Ecaterina Andronescu, acuzata din nou de plagiat si incalcarea drepturilor de autor

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 15:54
4895 citiri
Ecaterina Andronescu, acuzata din nou de plagiat si incalcarea drepturilor de autor
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, se afla din nou in centrul unui scandal de plagiat. Este vorba despre 4 articole publicate in perioada 2006-2007 care au fost supuse expertizei unor reputati cercetatori straini, iar concluzia acestora a fost ca exista incalcari grave ale eticii academice, inclusiv plagiat, autoplagiat, precum si posibile incalcari multiple ale drepturilor de autor.

Subiectul a fost deschis de site-ul Integru.org, care publica atat fragmentele incriminate din cele 4 articole cat si opiniile unor prestigiosi chimisti de la universitati straine.

Conform sursei citate, continutul tuturor celor 4 articole este practic acelasi, desi atat titlul cat si lista de autori au fost modificate de la un articol la altul. Lucrarea initiala a fost publicata pentru prima data in "Journal of European Ceramic Society", sub semnatura a noua cercetatori de la Institutul National de Fizica Materialelor de la Magurele.

Aceeasi lucrare a mai fost trimisa de inca trei ori la diferite publicatii de specialitate, cu titluri si autori diferiti, fara a avea insa si vreo modificare de continut. Numele Ecaterinei Andronescu si lui Sorin Jinga, membrii ai Universitatii Politehnice Bucuresti, sunt adaugate pe cele 3 republicari ale articolului original, fara practic a avea vreo contributie noua la continutul stiintific.

O alta problema este aceea ca aceste articole au avut la baza cercetari finantate din granturi europene. "Acest fapt ridica intrebari serioase legate de modul in care finantarea publica pentru grantul din 2005 este justificata, avand in vedere ca rezultatele cercetarii fusesera deja finantate printr-un grant anterior. Directorul grantului CEEX No. 4/2005 a fost Ecaterina Andronescu, unul dintre autorii adaugati pe ultimele 3 articole", se mai arata pe site-ul Integru.org.

In plus, expertii evidentiaza problema incalcarii drepturilor de autor in mod repetat, fiecare articol nou aparent incalcand drepturile de autor ale articolelor publicate inaintea sa.

Toate cele 4 articole au fost supuse analizei independente a patru experti internationali. Este vorba despre James F. Scott, de la Cavendish Laboratory, Department of Phsyics, University of Cambridge, Prof Nathan Newman, School of Mechanical, Aerospace, Chemical and Materials Engineering Arizona State University, US, Prof Michael Carpenter, School of Chemistry, University of Edinburgh, UK si Prof Susmita Bose, Physics and Astronomy Department, Michigan State University, US.

"Ele sunt in mod clar cazuri de autoplagiat, cele patru lucrari fiind foarte aproape identice (> 90%). In plus, dupa prima publicare, inca doi autori au fost adaugati [n.r. Ecaterina Andronescu si Sorin Jinga]. Acestia trebuie sa fie considerati drept plagiind lucrarea autorilor originali. Aceste actiuni incalca normele de etica pentru lucrarile si publicatiile stiintifice, si in mod special termenii contractuali de supunere a manuscrisului la jurnalele implicate. (1) Autorii ar fi interzisi permanent sau temporar la publicare de catre editorii fiecaria din cele patru reviste; (2) toti autorii ar fi mustrati oficial de catre institutele la care sunt angajati; (3) autorii ale caror nume au fost adaugate ar fi respinsi de comunitatea academica de la orice alta publicare", este concluzia exprimata de prof. James F. Scott, de la Cambridge.

Acuzatiile au fost prezentate duminica seara in cadrul emisiunii "Sub semnul intrebarii", de la postul B1 TV, iar reporterii de la Evenimentului zilei sustin ca au descoperit informatii suplimentare pe care le vor publica.

Ecaterina Andronescu a negat toate acuzatiile intr-o interventie telefonica la B1TV, anuntand ca va sustine o conferinta de presa in care isi va expune punctul de vedere.

Ecaterina Andronescu respinge acuzatiile de plagiat

De asemenea, premierul Victor Ponta a comentat luni situatia, declarand ca Ecaterina Andronescu este unul dintre cei mai respectati profesori din tara si ca PDL nu va castiga alegerile vorbind despre lucruri care nu ii intereseaza pe romani, informeaza Mediafax.

"Dumneavoastra chiar credeti ca PDL va castiga alegerile in felul asta? Eu nu stiu ce au in minte, sincer. Vorbesc de niste lucruri care nu intereseaza pe oameni in mod direct. In rest, doamna Andronescu e unul din cei mai respectati profesori din aceasta tara. Ca dumneavoastra la B1 sau PDL o certati, si ce? Asta e", a declarat Ponta raspunzand unei intrebari din partea presei.

C.B.

#Ecaterina Andronescu plagiat, #Ecaterina Andornescu plagiat articole , #plagiat