Presa de azi: PSD falimenteaza scoala privata

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 08:20
4774 citiri
Presa de azi: PSD falimenteaza scoala privata
Foto: Cotidianul

Diplomele de la "Spiru Haret", inca valabile, titreaza miercuri Evenimentul Zilei, precizand ca ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca, deocamdata, toate diplomele eliberate de "Spiru Haret" raman valabile pana la clarificarea totala a situatiei.

Declaratia ministrului a venit dupa mai multe intalniri si discutii la partid. "Nu avem inca datele necesare pentru a separa diplomele legale de cele care nu respecta legea. Drept urmare, toate documentele sunt valabile pana cand vom avea datele necesare pen tru a le diferentia", a declarat, marti seara, Ecaterina Andronescu.

Asta dupa ce, la pranz, Mircea Geoana a transmis in premiera acelasi mesaj. Desi a catalogat universitatea in cauza drept "un adevarat Caritas al diplomelor" si s-a pronuntat pentru continuarea anchetei, Geoana s-a opus anularii documentelor.

"Studentii si familiile lor nu trebuie penalizati", a spus pre sedintele PSD. Acesta si-a schimbat insa pozitia fata de ministru, caruia nu mai vrea sa-i retraga sprijinul politic.

Misiunea de salvare a fabricii de diplome "Spiru": Basescu face front comun cu Geoana si Vanghelie, scrie Romania libera. Inca un politician sare in apararea Universitatii "Spiru Haret", acuzata ca a eliberat peste 100.000 de diplome de licenta, intre care unele ilegale. Si nu oricare politician, ci chiar presedintele Traian Basescu.

Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, liderii PSD, in frunte cu Mircea Geoana si Marian Vanghelie, au amenintat-o pe Ecaterina Andronescu ca i-ar putea retrage sprijinul politic pentru incercarea de a opri "fabrica de diplome" de la "Spiru Haret", marti Traian Basescu s-a aliniat pozitiei celor doi, decodand intregul scandal ca fiind o conspiratie impotriva universitatilor particulare, declansata de invatamantul de stat si de sindicate.

La scurt timp dupa interventia presedintelui, Geoana a facut o pirueta retorica, declarand: "Ministrul Educatiei are intreg sprijinul meu pentru a continua extrem de energic ancheta la Spiru Haret". Geoana a subliniat totusi ca diplomele obtinute pana acum nu ar trebui anulate.

Din Ziua aflam ca PSD falimenteaza scoala privata. Scandalul diplomelor USH a tinut exact cat a durat admiterea la facultate, astfel ca in spatele "cruciadei" pornite de Ecaterina Andronescu impotriva celei mai mari universitati private se ascunde o afacere de proportii.

Universitatile de stat si-au calculat locurile in functie de numarul absolventilor la Bac: pentru cei 170.000 de promovati au fost puse la bataie 108.000 de locuri cu taxa, plus 62.000 de locuri bugetate.

In complicitate cu Ecaterina Andronescu, institutiile de invatamant superior finantate de la buget s-au transformat in veritabile srl-uri. Astfel, din totalul de 57 de universitati de stat, doar cele cu invatamant militar nu au locuri cu taxa la licenta.

Celelalte 49 universitati "civile" si-au infiintat circa 108.000 de locuri cu taxa. Adunate celor 62.000 de locuri bugetate, acopera exact numarul absolventilor de Bacalaureat din acest an: 170.000. Complicitatea "la nivelul inalt" al rectoratelor nu poate fi ascunsa: Ecaterina Andronescu detine, din anul 2004, atat functia de presedinte al Consiliului National al Rectorilor, cat si pe cea de rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, iar autosuspendarea la care a apelat in perioada mandatului de ministru al Educatiei nu este decat praf in ochii carcotasilor.

Gardianul ne informeaza ca Geoana paseaza "pisica" diplomelor de la USH in ograda PD-L si PNL. Scandalul politic creat in jurul modului in care s-au obtinut diplomele la Universitatea "Spiru Haret", in urma caruia Mircea Geoana risca sa piarda votul absolventilor Universitatii, a fost mutat, de catre presedintele PSD, in ograda adversarilor politici - PD-L si PNL.

Presedintele PSD i-a oferit "intreg sprijinul" ministrului Ecaterina Andronescu pentru continuarea anchetelor in vederea aflarii adevarului despre "acest Caritas al diplomelor" si a tinut sa dea asigurari ca solutia care va fi propusa nu ii va afecta pe studentii universitatii si pe parintii acestora.

Potrivit lui Geoana, diplomele celor care au absolvit universitatea ar trebui sa fie considerate valide, cu exceptia unor cazuri clare in care se dovedeste ca s-a incalcat legea. Pe de alta parte, Mircea Geoana a deviat scandalul diplomelor de la USH in ograda fostilor ministri Mircea Miclea, Mihail Hardau si Cristian Adomnitei.

Profesorul ilegal Paunescu si garda fostilor predau la Spiru, anunta Gandul. Unde dai si cine sare? Cam asa ar suna concluzia zilei de marti in privinta scandalului "Spiru Haret". Tinuti pe coridoarele universitatii de catre cei care ar fi trebuit sa le puna la dispozitie baza de date, inspectorii Corpului de Control al Ministerului s-au intors cu lista celor care predau la facultatile institutiei-mamut.

Cap de lista: pesedistul Adrian Paunescu, uns profesor universitar in mod ilegal, intrucat senatul Universitatii "Spiru Haret" nu a mai trimis Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare dosarul cu activitatea stiintifica a fostului senator. Drept urmare, fostul senator a fost promovat fara sa fi fost evaluat si de comisiile speciale ale MECI, neavand astfel confirmarea legala.

"Nu va pot spune nimic. Nu am ce sa explic. Nu eu m-am ocupat de dosar. Pai ce, eu trimit texte literare la minister? Din cate stiu, titlul de profesor a fost publicat si in Monitorul Oficial", a fost raspunsul eliptic pe care ni l-a dat domnul Paunescu, punand capat dialogului: "Ma deranjeaza intrebarile dumneavoastra. Parca eu as fi liderul unei faradelegi. Este o scarboasa fabrica de etichete ceea ce se intampla. Domnu' Raul, va rog eu, lasati-ma in pace!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#scandal Spiru Haret, #PSD Spiru Haret, #Andronescu diplome Spiru , #PSD