Abramburica loveste din nou

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Martie 2019, ora 15:17
36439 citiri
Abramburica loveste din nou

Dupa "pamblica", "plancarta" si "genunche", revenirea Ecaterinei Andronescu la ministerul Educatiei a parut pentru multi o usurare (nu si pentru Liviu Dragnea, care si-ar fi dorit foarte mult, ba chiar a mizat pe faptul ca presedintele Iohannis o va respinge) . In locul unor semianalfabeti penibili venea o persoana educata, decenta si care macar nu siluieste limba romana.

Dna Andronescu a si inceput prin a anunta, cu scuze chiar, renuntarea la dezastruoasele manuale unice pline de ineptii.

Dar nu a vrut sa ne lase sa uitam prea mult timp de ce in precedentele mandate a capatat porecla de "Abramburica". Nu se dezminte nici de aceasta data. De cand a preluat portofoliul, dna Andronescu nu inceteaza sa emita idei "reformiste" care inspaimanta profesori si parinti deopotriva.

Sa luam cateva exemple, nu neaparat in odine cronologica.

Dna Andronescu considera ca pe viitor si elevii pana in clasa a III-a pot fi lasati repetenti.. Asta arata ca dna ministru nu intelege nimic din psihologia unui copil din ciclul primar.

Daca nu reuseste sa perfomeze la un nivel acceptabil in ciclul primar, problema nu este atat la el (daca nu discutam despre un retrad diagnosticat si atunci ne aflam in alta paradigma) dupa cum spun expertii in educatie, ci la adultii din jurul lui, parinti sau invatator.

Incapacitatea unui copil de clasa I de a face fata are mai degraba resorturi emotionale si denota lipsa de atentie si sprijin. Repetentia nu este a lui, ci a invatatorului sau a parintilor.

Dna Andronescu ar vrea sa le interzica invatatorilor sa tina after-school cu elevii din clasa lor. Pare in linie cu interdictia justificata a profesorilor de face meditatii cu elevii de la clasa, dar nu e.

La varsta scolara mica, copilul are nevoi emotionale foarte mari. Pentru el invatatoarea (sau invatatorul) este sau ar trebui sa reprezinte un fel de substitut al parintilor. Copiii se ataseaza de "doamna", se simt protejati de ea. Am avut pentru copiii mei sansa (cautata, e drept) unor invatatoare minunate si am vazut la ele ce efort meticulos, tenace, indelungat este descoperirea misterului pe care il reprezinta fiecare copil in parte.

Continuitatea pe care o da prezenta invatatorului si la after school da incredere, face mai usor de trecut separarea de parinte si invidia pe cei care pleaca acasa cand se termina cursurile. Trecerea la mijlocul zilei la alt cadru didactic, care nu-i cunoaste, cu potentialul si sensibilitatile lor, nu aduce nimic bun, dimpotriva. Atunci cand se poate, de ce sa nu ii lasi copilului acest confort?

Deja programul after school din scoli, atat de util parintilor, a primit atatea lovituri tampite incat probabil va disaparea din cauza birocratiei, regulilor inepte, piedicilor puse de noi si noi reglementari care au transformat aceasta activitate vitala pentru multi parinti in ceva nu numai nerentabil, ci de-a dreptul pagubos pentru profesori.

Dna Andronescu ar vrea ca evaluarea nationala din clasa a VIII-a sa dispara, dar n-a explicat cum vede repartizarea elevilor in licee. Dupa media din gimnaziu? Ar fi avatajati cei din scolile cele mai slabe, unde exigenta e scazuta. Vrea sa reintroduca examenul de admitere la liceu? Ar fi un regres.

Actuala formula de examen pacatuieste grav prin conceptia subiectelor, dar ca sistem mi se pare buna, pentru ca repratizarea computerizata in ordinea mediilor si a optiunilor face ca niciun elev cu medie mai mare sa nu piarda in fata unuia cu medie mai mica, daca desigur optiunile sunt corect completate si aici probabil ca ar trebui lucrat mai mult cu parintii. Dar in imensa majoritate a cazurilor elevul intra la liceul pentru care are medie.

In sistemul "treptei" alegeai un liceu, dadeai examen acolo si daca picai ajungeai prin redistribuire la un liceu foarte slab unde nu s-au completat locurile. De exemplu, la "Sf. Sava" se poate rata admiterea cu o medie de 9.75 si ajungi la vreun liceu unde s-a intrat si cu nota 5. In vreme ce un copil cu o medie cu mult mai mica ajunge la un liceu cu mult mai bun doar pentru ca de la inceput a avut ambitii mai scazute. Ceea ce nu e corect.

Decat sa strice un sistem care functioneaza, mai bine dna Andronescu s-ar ocupa ca subiectele de la examen sa fie cu adevarat relevante si mai ales corecte pentru ca din nou la simularea de anul acesta ministerul a tras o mare si penibila bata in balta. ]

Dna Andronescu vrea sa fluidizeze traficul din marile orase prin decalarea programului scolilor care sa inceapa cursurile la ore diferite. Intai ca nu inteleg ce treaba are ministrul Educatiei cu traficul. In al doilea rand, dna Andronescu ar trebui sa stie ca nu de distractie isi cara parintii copiii cu masina la scoli departe de casa in loc sa-i trimita la cea de cartier.

Este consecinta faptului ca diferentele de calitate intre scoli sunt uriase, scoala de cartier in general nu ofera nicio garantie pentru parinti care cauta cu disperare o solutie mai buna, pentru care fac inclusiv efortul transportului. Si aceasta chiar ar fi treaba ministrului.

Dar dincolo de asta, cum sa fie concret decalarea? Exista doar doua variante: ori sa existe copii care sa inceapa mai devreme de ora 8, ceea ceea ce ar insemna chinul de a-i trezi si mai devreme. Ori unii dintre ei sa inceapa cursurile mai tarziu. Ceea ce pentru ei poate ca ar fi bine, in orice caz placut, dar ce faci cu serviciul parintilor? Lor cine le va schimba programul? De acea copiii ar fi adusi probabil tot la prima ora la scoala, urmand sa astepte in curte sau pe holuri, nesupravegheati, inceputul cursurilor cu toate problemele ce vor decurge de aici.

Eu nu cred ca dna Andronescu chiar vrea sa faca rau invatamantului si elevilor. Dar ceea ce cred este ca habar nu are de invatamantul primar, la fel ca 90% dintre ministri, mai toti proveniti din invatamantul superior.

Singurii ministri la care am vazut o autentica viziune pentru invatamantul preuniversitar au fost Mircea Miclea si, nu in aceeasi masura, Daniel Funeriu. In rest, nici cei mai bine intentionati, precum Mircea Dumitru, nu intelegeau preuniversitarul, ramas mereu subiect de experimente haotice. Niciunul nu a fost insa la fel de prolific din acest punct de vedere ca dna Andronescu.

Elevii nu mai inteleg nimic, parintii stau cu frica in san ca de maine iar explodeaza toate regulile, iar profesorii sunt sufocati de proceduri, raportari, hartii, interdictii, cat sa nu mai stea nimanui capul la invatat.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...