Motiunea simpla pe Educatie a picat (Video)

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:51
2694 citiri
Motiunea simpla pe Educatie a picat (Video)

Motiunea simpla pe Educatie, depusa in urma cu o saptamana de PDL si intitulata "Brambureala din educatie duce la plagiat si esec scolar", a fost respinsa, marti, de plenul Camerei Deputatilor cu 153 de voturi impotriva, 67 pentru si 10 abtineri.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca "a fost o motiune politica, iar cei care au depus-o uita ca, de fapt, toate problemele pe care le-au ridicat in aceasta motiune ar fi trebuit sa si le asume".

Printre revendicarile initiatorilor, s-au numarat renuntarea la optiunea bacalaureatului profesional, revenirea clasei zero la gradinita si demisia premierului, ca urmare a acuzatiei de plagiat.

"Motiunea este un demers democratic pe care orice politician trebuie sa-l accepte ca atare. Eu sunt la Ministerul Educatiei de doua luni de zile, cred ca am facut in aceste doua luni suficient de multe lucruri pe care le puteam face in doua luni, incat sa pot sa raspund de ce le-am facut si sa si spun ce am facut", a declarat Ecaterina Andronescu inainte de motiune.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995 prevede ca absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces, insa, in invatamantul superior.

Proiectul arata ca in cazul in care o persoana care sustine bacalaureatul profesional vrea sa mearga spre invatamantul superior si se razgandeste in aceeasi sesiune, dupa o sesiune sau doua sesiuni de bacalaureat, el se poate intoarce, poate sustine probele scrise de la bacalaureatul national si, dupa aceea, are acces spre invatamantul superior.

Atacuri

Deputatul PDL Doinita Chircu i-a transmis, marti, ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, la dezbaterea motiunii simple pe Educatie, ca aceasta este posesoarea unui apelativ care o defineste exact, parlamentarul democrat-liberal spunand ca "abrambureala" din invatamant nu mai poate continua.

"Ati iesit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastra, pentru a treia oara, spre linistea acolitilor si nelinistea sistemului de invatamant pe care l-ati bulversat de fiecare data. Sunteti posesoarea unui apelativ care va defineste exact, dar care produce societatii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oara sistemul de Educatie e supus unor experimente pe spinarea noastra", a spus Chircu.

Ea a precizat ca atitudinile si deciziile lui Andronescu sunt ostile Educatiei si nevoilor scolii romanesti. "Mintiti prin omisiune, dezinformati, sustineti furtul intelectual, incurajati incompetenta, sacrificati copiii de dragul voturilor adunate de PSD. Ca ministru sunteti o simbioza intre putinta si neputinta. Puteti orice, oricand, oriunde, cand e vorba de interesul electoral", a atacat Chircu.

Deputatul PDL a acuzat ministrul de faptul ca doreste sa anuleze in actualul mandat ce a facut in precedentul. "Ati realizat non-performanta ca ceea ce ati facut intr-un mandat sa anulati in urmatorul. In primul mandat, ati sustinut scolarizarea de la sase ani. Am acceptat argumentele dumneavoastra, pe care le-am sustinut si noi. Acum sunteti impotriva pentru ca este o prevedere a legii pe care doriti sa o desfiintati", a mai spus Chircu, adaugand ca Andronescu este "incremenita" in trecut.

"Nu sacrificati copiii Romaniei pentru interese politice. Va cerem respect, iar daca solicitarile noastre va depasesc, asteptam eliberarea Educatiei de fantomele trecutului in care ati ramas incremenita, prin demisia dumneavoastra", a adaugat Chircu.

Ce spune ministrul Educatiei

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marti, la dezbaterea motiunii simple initiate de PDL, ca ministerul a estimat ca vor exista circa 6.000 de clase de copii inscrisi in clasa pregatitoare, ea aratand ca, in realitate, numarul de clase este de 8.700.

Andronescu a criticat vehement guvernarea PDL pentru faptul ca a introdus clasa pregatitoare fara studii de impact, fara spatii pentru clase, fara materiale didactice si fara profesori pregatiti in acest sens.

"Am preluat mandatul la inceput lunii iulie si, in afara de faptul ca era aprobat curriculum, nimic altceva nu era gandit pentru ca aceasta clasa sa demareze la 15 septembrie pentru prima data in conditii corespunzatoare", a spus Andronescu.

Ea a precizat ca nu existau materiale didactice gandite pentru clasa pregatitoare si nu exista demers coerent care sa duca la existenta acestor materiale didactice.

Andronescu a spus ca cea mai neplacuta situatie a fost data de faptul ca nu au fost pregatite spatiile pentru clasele pregatitoare, ajungandu-se la solutii inadecvate, aceste clase fiintand in ateliare, laboratoare, sali de sport, cabinete metodice, camine, vestiare, cabinete de logopedie sau chiar in holurile scolilor.

"Putem admite ca s-au facut greseli, dar e diabolic sa preseverezi in greseala. Se impune o analiza astfel incat anul viitor sa nu intampinam necazurile acestui an", a spus Andronescu.

Ea a aratat ca s-a ajuns la situatii aberante date de faptul ca parintii si-au schimbat domiciliile, ajungandu-se la adrese cu 10-12 familii, la parinti care si-au schimbat apartenenta etnica pentru a-si inscrie copii la scoala germana.

Andronescu a mai spus ca nu era nimic pregatit in legatura cu cadrele didactice care trebuia sa intre la cursurile de la scola pregatitoare, acest lucru facandu-se in doua luni.

"Vom lua masuri necesare pentru remediarea acestor situatii, astfel incat parintii, profesorii, cadrele scolare sa nu se mai confrunte cu ce s-au confruntat anul acesta", a dat asigurari ministrul.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#motiune simpla educatie picat, #motiune PDL educatie cazut, #Ecaterina Andronescu motiune educatie , #ministrul Educatiei