Ziare.com

Antireforma dnei Andronescu

de Constantin Racaru
Joi, 13 August 2009, ora 18:55

   

Antireforma dnei Andronescu
Ecaterina Andronescu lanseaza la apa propria varianta de reformare a educatiei, menita sa taie propunerile comisiei Miclea, de care dna ministru nici nu vrea sa auda, din motive neprecizate.

Comparand proiectele insa, motivele sunt certe. Nici dna Andronecu si nici sindicatele aliate nici nu vor sa auda despre depolitizare, descentralizarea si aerisirea invatamantului romanesc.

Dintr-un bun inceput, trebuie sa spunem ca dna ministru opune unui proiect argumentat in detaliu si elaborat in mai bine de un an de un grup de specialisti, o varianta facuta pe genunchi in cateva saptamani sub presiunea si obladuirea sindicatelor, reformiste nevoie mare, in mod traditional.

Si totusi, PSD tipa ca din gura de sarpe ca nu vrea solutii pompieristice pentru educatie. Pai, care e varianta pompieristica si care e cea temeinica?

Dar sa vedem care sunt marile deosebiri intre cele doua variante pentru invatamantul preuniversitar?

Comisia Miclea propune, in primul rand, un invatamant descentralizat si depolitizat, aflat preponderent in subordonarea autoritatilor locale, cu profesori angajati si, eventual, dati afara de scoala, cu directori alesi de consiliul de administratiei al scolii, cu dascali evaluati anual pe criterii certe de performanta.

In varianta Miclea, Ministerul Educatiei face strategii, proiecte de legi, cea mai mare parte dintre programe, dar nu are legatura cu managementul retelei scolare.

Comisia Miclea propune un invatamant obligatoriu de 10 clase, nediferentate pe cicluri, pe care elevul le va putea face in localitatea de domiciliu, langa familie, cu aceiasi colegi, fara fracturi.

In acesti ani copilul trebuie sa capete competente de supravietuire sociala, inclusiv de comunicare, limbi straine, folosirea computerului. Aceste abilitati vor fi testate, la sfaristul clasei a 9-a, prin teste de tip PISA utilizate in intreaga Europa. Aceste teste au aratat ca peste 50% dintre elevii romani sunt analfabeti functionali.

Dupa terminare acestor clase obligatorii, elevii pot opta intre liceu sau, foarte important , scoli profesionale, concepute in parteneriat public-pivat, cu consultarea si contributia mediului de afaceri. Pentru cei care vor sa urmeze liceul, admiterea se face dupa sistemul de selectie ales de conducerea unitatii scolare.

Cu studii obligatorii mai putine si variante mai multe de calificare, liceul si, mai ales bacalaureatul, si-ar recapata statutul de valoare pierdut pintr-o mult prea mare accesibilitate. In plus, mai multi meseriasi valorosi, inseamna mai putini studenti mediocri, adica un invatamant superior mai valoros si licente autentice.

Programele ar urma sa fie aerisite, o treime dintre materii fiind stabilite in functie de interesele locale si regionale de dezvoltare. Cat despre finantare, principiul ar urma sa fie: banii urmeaza elevul si la stat, si la privat, adica unitatile scolare, inclusiv cele private, daca, desigur, functioneaza perfect legal, ar urma sa fie finantate in functie de numarul de elevi.

Nu e bine asa, ne spune d-na Andronescu. Dar cum e bine?

In primul rand, in varianta Ecaterina Andronescu + sindicate, invatamantul trebuie sa ramana centralizat si politizat. Ministerul Educatiei, condus de ministru numit politic, ramane vioara intai prin mana sa lunga, inspectoratul scolar, cu inspector numit cum altfel decat politic, dupa cum, "intelept", recent a reglementat guvernul.

Inspectoratul va controla managementul scolilor, adica anagajarile si concedierile de la profesor, la femeie de serviciu, numirea si demiterea directorilor, finantarea.

In varianta Ecaterina Andronescu +sindicate, numarul claselor obligatorii va fi 13, adica mai mare decat acum, fracturate in 3 cicluri, iar scolile profesionale lipsesc cu desavarsire. Adica prezumam dintr-un bun inceput ca orice elev este apt si dornic sa faca 13 clase de invatamant teoretic. Nimic mai fals!

Exista copii care nu au dotarea intelectuala necesara sau pur si simplu interesul pentru atata carte, dar care ajunsi intr-o scoala profesionala pot deveni foarte buni meseriasi, cu mult mai eficienti pentru ei insisi si pentru societate.

E o iluzie sa crezi ca un elev, tinut cu forta la scoala 13 ani, progreseaza in mod real 13 ani. Obligativitatea nu aduce nici interesul si nici calitatea.

Dar, desigur, daca ai 13 clase obligatorii, ai nevoie de mai multi profesori, membri de sindicat, bugetari, votanti. Iar daca toata lumea termina fortat liceul, avem si mai multi studenti pentru toti parlamentarii care au cate 7 norme la 7 unversitati.

In varianta Andronescu, numarul de ore pe saptamana va fi cuprins intre 22 si 30, ceea ce inseamna un invatamant la fel de imbacsit si suprasolicitant pentru elev, spre disperarea asociatiilor de parinti care i-au cerut dnei Andronescu reducerea numarului de ore de curs.

Comunitatea nu stabileste decat maximum 10% dintre materii, asa ca invatamantul va ramane la fel de neadaptat pietii, realitatilor sociale si la fel de teoretizat, daca ne gandim la lipsa scolilor profesionale.

Asadar, in ce consta reforma Ecaterinei Andronescu, cat timp niciuna dintre tarele actuale ale invatamantului romanesc nu este inlaturata?

Daca ar fi lucrat pe scheletul proiectului Miclea, cu siguranta perfectibil, ministrul Educatiei ar fi avut ocazia sa ramana in istoria invatamantului romanesc ca o reala reformatoare dincolo de interesele de partid si obsesii politice colective. Asa, va ramane ca inca unul dintre ministrii care s-au opus din rasputeri reformei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5647 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
56 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce sa ne miram!

Cine este d-na Andronescu?De cine este sustinuta?
Sunt intrebari la care se stie raspunsul, numai ca nu se vrea sa fie recunoscut de catre PSD.
D-na Andronescu este rector comunist la o universitate de stat, este comunista si in niciun caz nu ar vrea sa depolitizeze sistemul de invatamant pentru ca ar pierde voturile celor "de la tara"?
Este sustinuta de analfabetul ciocolatiu, Vanghelie si de Iliescu, cel care a distrus tot in aceasta tara, inclusiv invatamantul romanesc, a facut sa prolifereze coruptia, cu politica lui comunista si bolsevica.

 

Abramburica e din sistem

Un sistem care nu se doreste reformat. Un sistem pastrat la fel si facut de ei pentru ei, de profesorii in complicitate cu sindicalistii IN DEFAVOAREA ELEVILOR SI STUDENTILOR.
Ce sa se mai dezbata? A dat vreo solutie buna si eficienta o dezbatere lansata de clasa politica? O lege daca intra in Parlament iese 90% schimbata dupa interesele celor din politica si din sistem. Un sistem rezistent la schimbare, la reforma si antipopor. Un sistem pus la punct de Ion Iliescu impreuna cu securistii sai.

 

MOCIRLA

* Cele doua tabere se cearta, iar in joc este soarta copiilor nostri si educatia lor.
* In mana unor partizani politici, sta astazi viitorul intregii tari.
* Care tara a ajuns acolo unde este, in mare masura, si pentru ca invatamantul avea la baza "sa invatam limba rusa cantand".
* Oare nu se poate pune macar invatamantul in afara mocirlei politice?

 

raspuns

domnule victor pitigoi, nimic nu se poat pune in tara asta in afara politicii.
totul ramane asa cum ati spus in mocirla ca sa nu spun altfel pentru ca ar fi o expresie inadecvata

Singura solutie

Ambramburica, a facut legea in interes personal, pt clientela politica si in interesul sindicatelor obediente, cu care de fapt vrea sa mentina actualul sistem corupt si ineficient, neperformant, tocmai pt a toca inutil banii publici.In fata incompetentei dovedita cu destule prilejuri, impletita cu lipsa dorintei pt o reforma autentica, dupa norme Europene, singura solutie este ca Ambramburica sa primesca un sut in fund, si sa stinga lumina.Sa traiti, bineee!

E clar

ca fiecare dintre variante are parti bune si parti slabe.
De pilda nu pot fi de acord ca 22 de ore pe saptamana ar fi PREA MULT. Tin minte ca in liceu aveam 35 de ore pe saptamana. Nici mie si nici vreunui coleg nu ne-au explodat capetele. OK, nu 35, hai 30. Insa in 20 de ore saptamanal, daca ai 2 de desen, 1 de muzica, 1 de dirigentie, 2 de sport, etc. nu prea mai ai loc si de carte.
Mai ales liceul este "perioada" in care se acumuleaza, in mod normal, "cultura generala". De-abia in liceu cineva intelege ca in viata iti folosesc atat cunostinte de matematica, fizica, chimie cat si istorie, geografie, psihologie. Si, bineinteles, nu numai.
Din "cealalta tabara" si mie mi se pare absurda obligativitatea liceului, de pilda.
Cred ca exemplele pro si contra fiecarei dintre variante ar putea continua.
De aceea solutia de a lua la puricat ambele variante, imbinandu-le pentru a scoate una mai buna decat fiecare luate separat este cea mai buna solutie.

DUPA CE DOI ANI SOCIETATEA CIVILA;PROFESORI;INTELECTUALI;RESPONSABILI IN EDUCATIE;AU LUCRAT LA UN PACHET PE INVATAMANT,

dupa ce toate partidele au admis prin semnataura in ianuarie,necesitatea implementarii reformei in educatie,iata vine Ambramburica...asmutita de candidatul la presedintie M.Geoana sa ne ofere un alt cod mai destept facut in doua luni!
DACA PDL VA RENUNTA LA LA ACEST IMPORTANT PACHET ABSOLUT NECESAR SI URGENT IN SISTEMUL EDUCATIONAL ROMANEASC,INVATAMANTUL NOSTRU MAI ASTEAPTA INCA UN AN REFORMA,IAR BASESCU SI PDL NU MAI AU NICI UN CUVANT IN POLITICA ROMANIEI!

@ vladd

Cu toata consideratia, de abia acum se explica de ce nu v-au "expoldat capetele", pt ca nu le punea-ti mai de loc la treaba, nu ma privesc pe mine motivele, fie nu era materie cenusie suficienta, fie era un liceu de arte si meserii, unde se folosea mai mult lucrul manual, sau fara pretentii, unde mai mult se chiulea, ca nu interesa pe nimeni cartea, ca doar nu ai terminat Sava, Mihai Viteazu, Vianu, etc.Din acesta cauza ai ajuns la USH.In statele UE nu sunt mai mult de 7 materii in liceu, nu 15 ca la noi, ca sa dea de lucru la toti ratatii.Sa traiti, bineee!

Pachetul Miclea este realizat de profesori, cel al Androneascai de ea si sindicate!!!

Androneasca vrea sa ne tina in comunism, pachetul Miclea ne trimite in lumea libera!
Androneasca trebuie sa plece impreuna cu PSD cu tot, iar pachetul Miclea trebuie asumat in Parlament cat de repede posibil.
PSD

Dna ministru Andronescu a primit mustrare ca nu a facut nimic pana acum dar si sarcina sa faca RAPID un cod , o alternativa la ce a facut Comisia Miclea ; de la GEOANA .

Cel mai refractar dintre comunistii securisti de dupa '89 .
In comparatie cu el , Iliescu a fost un reformator .
PSD ul asta , tinut artificial in viata de voturile catorva nostalgici sau catorva "pragmatici" vanzatori de voturi , pensionari vanghelizati , urmeaza copie la indigo Calea Voronin .
La ei comunistii sunt doriti de 50 % din populatie , la noi de numai 35 % .
Mare diferenta intre mintea noastra si a lor nu e.
Si totusi , avem atatea milioane de romani plecati aiurea in lume , si greu imi este sa cred ca acestia nu pot sa nu vada enorma diferenta dintre Romania si Vest si sa nu voteze pentru REFORME .
Suntem deja de aproape 3 ani in Europa si nu reusim sa ne rupem de trecut . E incredibil .
Iar Dna Andronescu , si-a batut joc de ea , dovedindu-se o persoana facuta pres la dorintele Marelui Geoana .

Andronescu nu poate taia conducta de bani murdari a PSD...

USH trebuie inchisa definitiv si folosita ca adapost de batrini, sau adapost social pt oamenii strazii...Iar falsii profesori si proprietari arestati...

...

Ar fi bine sa se hotarasca varianta repede.Am avut ocazia sa vad cum functioneaza invatamantul in Anglia,Franta,Italia,Canada.Desi nu-mi place PSD.lasand politica deoparte,inclin sa dau dreptate variantei Andronescu.Organizatiile locale nu sant capabile sa administreze (fara interese personale)o problema deosebit de importanta pentru viitorul nostru.Nu vor fi de acord "baronii"locali.Cascavalul se va taia in alta parte.Am prefera ca totul sa se rezolve cu profesionalism si repede,asa cum nu s-a reusit niciodata in Romania!GANDITIVA LA COPII!

Pachetul Miclea ne conduce catre civilizatie, catre normalitate!

Pachetul Miclea este conceput de profesori, cel al lui Andronescu de ea si de sindicate, toate amanetate PSD!
Androneasca, de cate ori a fost in executiv, a facut doar gafe. Acum si-a dedicat un Cod al Educatiei in care este prevazut ca dansa sa poata profesa pana la 70 de ani! De ce nu pana la 100 de ani?
Tot ea ne spune ca directorii de scoala trebuie sa fie in continuare numiti de Inspectorat, adica politic. In pachetul Miclea, directorii sunt numiti de cadrele didactice din institutia respectiva.
Androneasca sa plece cu tot cu PSD, nu vor reforma, vor sa ne tina in comunism. Pachetul Miclea ne conduce catre lumea civilizata.

Dle Tzepes

Dta spui ca ai avut ocazia sa vezi cum functioneaza invatamantul in Anglia,Franta,Italia,Canada,mi se pare cam hazardata afirmatia Dv,adica parerea mea este ca nu puteai sa analizezi si sa apreciezi invatamantul din patru tari si sa dai verdict ca sunt mai prost organizate in comparatie cu Programul Miclea,program intocmit de catre Profesionisti.Argumentul folosit pentru a da dreptate variantei Andronescu,cum ca "organele locale nu sunt capabile sa administreze (fara interese personale),probleme deosebit de importante pentru viitorul nostru,deoarece NU VOR FI DE ACORD BARONII LOCALI,"este un argument ce ne arunca intr-o gandire mlastinoasa.Fara a ma declara cunoscator al programelor de invatamant din Tarile amintite de catre Dv.pot afirma in schimb ca intre programul Miclea si programul Andronescu,alegerea este favorabila din toate punctele de vedera pentru programul Miclea.Pe de alta parte ati pus intr-o lumina nefavorabila organele locale plasandu-le in totalitate in butoiul cu interese personale,orchestrat de "baroni locali"Daca se amana luarea unei decizii rapide si care sa fie orientata cu adevarat in interesul Invatamantului,TARA pierde inca un start,este datoria prim Ministrului sa taie acest nod Gordian prin asumarea programului Miclea,cu toate scancetele politrucilor.Inchei cu avertismentul Dv "GANDITIVA LA COPII"

COMISIA MICLEA VERSUS COMISIA VANGHELIE

Cine il cunoaste pe MICLEA asta, cine a auzit de el ? In schimb pe VANGHELIE il cunoaste toata lumea .....nu avea si el dreptul la o comisie ?

Andronis-escu, doar o alta alogena degenerata, dezumanizata...politicastrizata

Iar faptul ca este pesedizda, demonstreaza de ce'i uraste pe copiii Romani si viitorul lor - gashka demonika pesedizda a fost creata si este condusa de Asasinul din Decembrie; Asasin ale caror victime, in majoritate, au fost tineri si copii Romani.

Am citit ca Micul Bok a emis cel mai nastrushnik guitzat al "guvernarii" neofeseniste: "Actualul "guvern" este primul guvern romanesc, in totalitate romanesc, post-decembrist"(???) Pentru mine, declaratia a fost demonstratia ca smintitii sanguinari asa zisi politicieni Romarlani postdecembristi, stiu ca fosta Romanie nu a fost guvernata de Romani, dupa Decembrie 1989.

Andronis-eSScu nu este Romanca. Asa cum nici Ridzi sau Nemrnikski nu sunt Romani. Ca sunt "cetateni" Romani, este doar o eticheta; una otravitoare. Andronis-eSScu incearka, si ea, sa otraveaska viitorul Romanilor. Ea este vocea Asasinului ce'i vrea pe Romanii viitorului, sub controlul algenilor pesedizdo-pedeliberabiati, veneticilor, strainilor ce, n'asa, "investesc" in Nebunistan.

Doctrina Asasinului din Decemebrie eara simpla - voia Omul Nou, mancurtul perfect. Iata ca pardon kapitalismul salbatic l'a produs pe atat de asteptatul, de catre komuisti, Om Nou - in Romarlania, 70% din zecile de mii de "studenti" ce primesc, anual, diplome de "studii superioare", nu stiu sa scrie...gramatical(facandu'i gelosi chiar si pe cei Amerikkani). Iar unii dintre "absolventi", precum Vanghelighioana si Dragnev, au ajuns gauleiteri descreierati ai ivano-viciului, varcolakului ce roade si devoreaza latent, Neamul Romanesc cu viitorul sau cu tot.

cu sportul cum ramane

Intr-adevar, canta si danseaza la o o bauta tovaraseasca directorul din mimisterul educatiei pe sport, conul Paulescu, care nu a fost in stare sa exlpice nimanui ca bacalaureatul la educatia fizica este o necesitate si nu un moft al sportivilor. Este necesara o proba de bacalaureat OBIGATORIE la educatia fizica in care sa fie bareme minimale!!! Si daca nu mai exista incredere in evaluarea facuta de profesorii de edicatie fizica, sa se realizeze modalitati de evaluare obiectiva. PROBA DE EDUCATIE FIZICA TREBUIE SA FIE PT BINELE TINERETULUI NU AL PROFESORILOR DE EDUCATIE FIZICA !!!

Cat costa bacul la ed. fizica?

Raspuns : 2 milioane de lei vechi pentru nota 10. In alte parti poate si mai mult. Uite la ce serveste bacul la educatie fizica: la imbogatirea nesimtita a profesorilor de sport membri ai comisiilor de bac si a inspectorilor de educatie fizica. Chiar crezi ca e important ce fac elevii la sport in timpul anului sau la probele de educatie fizica la bac? Sa dea banul si iau 10! Uite de aia nu sunt de acord cu bac la sport!

Bacul la sport este aberatie

Insa la fel de aberant este ca niste testari din timpul anului, sustinute cu profii de la clasa, sau chiar din scoala, sa fie incluse in nota de la BAC. Nu ca la BAC nu s-ar putea face mismasuri. Insa cum te va putea pica la BAC proful cu care faci (e un exemplu) meditatii? In majoritatea liceelor sunt maxim 4-5 profi pentru o disciplina. Atat simpatiile cat si antipatiile pot dauna echidistantei.
Cat despre BAC la sport, e aberant. De pilda cei cu "scutiri" de educatie fizica ce fac? Aia nu trec bacul? Iar daca cineva nu ar face fata, isi ia imediat scutire si sare peste proba.
Iar chestia cu baremele minime... pai atunci care mai este logica? Sa umflam mediile la bac artificial???

@ vladd

Se pare ca nu itelegi mare lucru, te lupti pt jucarii!Tot sistemul actual este o aberatie, pe toate planurile, promovand meditatiile, un fel de spaga mascata, din clasa a I-a, pana in a XII-a, la un nivel fara precedent si fara nici un rezultat benefic, ba din contra, iar in facultati spagile, impostura, incompententa, nepotismul, impostura sunt elementele calauzitoare, vezi chiar la UHS, dar si la cele de stat unde sunt adevarate clanuri mafiote care toaca banii publici, fara sa faca nimic.Bacu-ul actual e de asemenea o aberati, o hotie la nivel national, nu e posibil ca un judet sa aiba promovabilitate de 98% si altul de 50%, nu mai vorbesc de notele care trebui sa respecte, conform legii numerelor mari curba lui Gauss, iar acesta e tocmai pe dos.Sistemul actual de educatie, bac-ul, licenta sunt toate o inselatorie generalizata, pe care europenii au inceput s-o inteleaga, si daca nu se iau masuri radicale vom fi eliminati din sistemul european, mai devreme sau mai tarziu, cu consecinte tragice. Asta e sistemul pe care il promoveaza madam Caty, si care trebuie ras din temelii, altfel vom iesi din Europa inaite de a fi intrat.Sa traiti, bineee!

atleticus

Sportul sa se faca in scoala; este necesar, dar nu sa fie proba de bacalaureat. Toti cei care nu vor sa invete, dau bacalaureatul la sport. Ori acest examen (bacalaureatul) trebuie sa fie unul serios, sa verifice cunostintele acumulate in liceu, nu cat de repede pote sa fuga cineva.

ABSURDITATI

"numarul de ore pe saptamana va fi cuprins intre 22 si 30, ceea ce inseamna un invatamant la fel de imbacsit si suprasolicitant pentru elev"
Pai cate ore sa aiba saptamanal? 10 ore/saptamana?
NORMAL - DACA SUNT OCUPATI CU SCOALA CINE SE MAI UITA LA MANELE TV SI MTV?

Haha bine zis.

Si eu am spus ceva asemanator zilele trecute.
Liceul, de pilda, este "pregatirea pentru viata". Cum vor rezista 10 ore pe zi dupa ce se vor angaja "bietii copii" care nu rezista nici macar 5 ore la scoala??? (5ore x 5zile =25 de ore saptamanal, si se spune ca si 22 sunt multe...).
Dar, pana la urma, vorba ta, cine se mai uita la Taraf TV??? Face parte din pregatirea "extracuriculara"

Se vede de la o posta ca este articol de propaganda!

Acest articol, asemenea altora de la Ziare.com este extrem de partinitor. Codul Andronescu nu este perfect dar este mult mai bun decat Proiectul Miclea. Proiectul miclea este doar o schita de lege si nu cuprinde capitole elementare din legea educatiei. Nu cuprinde statutul elevului, a studentului si al profesorului. Nu cuprinde o descentralizare eficienta iar invatamantul obligatoriu de 13 clase no fie el chiar mai bun, dar acesta nu este un motiv de a blama tot codul. Miclea propune ca elevi sa faca primele 10 clase in scoala generala desi nu se gandeste ca in scolile generale din sate, comune si chiar orase nu exista spatiul necesar pentru inca 2 ani de studii si nici profesorii necesari.
Varianta cu cele 13 clase obligatori nu este intradevar buna dar se poate modifica cand ajunge in parlament la discutii. Aceasta campanie de mediatizare a codului miclea este o campanie dusa de PDL pentru a supune aprobari proiectul Miclea.

parazitilor ...

si aici ati aparut?
pupati maini in kisellef si veniti apoi sa ne terorizati pe noi? Lasa statutul lui peste si al mai stiu eu cui! O tampenie mai mare n-am mai auzit! Dar ia zii: stii macar ce cuprinde aceste statute de tot le lauzi atat?
Normal ca habar nu ai, doar te bagi si tu in seama ....

Codul Andronescu e mai bun.. Care cod???

Codul Andronescu e mai bun? Care "Cod Andronescu"?? Insailarea aia facute pe genunchi de Androneasca cu 3 sefi de la sindicate in doua saptamani? Ce e de comparat aici intre cele doua proiecte?

Problema e ca PSD-ul e inebunit pentru ca ii trebuie un argument serios pentru a respinge proiectul Miclea in septembrie, fara sa piarda in fata electoratului ca fiind impotriva reformei. Asa ca a inventat ciorna asta, care de fapt nu schimba nimic.

Iar PSD-ii/aplaudacii de partid vor putea sa apara pe TV si pe forumuri cu acelaeasi argumente penibile: "noi am avut un cod chiar mai bun decat al vostru, dar voi va incapatanati cu proiectul Miclea. Deci mai bine nu facem nimic, nici proiectul nostru, nici proiectul vostru"

Educatia este urmatoarea careia i se canta prohodul

Dupa agricultura si industrie la care s-au ispravit si obiceiurile specifice la 7 ani e randul educatiei.
Era prea complicat sa aplicam un model occidental care are succes pentru fiecare domeniu in parte. Cata prostie pe metru patrat zace in plaiurile mioritice.

Politica este cea care guverneaza!

Trebuie sa intelegeti odata pentru totdeauna, TOT ce trece prien Parlament se numeste DECIZIE POLITICA! Tara si Administratiile Locale sint cinduse politic, asa ca nu va inteleg de ce va lamentati atita. Decizia in totdeauna este POLITICA. Cind vor intelege politicienii sa gindeasca detasat de interese meschine pe termen scurt, este cu totul altceva. Ce credeti, comisia Miclea nu a fost NUMITA POLITIC, deci din interesul celeilalte parti?

bun articol

asa da .....asa mai stim si noi cite ceva din "culisele" razboiului ce se poarta . Ca poate nu sunt toate informatiile cuprinse aici .....si asta se poate .
In orice caz , d-na Andronescu , care a dovedit tenacitate de la inceputul "misiei " sale .....acum a cam dat-o cu oistea-n gard .
Avind in vedere ca experienta politicianista a celor 20 de ani ....nu a adus nimic bun natiunii , cred ca ar fi momentul sa intervina putin alte foruri sau grupuri care sa faca lumina . De exemplu Academia Romana ....e doar un exemplu ( poate ca nu cel ma bun ) .
In acest moment mintile cu-adevarat "luminate " , daca e posibil , apolitice ....ar trebui sa intre in scena fara a cere aprobarea politicului.
E vorba de natiunea noastra .....si de un veritabil examen pentru intelectualii ( veritabili , daca sunt ) Romaniei.
Sa vedem ce va urma .

 

Invatamant

De ce se straduiesc sa strice ceea ce era bun? Nu era bine 8 clase obligatorii, apoi examen de admitere la liceu si apoi bacalaureatul. Bacalaureatul la 3 materii. Obligatoriu sa existe scoli profesionale. Ce e rau in aceasta structura? Sa se introduca si uniforma; numarul de ore zilnic sa fie 5. E suficient. Sa fie intens studiata gramatica limbii romane; macar sa vorbeasca toata lumea corect.

Dom ' Profesor.....

....ce sa spun ? ....intr-adevar , asa am invatat si eu .
Ba mai mult si sambata era scoala .Acum , fie vorba intre noi , nu sunt dascal si nu stiu exact cum ar fi mai bine .
Pot doar sa spun ca n-am patit nimic rau in sistemul amintit de dumneavoastra .
Subscriu insa la regimul de 5 ore pe zi .
De asta si aminteam in comentariul meu anterior , ca ar trebui ca politicul sa fie trimis la plimbare cu privire la discutarea legi educatiei.
Si revin spunind ca acum e momentul ca adevaratii intelectuali ai Romaniei sa intre in scena . Viitorul unei natiuni poate fi hotarit in aceste zile prin aceasta lege .....nu stiu insa citi constientizeaza acest fapt .
Eu cunosc prefect la ora actuala care a fost maistru , facut dupa revolutie . Intre timp a mai facut doua facultati ....dar sa nu fiti nevoit sa cititi ceea ce scrie . .....tragedie.
Da , dar are o mare calitate .....este un prosper om de afaceri devenit prefect.

Variante ?

Personal sunt intru totul de acord cu varianta domnului Miclea !
Cu un singur amendament, insa: daca angajarea profesorilor, directorilor se va face de catre autoritatile locale.,consilii de administratie, etc,.. coruptia, impostura NU se vor disparea . Dimpotriva !!!
Si va aduc, ca argument, un exemplu , din urbea mea natala : directorul unei institutii culturale ( Teatru Muzical ) este "detinatorul" a 9 ( noua) dosare penale !!!
La insistenta unor angajati, a fost suspendat, o perioada,dar, de curind, a fost repus in functie . De catre Consiliul Judetean, de catre primar, etc.
Si atunci, intreb : CINE, CARE solutie este mai buna, pentru a iesi odata, din marasmul coruptiei, minciunii, imposturii ?!?...

 

foarte corect doamna

asa e precum spuneti .
Ganditi-va la ultimul sondaj de opinie " competenta versus coruptie " si va va apuca rasul facind corelatia cu informatia pe care ati scris-o.
Delegarea puterii si deciziei in Romania este imposibila atita timp cit puterea este in mina structurilor de partid .
Noi nu avem PSD , PDL , PNL ......in Romania ( si se dovedeste zi de zi acest lucru ) , avem PCR1 , PCR2 , PCR3 si-asa mai departe ....

Asta se intampla TOCMAI pentru ca directorul acela e angajat de minister

daca deciziile se iau la nivel local, nu cred ca un director de scoala ar avea curaj sa-si arate obrazul intr-o comunitate daca tolereaza asa ceva

?

glumesti ?

Ce are ... ministerul cu prefectura?

Ete na, daca e pus de ministru are tupeu, daca e pus de primar n-are...

D-na Andronescu, atata poate...

Ideile bune, vin si ele din mintile luminate, care au dotarea corespunzatoare, de la mama natura.
Ce putea sa iasa din mintea unei profesoare mediocre, de la un liceu de mana a doua, provincial ca mentalitate, ajunsa ministru printr-un joc al intamplarii?
Cei care sunt avantajati de existenta unui ministru second-hand, sunt marii snapani, gen Nastase, Haretzii, Dolfii Drimerii, care pot sa-si faca mendrele in voie.
Ma mira faptul ca D-na Ministru, nu a propus si inversarea scrierii, de la dreapta la stanga, precum scriu stapanii lor cei perciunati.

Esti ***?

citez:"Comisia Miclea propune, in primul rand, un invatamant descentralizat si depolitizat, aflat preponderent in subordonarea autoritatilor locale " pai daca angajeaza autoritatile locale nu pe baza unui examen de titularizare(care si asa are problemele lui) o sa angajeze primarii Corect??!!!cica depolitizat pai autoritatile locale is japonezi,extraterestri? nu is alesi politic , se va schimba primarul vor zbura si profesorii, directorul, femeia de servici , pardon daca is din paritd nu vor zbura.auzi depolitizat ce idiotenie, va fi mai politizat decat acum!!!

 

FIECARE PROIECT AL EDUCATIEI ARE PARTI BUNE SI RELE

FIECARE DIN CEKLE DOUA VARIANTE MICLEA SI ANDRONESCU ARE PARTI BUNE SI PARTI RELE.../ ARTICOLUL E INSA, NICI O SURPRIZA, DIN NOU POLITIZAT.. DE EXP. MI SE PARE ANORMAL IN VARIANTA MICLEA, CA SA FIE DOAR 10 CLASE OBLIGATORII SI LICEUL FACULTATIV. IN TOATE TARILE CIVILIZATE EXISTA LICEU OBLIGATORIU PANA LA 18 ANI. EVIDENT LICEUL POATE FI INLOCUIT DE O SCOALA DE ARTE SI MESERII. IAR PROPUNEREA DE A VOLATILIZA SI MAI MULT PROGRAMA SCOLARA, SI ASA REDUSA FATA DE ANII '90, MI SE PARE IAR RIDICOLA...SI ASA SE FACE PUTINA SCOALA, IAR ELEVII AU PUTINE ORE DE MATEM., LIMBI STRAINE, INFORMATICA, FIZICA, CHIMIE, ETC./ O CULTURA GENERALA E ABSOLUT INDISPENSABILA INTR-O PIATA A MUNCII CARE VA FI F. MOBILA IN VIITOR. NU TE PREGATESTI IN LICEU CA TINICHIGIU SI ASA VEI FI TOATA VIATA; POATE SERVICE-UL AUTO LA CARE LUCREZI DA FALIMENT SI VREI SA TE RE-ANGAJEZI CA OPERATOR CALCULATOR, DAR SURPRIZA NU POTI FIINDCA NU STII INFORMATICA SI ENGLEZA. SAU POATE VREI SA FACI O FACULTATE DAR IAR NU POTI FIINDCA NU AI FACUT MAI NIMIC IN LICEU/SCOALA...ASADAR SCOALA NU STRICA NIMANUI, SI ARE UN ROL SOCIAL, DE EDUCARE (CHIAR SI INCOMPLETA) A TINERILOR.// INV. SUPERIOR TB. IAR REFORMAT. AICI DIN NOU SOLUTIA NU E A LA MICLEA, ADICA DESCNETRALIZARE TOTALA...VEDEM CE MONSTRU S-A FORMAT LA SPIRU HARET TOCMAI PRIN ABUZAREA ACESTEI DESCENTRALIZARI SI "AUTONOMII"....SUB TITULATURA DE "AUTONOMIE SI DREPT DE PROPRIETATE" INVOCATA DE PRIVATE, SE ASCUND AFACERI URIASE CU DIPLOME FARA NICI O VALOARE.../ E SALUTARA DESFIINTAREA DE CATRE ANDRONESCU A ID-ULUI DE LA USH. TB. CA TOATE UNIV. SA FIE ACREDITATE SI EVALUATE PERIODIC DE MINISTER, IAR CELE CARE SE SUSTRAG SA FIE DESFIINTATE./ PREA MULTE TARABE UNIV. AU APARUT, CARE ISI BAT JOC DE IDEEA DE MUNCA INTELECTUALA, DE IDEEA DE STUDENT SI PROFESOR UNIV. CUM E POSIBIL CA USH SA AIBE CATALOAGE CU 9000 STUDENTI SEMNATE IN ACEEASI ZI DE ACELASI PROFESOR, SAU ZECI DE CONFI SI PROFI FACUTI PE SEST SI ILEGAL, FARA A AVEA LUCRARI SERIOASE, SI NICIO ACTIVITATE STIINTIFICA??!

 

Vai de noi!

O sa spuneti ca sunt nostalgic; dar pe vremea comunistilor (care au facu si lucruri bune) aveam un invatyamant performant(care mai putea insa fi imbunatatit). Foarte multi romani , scoliti de scoala romaneasca uu ajuns ipozitia de lideri in marile firme occidentale. Aproape toate scolile aveau ateliere scolare , unde copiii puteau sa invete o meserie! De unde ideea asta ca toti tinerii vor fi viitori avocati, manageri, filozofi, ziaristi, politicieni si alti mestecatori de vorbe. Ma uit la televiziuni si ma crucesc cati neaveniti isi dau cu parerea despre orice problema inclusiv despre invatamant. Mafia din invatamantul superior sustinuta de parlamentarii profi universitari, nu doreste restructurarea invatamantului pentruca isi pierd veniturile grase luate de la universitatile particulare. Teoretic daca se generalizeaza liceul marea majoritate a bacalaureatilor vor cotiza la universitati( de stat sau partiiculare) spre bunastarea celor care aproba legea. In acest timp marasmul din invatamantul preuniversitar continua( subfinantare, indisciplina, presiuni asupra cadrelor didactice sa promoveze elevi care nu sunt interesati de scola, etc, etc.)Toata admiratia pentru autorul articolului. Felicitari! Dar ce folos ? Unde esti tu TEPES DOAMNE?

 

De ce sa ne miram!

Cine este d-na Andronescu?De cine este sustinuta?
Sunt intrebari la care se stie raspunsul, numai ca nu se vrea sa fie recunoscut de catre PSD.
D-na Andronescu este rector comunist la o universitate de stat, este comunista si in niciun caz nu ar vrea sa depolitizeze sistemul de invatamant pentru ca ar pierde voturile celor "de la tara"?
Este sustinuta de analfabetul ciocolatiu, Vanghelie si de Iliescu, cel care a distrus tot in aceasta tara, inclusiv invatamantul romanesc, a facut sa prolifereze coruptia, cu politica lui comunista si bolsevica.

 

Da , ai dreptate

iliescu a distrus totul in tara asta si basescu al tau a construit de 20 de ani, el este omul providential care a facut din Romanai un paradis.El a dezvoltat infrastructura ,construind sute de km. de autostrazi, CFR s-a consolidat, flota maritima a ajuns la zero nave , el fiind suspectat de o uriasa frauda ( toate astea si altele multe ca minustru al transporturilor), a ridicat din gunoi Bucurestiul ca primar general, iar ca presedinte , printr-o politica externa geniala a crescut prestigiul tarii care este recunoscuta de toti aliatii ca o putere regionala . Prin mesajele si actiunile politice a inlaturat coruptia , a cosolidat statul de drept crescand autoritatea parlamentului, guvernului , justitiei etc. etc. Caraghios portocaliu, esti la limita insuportabila a penibilului . Chiar n-ai elementar bun simt sau esti *** mintal? Apropo de educatie tu ai citit schitele lui miclea si codul lui andronescu? Daca nu le-ai citit de ce te bagi intr-o discutie prea complicata pentru singurul neuron ce -ti populeaza scafarlia? Du-te la pupat dosul basesculuii, asta stii cel mai bine sa faci, educatia nu-i pentru tine si sbuciumatii tai portocalii ignoranti si analfabeti , sunteti niste cocalari infecti. Derbedeilor....

Componenta comisiilor...

Ce ma mira e ca de fapt madam Andronescu a facut parte din Comisia Miclea! Deci, daca nu ii convenea ceva din acest proiect de legi ale educatiei, putea sa ia atitudine. Si, daca imi aduc bine aminte, aceasta comisie a fost constituita in urma consultarii tuturor partidelor parlamentare (deci inclusiv PSD) in urma cu vreo doi ani, tocmai cu scopul de a face acest proiect de legi. De ce acum PSD-ul tipa ca din gura de sarpe ca nu vrea sa mai auda de rezultate? Sa fie cumva o legatura cu Basescu si prezidentialele?

 

oameni buni,

am ajuns la vorba unor foarte pasnici sud-americani,,viv la revolicion" si sa maturam gunoaiele ,care vorba unui frncez destept,le ridica la suprafata revolutiile...in rest ma gindesc ca odata la 4 ani mergem la vot,nu?

dlui nivy

* Mi-a plăcut comentariul Dvs.
* Va felicit pentru sinceritatea expresiei.
* Va sfatiesc sa valogati.

 

bai postator de profesie, iar postezi aberatii agramate

esti de risul curcilor...ce ai iti tremura degetele pe tastatura?

Reforma Miclea - o facatura tip "Basescu presedinte"

E clar din articol ca se apropie campania electorala si acest site/articol este unul "oficios". Cine a citit aberatiile lui Miclea se ia cu mainile de cap.
Mai bine sa tinem cont de cei mai multi ce se pricep la invatamant, chiar si din sindicate, decat "panarama prezedentiala' nediscutata si aprobata de cineva. Poate doar de "camarila" lui Basescu (vad ca e la moda si incepe sa prinda termenul!).

 

PS

Si inca un exemplu de coruptie la nivel local, evident, tot din urbea mea :
- la liceul de arta din oras, directorii au fraudat puternic bugetul local, in sensul unor achizitii pentru laboratoare care nu mai exista de 15 ani de fizica si de chimis.. ), au cumparat instrumente de calitate inferioara la preturi de super-calitate...Toate astea nu se puteau opera decit cu acordul consiliului de administratie, care este format din oamenii directorilor, evident... Si asta nu este decit un fleac, fata de cite s-au mai ... "ciupit" !
Ministerul Educatiei a fost instiintat, de cele petrecute, dar s-a pronuntat "ca nu este de competenta sa "... Fara alte comentarii, dar abia ma abtin !...
Si atunci, iar intreb : UNDE ne va duce autonomia locala absoluta ?!
Parintii - Federatia Asociatiei de Parinti, care isi educa copiii in tara, ar trebui sa aiba un cuvint greu de spus la elaborarea legii educatiei !

 

Invatamant?

Articolul bate clar intr-o directie dar unele lucruri spuse sunt reale.Din majoritatea comentariilor se vede clar ca nici comentatorii nu vor depolitizarea invatamantului, in special si a societatii,in general.O lege de asemenea importanta nu se face prin negociere cu sindicatele.Sindicatele nu vor descentralizare caci isi pierd membrii.Orice "vasal"care face un proiect de lege e clar ca il face in folosul Stapanului.Din acest motiv aceste legi ar trebui facute sau cel putin discutate si amendate in Parlament.Din pacate in Romania nu exista Parlament.Exista o aratare bicefala care face orice numai sa isi indeplineasca menirea NU.Aratarea are sute de asa-zisi parlamentari ce nu stiu decat de privilegiile lor.Cheltuielile lor sunt imense.Din cauza lor sa ajuns ca de 20 de ani sa se "modernizeze" invatamantul si dupa fiecare 'modernizare" sa fie mai rau decat inainte.Ce se poate face? Nimic nu se mai poate face. Toata societatea e prea bolnava.

 

tara te vrea prost

noii imbogatiti, marea majoritate niste securisti de origini obscure, au capatat acum afaceri mai mult sau mai putin legitime. au nevoie de muncitori, cat mai putin pregatiti, care sa nu ceara salarii mari. si ii obtin distrugand sistematic invatamantul. e destul de simplu...

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor