Andronescu, acuzata ca a acreditat programe de masterat pe banda rulanta

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 08:54
1987 citiri
Andronescu, acuzata ca a acreditat programe de masterat pe banda rulanta

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) o acuza pe Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, ca a acordat acreditari pentru peste 640 de programe de masterat, dintre care 170 ale Universitatii "Politehnica" din Bucuresti, unde aceasta este rector.

"Acreditarile au fost acordate prin ordin de ministru, nu in urma unei evaluari ale Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Practic, cine a cerut acreditare, a primit. In acest fel, vor functiona 25 de programe de masterat ale Universitatii 'Petre Andrei' din Iasi, care a primit de la ARACIS calificativul 'lipsa de incredere'.

Politehnica, o universitate de inginerie, are 170 de programe acreditate, printre care se numara 'Politici europene', 'Studii europene. Institutii si valori' si 'Managementul resurselor umane'. Toate aceste programe au fost acreditate prin ordin de ministru. Or, fara o evaluare ARACIS, cum putem sti ca aceste programe sunt de calitate sau nu?", a declarat reprezentanul ANOSR in ARACIS, Virgil Smarandoiu.

Studentii cer ministrului in exercitiu Emil Boc revocarea Ordinului 5.356 din 29.09.2009, publicat in Monitorul Oficial numarul 655, unde apare si lista masteratelor acreditate. "Consideram ca orice decizie privitoare la educatie trebuie sa tina cont de legea asigurarii calitatii si de urmarirea unui singur interes: acela al dezvoltarii unui invatamant performant", spun studentii.

Reprezentantii ARACIS spun ca masteratele respective sunt acreditate conform legii, insa au refuzat sa prezinte o pozitie oficiala referitor la acuzatiile studentilor. "Programele respective functioneaza conform legii. Studentii sunt nemultumiti ca au fost acreditate prin ordin de ministru, si nu de catre ARACIS. Vom avea, luni, o sedinta in urma careia vom transmite si un raspuns oficial al institutiei fata de acest ordin", a precizat directorul ARACIS, Ioan Curtu.

Programele de masterat functioneaza potrivit Legii 250/2009, intrata in vigoare la inceputul lunii iulie.

"Institutiile de invatamant superior acreditate, care se supun periodic evaluarii institutionale, au dreptul sa organizeze studii universitare de masterat, prin decizii ale senatului universitar. Studiile de masterat pot fi organizate in domeniile universitare de licenta, precum si in alte domenii stabilite prin ordin al ministrului de resort.

Programele de masterat dintr-un domeniu se considera acreditate daca cel putin un program de masterat din acel domeniu este acreditat. Un program de studiu de masterat poate fi infiintat si poate functiona doar daca universitatea dispune de cadre didactice titulare proprii, cu titlu de profesor sau de conferentiar, pentru cel putin jumatate din disciplinele aferente programului", se arata in textul legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Cât costă să devii dezvoltator de jocuri în România. Primul program de facultate va atrage studenți la East European Comic Con
Primul program de studii superioare din România pentru dezvoltarea jocurilor începe în luna septembrie. Sub egida Echo School, în colaborare cu Universitatea Abertay din Scoția, liceenii...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Andronescu, #studenti, #master , #rector Politehnica Bucuresti