Proteste fata de reorganizarea CNATDCU - Se anunta o noua izolare a cercetarii romanesti

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:37
5751 citiri
Proteste fata de reorganizarea CNATDCU - Se anunta o noua izolare a cercetarii romanesti
Foto:Puterea

Recentele schimbari facute in regulamentul si componenta Consiliului Nationale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) sunt vehement contestate, in conditiile in care au fost exclusi din comisii toti cercetatorii romani aflati peste hotare, iar multi dintre noii membri nu au autoritate stiintifica.

Consiliul National de Atestare a Diplomelor a intrat in atentia publica dupa ce a a decis ca teza de doctorat a lui Victor Ponta reprezinta un plagiat. Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a dat buzna in sedinta in care se discuta subiectul si a emis un ordin, publicat imediat in Monitorul Oficial, prin care atributiile si componenta consiliului erau modificate. Cu toate acestea, Victor Ponta a primit verdict de plagiat.

Ponta a plagiat - Consiliul de Atestare propune retragerea titlului de doctor

Noul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a continuat actiunea demarata de Liviu Pop, iar vineri in Monitorul Oficial a fost publicat noul regulament de functionare a institutiei si noua componenta, ambele generand o profunda nemultumire in comunitatea academica.

Consiliul de Atestare a Diplomelor, modificat de Ecaterina Andronescu - vezi noua componenta

Astfel, Asociatia Ad Astra, compusa din cercetatori romani activi in Romania si in diaspora, considera ca schimbarile facute sunt extrem de nocive.

"Faptul ca s-a renuntat complet la membrii din strainatate prezenti in vechile comisii, cercetatori de o valoare recunoscuta international, contrazice in chip flagrant declaratiile oamenilor politici in legatura cu necesitatea integrarii Romaniei in circuitul stiintific mondial si anunta o noua perioada de izolare a cercetarii romanesti", se arata in comunicatul care prezinta pozitia oficiala a Asociatiei Ad Astra.

Membrii acestei asociatii subliniaza faptul ca "stiinta este transnationala", iar "frontierele si distantele nu constituie un impediment" pentru colaborarea intre cercetatori, ceea ce va fi evidentiat si in prezentarea Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania", care va avea loc la sfarsitul acestei luni.

In aceste conditii, excluderea din comisiile CNATDCU a tuturor cercetatorilor din diaspora, si asta in ciuda faptului ca multi dintre ei ar fi dispusi sa se implice in reforma educatiei si cercetarii romanesti, este o decizie considerata "de neinteles" si contraproductiva.

Lipsa de autoritate stiintifica a noilor comisii

Un semnal de alarma este tras cu privire la faptul ca noile comisii rezultate din reorganizarea decisa de ministrul Andronescu sunt mai putine, dar numara "mai multi membri cu performanta stiintifica extrem de scazuta (calculata dupa orice criteriu: factor de influenta, indice Hirsch, numar de citari in reviste de top etc.)".

"Insistam asupra faptului ca multi dintre membrii noilor comisii nu indeplinesc nici macar standardele minimale pentru conferentiar (standarde elaborate de vechiul CNATDCU, care sunt inca in vigoare). In aceste conditii, oricat de bine intentionate, noile comisii nu vor avea autoritatea stiintifica de a analiza si, eventual, invalida vreo teza de doctorat sau vreun titlu stiintific.

In plus, aceste numiri contrazic si Art. 8 (2) din Anexa nr. 2 a noul regulament (OM 5644/ 5 septembrie 2012) care precizeaza: "Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate. Misiunea CNATDCU se vede astfel compromisa", se mai arata in comunicatul Asociatiei Ad Astra.

In acest context, Ministerului Educatiei i se solicita sa faca publice listele cu propuneri venite din partea comunitatilor academice, precum si criteriile si procedura care au stat la baza selectiei noilor membri.

"Asociatia Ad Astra nu contesta dreptul legal al Ministrului de a numi CNATDCU si membrii comisiilor de specialitate, dar solicita reintroducerea in comisii si a unor membri din diaspora si efectuarea numirilor pe baza unor criterii clare de valoare profesionala", se precizeaza in comunicatul citat.

Prezenta cercetatorilor straini in comisii - garantie in fata coruptiei si nepotismului

Un alt protest este cel initiat de Gabriel Cornilescu, fost membru al Comisiei de Biologie Biochimie. Acesta se arata "profund dezamagit" de modul in care s-a facut "reorganizarea" CNATDCU.

"Fostii membri din strainate ai comisiilor CNATDCU au fost selectati intr-un proces de organizare care a durat mai mult de un an strict pe baza recunoasterii de catre comunitatea stiintifica internationala, reflectata in calitatea publicatiilor lor in literatura de specialitate.

Prezenta lor in aceste comisii garanta imposibilitatea coruptiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obtinerea frauduloasa de titluri sau diplome universitare de catre politicieni sau oameni cu functii inalte in aparatul de stat. Ei ofereau sansa de a curata mediul academic romanesc de impostori", se arata in Protestul initiat de Gabriel Cornilescu, cercetator la University of Wisconsin - Madison, care a strans rapid peste 50 de semnaturi din mediu academic.

In plus, acesta atrage atentia asupra unei modificari mai mult decat semnificative operate in regulament de catre ministrul Ecaterina Andronescu.

"Art. 5 din vechiul Regulament CNATDCU, care arata ca 'membrii CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan international sau national in domenii cu specific national', a fost redus in Art. 8 al noului Regulament la: 'Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate'", atentioneaza dr. Cornilescu, in opinia caruia "singura solutie rezonabila este revenirea la structura initiala a comisiilor CNATDCU".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest CNATDCU, #protest schimbari Consiliu Diplome, #Andronescu modificat consiliul atestare , #ministrul Educatiei