Ministerul Educatiei: Informatiile privind teza de doctorat coordonata de Andronescu, eronate

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 20:55
3248 citiri
Ministerul Educatiei: Informatiile privind teza de doctorat coordonata de Andronescu, eronate
Foto: Ziare.com

Informatiile aparute intr-un cotidian german referitoare la faptul ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ar fi condus o teza de doctorat acuzata de plagiat sunt eronate, sustine MECTS, care considera "inacceptabila" suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care "au in comun doar exprimari" in limba engleza specifice domeniului chimiei.

Potrivit unui comunicat al MECTS, in Departamentul de Chimie Analitica din Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor al UPB, colectiv in care lucreaza, din 1993, si Aurelia Cristina Nechifor (despre care se spune ca ar fi plagiat), au fost abordate, in cercetarea stiintifica, teme legate de particule feromagnetice si ferofluide, inca din 1991.

Totodata, teza de doctorat elaborata de Aurelia Cristina Nechifor si coordonata de catre Ecaterina Andronescu a avut drept tema "Sinteza si aplicatiile particulelor feromagnetice si ale ferofluidelor", teza dezvoltand acest domeniu si aducand numeroase contributii "originale".

"In anii 1991-1994, au fost stabilite relatii de colaborare stiintifica cu laboratorul de profil al Universitatii din Utrecht, condus de profesorul Albert P. Philipse. Ca urmare a acestei colaborari, pe probe sintetizate in laboratorul din Romania de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor, au fost realizate determinari prin microscopie electronica de transmisie in universitatea partenera. Imaginile de microscopie, in original, se afla si astazi in posesia doamnei Aurelia Cristina Nechifor.

Acest lucru este certificat prin scrisoarea atasata, datand din 1994, semnata de profesorul Albert P. Philipse. In concluzie, imaginea de microscopie invocata apartine doamnei Nechifor.

Lucrarea mentionata de FAZ trateaza obtinerea unui nou tip de ferofluid, pe baza de tributil fosfat (TBP), sulfat feros, sulfat feroamoniacal, hidroxid de sodiu si acid percloric. Autorul Gerard Antonie van Ewijk foloseste, in articolul de unde se afirma ca s-ar fi copiat, o cu totul alta gama de reactivi - clorura feroasa, clorura ferica, amoniac si acid azotic, care nu au nicio legatura cu cei folositi in sinteza de catre doamna Aurelia Cristina Nechifor", se arata in comunicatul MECTS.

Reprezentantii MECTS considera "inacceptabila" asocierea celor doua lucrari, precum si suspiciunea de plagiat pentru articole stiintifice care "au in comun doar exprimari" in limba engleza specifice domeniului chimiei.

"Este de mentionat, de asemenea, ca Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluand informatiile de pe un site, afirma ca nu a fost citat corect articolul (...) autorilor T.A. Osman G.S. Nada si Z.S. Safar.

Afirmam, cu dovezi concrete, ca si autorii romani, ca si autorii de mai sus i-au citat pe cei care au scris anterior pe subiectele respective, respectiv: Rosensweig RE, Kaiser R., Miskolczy G, Viscosity of magnetic fluids in a magnetic field, J Colloid Interface Sci, 1969, 29(4): 680-6 (citat in articolul de mai sus la pozitia 2 si in lucrarea autorilor romani la pozitia 5), si Moskowitz R, Ezekiel FD, Magnetic fluids - something to consider. Instruments Control Syst, 1975, 48:41-5 (citat in articolul autorilor straini la pozitia 6, si de autorii romani de asemenea la pozitia 6)", sustine sursa citata.

Potrivit MECTS, opinia publica "a fost dezinformata cu rea credinta", avand in vedere modul in care a fost "denaturata" realitatea, dar si pentru ca nu a fost solicitat si punctul de vedere al persoanelor incriminate.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris, citand site-ul romanesc integru.org, ca o lucrare a unei doctorande a Ecaterinei Andronescu, Aurelia Cristina Nechifor, co-semnata impreuna cu ministrul, ar fi plagiata.

Analiza textului efectuata de integru.org ar arata ca parti dintr-un articol co-semnat de Andronescu si inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor ar fi fost preluate din munca altor oameni de stiinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Ecaterina Andronescu plagiat, #teza coordonata Andronescu plagiat, #MECTS plagiat Andronescu fals , #plagiat