Invatamantul siluit de politica

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Iulie 2009, ora 12:26
8204 citiri
Invatamantul siluit de politica

Ecaterina Andronescu a fost la un pas sa ramana fara sprijinul politic al PSD pentru ca a indraznit sa zgandare mafia din invatamantul romanesc, cu conexiuni cat odgonul in politica, justitie si institutii foarte importante ale statului.

Ministrul Educatiei ar putea sa-si piarda scaunul pentru ca a lezat fabrica de diplome "Spiru Haret" a lui Aurelian Bondrea.

Si ce fabrica! Dupa unele socoteli este cea mai profitabila din lume: 100 de milioane de euro cifra de afaceri, 35 de milioane de euro profit anual, 300 de mii de studenti, adica 2 treimi dintre studentii din Romania. Sunt cifre care se bazeaza pe o imensa smecherie si care arata o profitabilitate mai mare decat a Mobifon, de exemplu.

Pentru fiecare specializare acreditata la zi, Universitatea a mai infiintat una la distanta, fara aviz insa. Omul venea, marca banul, era inscris, o data pe an primea subiectele de examen, chiar pe e-mail, venea cu ele rezolvate sau le trimitea reply, si, pana la urma, dupa mai putini ani decat la oricare alta universitate, primea diploma.

Escrocheria e strigatoare la cer, atat doar ca escrocatii nu sunt titularii diplomelor anulate, care tipa acum ca din gura de sarpe. Ei stiau foarte bine ca nu invata nimic, ca totul e un simulacru de facultate, ca-si cumpara o diploma fara acoperire in cunostinte si, off the record sau sub protectia anonimatului, recunosc acest lucru, dar nu li se pare nimic imoral.

Imi pare rau, dar isi merita soarta. O minima onestitate si informare i-ar fi scutit de belele, cam la fel ca pe cotizantii ramasi cu buza umflata la Caritasul anilor '90.

Escrocat este statul, escrocati sunt cei care muncesc pe branci ani de zile pentru o diploma similara cu cea vanduta de "Spiru Haret", escrocati sunt toti care angajeaza astfel de falsi licentiati, iar lezat este intreg sistemul de invatamant din Romania.

Este absolut remarcabil curajul Ecaterianei Andronescu de a curma aceasta megaescrocherie care depasise, de altfel, granitele Romaniei.

Pe cine infrunta Ecaterina Andronescu?

Gestul sau sinucigas, se pare, a pus-o fata in fata cu creierul acestei megaafaceri cu diplome. Cine este acest nimeni, a explicat perfect Andrei Plesu, cel care in anii '80 a intrat pe mana lui Aurelian Bondrea insarcinat sa-l intimideze:

"Se spunea ca e plastograful calificat al diplomelor de inalte studii ale Elenei Ceausescu si ca meritul acesta atarna atat de greu la dosarul sau, incat, chiar cand oarecari potlogarii i-au fost dezvaluite in Scanteia (ceea ce altora le-ar fi fost fatal), marele om a supravietuit, ramanand impenitent in functie. (...)

A fost bine plasat sub comunisti, s-a descurcat foarte bine si sub primul Iliescu, si sub Constantinescu, infloreste si acum. Nu e el omul care sa fie destabilizat de anemica tranzitie autohtona. Mai ales ca nu numai el a supravietuit, ci o intreaga retea: oriincotro ai privi, vezi numai prieteni. Pe la Guvern, prin Parlament, prin Justitie, prin toate partidele politice.

(...) Tara n-a fost, cum pretind naivii, pedeserizata sau cederizata. A fost bondrificata. Adica adusa intr-o conditie in care diferentele dintre oameni si lichele, dintre competenta si smecherie, dintre curatenie si jeg nu mai sunt semnificative.

Ceausescu n-a fost evacuat. A fost doar faramitat intr-o legiune de mici dihanii nostalgice, in care spiritul lui subzista fertil".

Prietenii la nevoie se cunosc

Printre absolventii la zi sau la distanta ai Spiru Haret se numara numeroase personaje extrem de influente in politie, magistratura, Parlament, de exemplu colegul de cabinet al doamnei Andronescu, Constantin Nita, ministrul al IMM-urilor, care nu stie cati metri patrati are un hectar.

Pe lista profesorilor de la Spiru Haret dam peste alte nume mari, inclusiv ale unor fruntasi PSD, de exemplu - Adrian Paunescu.

Prietenii lui Aurelian Bondrea au reactionat fara mila si i-au sucit mana la spate Ecaterinei Andonescu, pusa sa aleaga practic intre principiile universitare si scaunul ministerial. Pana marti trebuie sa decida.

Printre acesti prieteni se numara, cum altfel, si un fin intelectual, Mari(e)an Vanghelie, care, de la nivelul inaltei lui experiente academice (se califica pentru o diploma la distanta de la "Spiru Haret") stie cum ar trebui "sa devina" treaba:

"Hotararea de Guvern va suna in felul urmator: toate diplomele vor fi recunoscute. Trebuie recunoscute toate diplomele si nu poate fi luata o masura retroactiv".

Probabil ca a citit asta prin almanahe sau pe fituicile de pe care a fost prins copiind la bacalaureat.

Argumentul neretroactivitatii a fost preluat si de Mircea Geoana, pe care prietenii lui Bondrea plus abolventii ramasi cu buza umflata l-ar putea spulbera fara eforturi fix in an electoral. Presedintele PSD este suparat ca nu a fost consultat inainte de elaborarea ordonantei de urgenta referitoare la Universitatea "Spiru Haret".

De parca ar fi ceva de negociat in corectarea unei ilegalitati. De parca ar exista vreo alta posibilitate decat anularea unei diplome incorect obtinute. Legea insasi nu lasa loc de astfel de negocieri cat timp prevede clar ca universitatile nu pot organiza admitere si nici nu pot elibera diplome fara ca specializarile respective sa fie autorizate sau acreditate.

Anularea diplomelor nu reprezinta o retroactivitate a vreunei legi, ci o masura de conformare la legea in vigoare la momentul eliberarii lor. In plus, absolventii ramasi fara patalama au sansa sa arate ca, de fapt, sunt foarte buni specialisti, sustinand licenta la o universitate acreditata.

Ei bine, iata ca e ceva de negociat. Chiar de impus. Si PSD i-a impus doamnei Andronescu sa incalce legea, moralitatea si chiar bunul simt.

Criteriile PSD

Adica domnul Geoana nici nu se gandeste sa-l scoata din Guvern pe ministrul Nicolae Nemirschi, acuzat de fraudarea banului public, dar i-a pus pistolul la tampla Ecaterinei Andronescu, pentru ca a respectat si a incercat sa impuna legea fara sa fi cerut voie de la partid. Asta spune totul despre principiile, verticalitatea si onestitatea presedintelui PSD si ale partidului pe care il conduce.

Daca toate acestea nu le-ar fi straine social democratilor precum chineza veche, ei ar trebui s-o felicite pe doamna Andronescu si sa-i ceara continuarea curateniei si la alte fabrici de diplome, dar si in cadrul ARACIS.

Pasul inapoi pe care se pregateste sa-l faca doamna Andronescu nu este doar infrangerea ei. Este o infrangere fatala pentru invatamantul din Romania, siluit politic si condamnat sa ramana in aceeasi mediocritate si lipsa de credibilitate pentru ca soarta lui este decisa de analfabeti precum primarul care este.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Andronescu PSD Spiru, #scandal Spiru Haret, #anulare diplome Spiru, #Andronescu afara Guvern , #PSD