Presa de azi: Haos deplin in Educatie

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 07:02
3699 citiri
Presa de azi: Haos deplin in Educatie

Guvernul a pierdut pe drum o bucata din Legile Educatiei, aflam din ziarul Gandul. Un paragraf din Legea Educatiei pe care prim-ministrul Emil Boc si-a asumat-o in fata Parlamentului a disparut peste noapte din proiectul pe care premierul credea ca l-a prezentat senatorilor si deputatilor.

Prevederea din Legea Educatiei prin care se interzicea demnitarilor sa ocupe functii de conducere in universitati a disparut peste noapte din proiectul pe care prim-ministrul Emil Boc l-a prezentat Parlamentului.

Paragraful ar fi afectat-o in mod direct pe sefa invatamantului, care si-a luat insa masuri de siguranta, completandu-l cu o noua prevedere conform careia masura nu s-ar fi aplicat pentru mandatele in curs. Ministrul Andronescu declara pentru Gandul ca la mijloc se afla "o facatura", suspectand ca cineva vrea s-o scoata tap ispasitor.

Miroase a demiteri. Guvernul Boc a modificat Legea educatiei nationale dupa asumare, scrie Gardianul. Liberalii cer demisia premierului Boc, "cu tot Cabinetul sau de amatori", acuzandu-i pe actualii ministri ca au modificat Legea educatiei, recent adoptata prin asumarea raspunderii Executivului, aceasta avand, in forma de pe site-ul Guvernului, mai putine articole decat cea prezentata in Parlament.

Acestia sesizeaza "un fapt incredibil si fara precedent in statele democratice": dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe o forma a proiectului de Lege a educatiei nationale, ea "a fost modificata ulterior".

Argumentul liberalilor este acela ca, in timp ce pe site-ul Camerei Deputatilor si pe CD-urile inmanate tuturor parlamentarilor Legea educatiei nationale are 336 de articole, in varianta de pe site-ul Guvernului ea are doar 331 de articole.

Un exemplu in acest sens este articolul 333 privind incompatibilitatile, din varianta asumata si publicata pe site-ul Camerei Deputatilor si pe CD-uri, care, mai nou, devine articolul 328, cu acelasi titlu, pe site-ul Guvernului.

Haos deplin in Educatie, titreaza Ziua. Sfidand Codul pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, Andronescu a demis ilegal, printr-un ordin, 16.000 de directori de gradinite, scoli si licee

Cu largul concurs al premierului Emil Boc, ministrul Educatiei si-a mai inscris in palmares o "performanta" neegalata de niciunul din predecesorii sai: a concediat 20.000 de cadre didactice, in special invatatoare si educatoare, astfel incat o grupa de gradinita a ajuns sa aiba 48 de copii.

In aceste conditii de "reforma" a educatiei, incertitudinea asigurarii salariilor din invatamant pentru prima luna a anului scolar " semnal de alarma tras de primari, pentru ca nu au primit banii de la Ministerul Finantelor - pare un amanunt minor.

Dupa o vara intreaga in care a intretinut scandalul pe legile Educatiei si Universitatea "Spiru Haret", Ecaterina Andronescu intra in forta sa faca "ordine" si in invatamantul preuniversitar. Cum asumarea guvernamentala pe Legea Educatiei Nationale nu s-a facut pe varianta legislativa agreata de ea, Andronescu a trecut la ce stie mai bine: impunerea deciziilor prin ordine ministeriale si ordonante de guvern.

Noi epurari in scoli: sute de directori demisi, informeaza Romania Libera. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin potrivit caruia toti directorii din invatamant si inspectorii care au fost numiti prin delegare, si nu prin concurs sunt schimbati din functie. Ordinul Ecaterinei Andronescu vine la nici doua saptamani dupa ce mai multi inspectori scolari generali au inlocuit zeci de directori de scoli pe motiv ca le-a "expirat" delegatia.

Federatia Educatiei Nationale protesteaza fata de decizia ministrului, acuzand imixtiunea politica grava in sistemul de invatamant.

"Pretextand verificarea corectitudinii si legalitatii numirilor in functie, doamna ministru solicita in regim de urgenta inspectoratelor scolare propunerile pentru functiile de conducere, indrumare si control. Graba cu care ministrul Ecaterina Andronescu vrea sa faca aceasta verificare este mai mult decat suspecta incalcand orice principiu al descentralizarii si al autonomiei. (...) Aceasta masura este de fapt una de epurare politica, prin care se incearca acoperirea acestor functii cu oameni de partid, si nu cu cei performanti", a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN.

Andronescu, ordin de la PSD pentru controlul scolilor, titreaza Evenimentul Zilei. Pentru decizia prin care 16.000 de persoane din sistem vor fi inlocuite, sindicalistii si politicienii cer inlocuirea ministrului.

La randul sau, colegul de partid al Ecaterinei Andronescu, senatorul PSD Miron Mitrea, a dat de inteles ieri, in cadrul emisiunii "Evenimentele zilei", de la B1 TV, ca ministrul n-a dat ordinul de capul sau. Intrebat daca s-au facut presiuni pentru a a fi adoptat, Mitrea a raspuns cu un "da" hotarat.

Pe de alta parte, sindicalistii cred ca "masura e, de fapt, una de epurare politica": "Se incearca acoperirea functiilor cu oameni de partid, nu cu cei performanti", spune Constantin Ciosu, liderul Federatiei Educatiei Nationale.

Nici politicienii n-au ratat ocazia de-a o taxa pe Andronescu: deputatii PD-L Raluca Turcan si Mihail Boldea ii dau doua variante - fie retrage ordinul, fie isi da demisia. Fara a transa problema, primul- ministru Emil Boc a precizat doar ca "remanierile se fac, nu se discuta".

Legea salarizarii bugetarilor face victime inca din acest an: Profesorii, taiati de la sporuri, anunta Cotidianul. Legea salarizarii unitare a bugetarilor continua sa faca surprize angajatilor de la stat. Una dintre cele mai neplacute este ca ea incepe sa taie din veniturile unor bugetari chiar din acest an, si nu de la 1 ianuarie 2010, cum suna termenul din lege.

In forma trimisa de Guvern la Parlament pentru asumare exista cateva articole prin care se vor taia din sporurile unor bugetari cat mai curand si asta pentru ca ele se aplica "la trei zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei". Mai precis, din momentul publicarii legii, adica cel mult peste cateva saptamani, si pana la sfarsitul anului, mai multe sporuri ale personalului didactic si cateva ale functionarilor publici, plus toate primele bugetarilor vor fi taiate prin Legea salarizarii unitare.

Cei mai afectati sunt cei 300.000 de profesori. "Toate sporurile ne sunt anulate pana la 31 decembrie anul acesta. Sporul de vechime, sporul pentru cei care predau in invatamantul rural, cel pentru diriginti, gradatia si salariul de merit, indemnizatia de conducere. Toate. Acest lucru inseamna greva generala. Articolul 49 alineatul 12 face economie la buget timp de trei luni", spune Simion Hancescu, prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

La invatatori e si mai grav. Cel care are gradul I, 25-30 de ani vechime, spor dirigentie, salariu de merit primeste un salariu brut de 2.350 de lei. Viitorul salariu va fi de 1.858 de lei. Un profesor tanar, cu o vechime de 10-14 ani, care a castigat si concursul de director al scolii in care preda, ia o indemnizatie de conducere de 30% si un salariu de 2.874 de lei brut. Dupa publicarea Legii salarizarii unitare, salariul sau va scadea la 1.854 de lei pe luna. "Estimez ca se face in total o economie de aproximativ jumatate din fondul de salarii", spune Liviu Pop, secretarul general al FSLI.

Basescu se da la sindicate: "Nu faceti greva! Nu ajuta la nimic", scrie Jurnalul National. Chiar daca sunt contestate, presedintele Basescu este multumit de continutul legilor pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si avertizeaza sindicatele sa nu faca greva generala, deoarece Guvernul nu va ceda presiunilor.

Seful statului a fost ieri invitatul postului public de radio, unde moderatorul l-a intrebat cum comenteaza posibilitatea unei greve generale, anuntate de sindicate. "Sper sa avem inteligenta sa nu facem greva generala, nu ar ajuta la nimic", a raspuns Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#asumare raspundere legile educatiei, #Ecaterina Andronescu legile educatiei, #profesori salarii sporuri, #legile educatiei modificare, #Ecaterina Andronescu directori scoli , #ministrul Educatiei