Ziare.com

Andronescu dezaproba Legea educatiei, Funeriu e multumit de ea

Luni, 17 Mai 2010, ora 20:30

   

Viitoarea lege a Educatiei trebuie obtinuta prin consens si ca este incorect ca actul normativ sa contina prevederi cu "tinta" spre anumite personalitati ale momentului, sustine senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a spus deputatilor ca au la dispozitie trei proiecte de legi ale invatamantului - al Guvernului, al PSD si al PNL- si si-a exprimat speranta ca legea Educatiei va fi obtinuta prin consens politic.

"Sper ca legea sa fie adresata sistemului, sa nu fie directionata catre anumite personaje existente in sfera publicului, azi -dar poate maine mai putin importante. Nu cred ca e corect sa avem intr-o lege prevederi care sa tinteasca anumite personalitati ale momentului", a declarat Andronescu, referindu-se la prevederile din proiectul Educatiei privind incompatibilitatea functiei de rector cu functiile de demnitate publica si de conducere intr-un partid.

Aceasta a subliniat ca proiectul legii Educatiei elaborat de PSD a avut in vedere atat crearea unei stabilitati in sistemul de invatamant pentru urmatorii 15-20 ani, cat si modernizarea acestuia si a enumerat principalele diferente ale acestui proiect fata de cel al Guvernului. Liderul PSD a criticat prevederea din proiectul Executivului care stabileste ca primele 9 clase sunt obligatorii.

"Actualmente, primele doua clase de liceu fac parte din invatamantul obligatoriu. Aceasta obligativitate ne-a adus in situatia sa crestem foarte mult ponderea absolventilor de liceu. In situatia in care vom duce clasa a-9-a la gimnaziu, vom sacrifica toti elevii din mediul rural, care nu vor mai avea posibilitatea si sustinerea sa iasa din comuna in care s-au nascut", a comentat Andronescu.

De asemenea, social-democrata a criticat decizia Guvernului de a evalua copii la fiecare doua clase, apreciind ca in acest mod "se incarca excesiv de mult elevul". In plus, Andronescu a subliniat ca, prin legea propusa de Guvern, "se fac pasi in urma in privinta autonomiei universitare".

Daniel Funeriu se declara multumit de Legea educatiei

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu a cerut deputatilor sa sustina Legea educatiei despre care a spus ca este conforma prevederilor Pactului National pentru Educatie, dar a solicitat reconsiderarea unor amendamente adoptate de catre membrii comisiei de specialitate.

La inceputul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor asupra Legii educatiei, ministrul Daniel Funeriu le-a spus deputatilor ca este un proiect care respecta Pactul National de Educatie, act ce a fost semnat de toti liderii partidelor parlamentare. "Legea va aduce stabilitate sistemului si va duce sustenabilitate si predictibilitate sistemului educational din Romania (...) Totodata, se face compatibilizarea ciclurilor de invatamant cu ceea ce se intampla in Europa", a declarat Funeriu.

Chiar daca per ansamblu, Funeriu s-a declarat multumit de modul in care comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a amendat proiectul Guvernului, ministrul a apreciat ca sunt amendamente adoptate asupra carora deputatii ar trebui sa reia discutiile pe fond. Unul dintre acestea este prevederea ca, la bacaluareat sa se sustina examen la o singura limba straina in loc de doua, cum era stipulat in proiectul adoptat de catre Executiv. "Este foarte important ca in 2010 sa avem copii care sa fie incurajati sa invete cel putin doua limbi straine", le-a spus ministrul deputatilor prezenti.

In al doilea rand, Funeriu s-a aratat rezervat fata de introducerea in textul legii a unor prevederi separate pentru invatamantul de stat si invatamantul privat.

"Toate procesele reglementate din invatamantul de stat trebuie sa fie identice cu cele din invatamantul privat. Ne intereseaza preponderent procesele de invatamant si mai putin forma de capital a universitatilor. Optiunea comisiei a fost sa introduca reglementari speciale pentru universitatile particulare si credem ca aici este necesara o discutie pe fond in plenul Camerei Deputatilor", a spus ministrul Educatiei.

In schimb, acesta s-a aratat ceva mai receptiv fata de modificarea in comisie a structurii consiliilor de administratie. Astfel, ministerul solicita ca o treime din membrii CA sa fie profesori, o alta treime sa fie reprezentanti ai administratiilor locale, iar restul sa fie parinti.

In schimb, comisia a decis ca jumatate din CA sa fie profesori, iar parintii si administratiile locale sa aiba doar cealalta jumatate. Totusi, Funeriu a lasat de inteles ca trebuie studiat in ce maniera varianta comisiei poate fi pusa in practica. In fine, Funeriu le-a cerut deputatilor sa sustina declararea ca incompatibile a exercitarii simultane a calitatii de cadru didactic universitar cu cea de parlamentar pentru a da un semnal consistent de depolitizare a scolii romanesti.

Sursa: rNews

Articol citit de 1724 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare: CE SE INTAMPLA CAND O SA PLECE FUNERIU???

Ca de plecat o sa plece curand...

Inca o lege?

http://atitudini.wordpress.com/2010/05/16/de-ce-2/

 

VITEZA PUMNULUI

Mie mi-ar parea rau sa plece...Pai daca cineva, candva, va mai bumbaci vreun copil ? Cine va mai calcula cu atata "profesionalism" si precizie, viteza unui pumn ?! EI, acum sa va vad, care da raspunsul corect.

@stimate Boby, cunosc parerea ta.

Ne-at invatat cu ...,,noi avem masuri" ,,noi vom face" ,,noi vom fi bogati" ce s-a adeverit de-a lungul anilor din promisiuni┬┤le voastre? Doar ca voi v-ati imbogatit si cultura a devenit ,,almanache". Deci cu cat omul este mai slab la minte ...este credul...
Asta a fost politica voastra, de zeci de ani.
Cine va mai accepta?

Se intelege deci ca doamnei Andronescu i se pare ca a fost foarte breaza pe parcursul mandatului sau

Cand a introdus si a scos de 2047261 de ori tezele unice, cand a facut un sistem de BAC "iiiiimpresionant" pe care atat elevii si studentii il dezaproba, cand si-a batut joc de elevii claselor a12a transformandu-i de fapt in niste...cobai...samd...

Cu legea ,,educatiei" Catinca a imbobatit Judetienele. Politica financiara a Invatamantului.

Elevii plang si azi, dar cine se uita la ei? Vanghelie?

 

Numita Andronescu Ecaterina ar trebui sa inteleaga ca legea este si pentru viitor:

nici un rector, prezent sau viitor, nu va putea ocupa demnitati sau face politica.

altfel, consideram ca o activitate mai accesibila dansei ar fi tzinerea de mana a numitului Ponta Victorash, intrucat recentele gresheli de imagine si de comunicare ale acestuia au fost devastatoare pentru asociatia de interese oculte noua, cunoscuta mai popular si sub numele de PSD.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor