, sa manipuleze si sa pacaleasca CNCD-ul si pe parintii revoltati ai copiilor cu nevoi speciale.

 

 

Profesori Tonitza ...incapabili Grafica 3D ...O replica se poate :)?

elevi ...viitori artisti ...ochelari de cal ...PC-grafica 3D ...dauneaza grav sanatatii
...admin secu ...te rog voteza ...parerea ta conteza :)
...

 
 

 
 

 

ro...Tineri inalta calificare / Ultimii din UE / Statistici oficiale

Un exemplu concret ...liceul Nicolae Tontza ...elevi absolventi clasa xii
...incapabili(ca si profesorii lor) ...deprinderi elementare Grafica 3D

...nimic in programa scolara, la ore, nimic, 0 barat ...secol xix :)

...ei tot cu sevaletul ...exclus PC secol xxi

...grafica 3d ...ue-vest ...timpuri moderne ...calculatorul obligatoriu domnilor profesori :)!

profesori Tonitza
...un DVD ...aplicatii Grafica 3D ...secol xxi ...Se poate :)?
...evident nu sunteti in stare ...nimic, 0 barat ...:)

....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor