Cea mai mare tampenie de dupa '89 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 18:36
8386 citiri
Cea mai mare tampenie de dupa '89 (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

In Romania avem privilegiul ca, in ciuda saraciei si mizeriei, sa fim desfatati de un spectacol pe cinste oferit in piata publica de politicieni si multe alte personalitati ale vietii sociale.

Am auzit si am vazut cu totii atat de multe in ultimii 21 de ani, incat de la un punct incolo credeam ca nu mai avem la ce surprize sa ne asteptam. Ei bine, fascinant la aceasta tara se dovedeste insusi faptul ca este un rezervor inepuizabil de surprize. Atunci cand credeai ca nimic nu te mai poate zgudui, taman atunci te loveste cea mai terbila scena.

Exista un proiect de lege, pentru ca daca nu ar fi existat in aceasta forma nu am fi vorbit despre el, depus de social democratii Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean marti la Camera Deputatilor, prin care absolventii care nu au luat bacalaureatul se pot inscrie la facultate, unde sa urmeze apoi un an pregatitor. Minima conditie impusa in proiectul de lege ar fi ca studentii fara BAC sa aiba media anilor de liceu cel putin 7. Basca un mic bonus, in anul pregatitor, studentii fara BAC sa fie sustinuti financiar de stat "cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj", dupa cum se arata in proiectul de lege al celor trei pesedisti.

Multe minunatii a mai scrumut pamantul, insa pana la asta nu credeam ca o sa se ajunga. Nu stiu daca au facut-o ca sa mai culeaga inca vreo doua voturi de la cei si asa saraci cu duhul, nu stiu daca initiatorii proiectului chiar cred in eficacitatea unei asemenea masuri, daca ea a fost propusa in replica fata de masurile de securizare a examenului de bacalaureat impuse de ministrul Funeriu ori daca astfel cei trei social democrati vor sa atraga atentia asupra capacitatii partidului si Opozitiei, in general, de a revigora invatamantul romanesc.

Habar n-am care a fost scopul acestui proiect pe care l-au avut in cap cei trei, daca a fost vreunul, insa stiu ca prin aceasta initiativa ei nu au reusit decat sa se faca de ras. Chiar si in fata celor care au picat examenul de bacalaureat, astfel de legi nu au decat, cel mult, un efect comic. Daca e cel putin partial adevarat ca astazi scoala romaneasca scoate tampiti, atunci o astfel de lege nu va face decat sa promoveze tampitii la rang de diploma universitara.

Nu ca, in prezent, nu am avea si absolventi de facultati care probabil se semneaza cu degetul si nu si-au vazut profesorii niciodata la fata, dar parca e prea mult sa mai si oficializam tampenia la rang universitar. Daca prin acest proiect de lege cei trei pesedisti isi imagineaza ca recupereaza voturile pierdute de PDL prin masurile impuse de Funeriu si efectele lor devastatoare asupra invatamantului preuniversitar, atunci Opozitia demonstreaza ca nu e cu nimic mai breaza decat cei care se afla acum la guvernare. Daca unei prostii ii raspunzi cu o prostie infinit mai mare, atunci se cheama ca meriti sa ramai acolo unde esti - in opozitie.

Daca aceasta este maximum pe care il poate gandi PSD in materie de educatie, daca aceasta este viziunea maxima despre imbunatatirea invatamantului romanescu, atunci mai bine ne lipsim. Il preferam pe Funeriu cu agramatismele sale, cu viziunea sa cotrocenista asupra educatiei - scoala scoate tampiti - si metodele sale de eradicare a inculturii din scoli - camere de supraveghere in fiecare sala de clasa.

In orice alt context, orice abordare a subiectului educatiei trebuie sa fie facuta in mod serios si necesita o multitudine de unghiuri din care poate si trebuie sa fie discutata. In acest caz, in speta masurilor pe care le include proiectul de lege pesedist, nici macar nu este onorabil sa purtam si o discutie de fond asupra problemei. Aberatia este atat de mare, incat trebuie sa fie trimisa in neant inainte de a mai infierbanta si alte minti odihnite catre porniri barbare.

Citește și:
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...