Organizatiile studentesti o sustin pe Ecaterina Andronescu

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 22:37
1665 citiri
Organizatiile studentesti o sustin pe Ecaterina Andronescu
Foto: Romania Libera

Reprezentantii organizatiilor studentesti au declarat la unison vineri ca o sustin pe Ecaterina Andronescu in demersul legat de intrarea in legalitate a Universitatii "Spiru Haret" si spera ca procedurile pe care le implica acest proces sa nu tergiverseze.

"Sustinem demersul ministrului Andronescu. A luat, in sfarsit, pozitie fata de o situatie aberanta, care se perpetua de prea multi ani si luase o amploare extraordinara.

Speram ca procedurile de control si reorganizare a licentei sa nu tergiverseze, iar absolventii cu diplome ilegale sa aiba sansa de a intra in legalitate in timp util, pentru ca, din discutiile noastre cu unii dintre absolventi, angajatorii sunt deja suspiciosi", a precizat liderul Aliantei Nationale a Organizatiilor de Studenti din Romania (ANOSR), Cezar Haj.

Si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) este alaturi de Andronescu pentru rezolvarea problemelor de la "Spiru Haret".

"Este anormal ca o universitate sa dea zeci de mii de diplome false si nimeni sa nu faca nimic timp de atatia ani. Am auzit cazuri de profesori de la aceasta universitate care coordoneaza sute de lucrari de licenta, nu sunt suficiente sali si laboratoare pentru atatea sute de mii de studenti. Suntem de acord cu verificarea universitatii si cu demersul ministrului, care ar fi trebuit sa vina mai devreme", spune vicepresedinte UNSR, Mihaela Bardan.

Cea de-a treia uniune studenteasca din tara, Uniunea Studentilor din Romania (USR), este de acord cu actiunile ministrului Andronescu legate de Universitatea "Spiru Haret", cu conditia ca acestea sa nu fie motivate de un scop politic.

"Este foarte bine sa fie verificata universitatea, dar speram ca acest lucru nu se intampla pe considerente politice", spune presedintele USR, Andrei Botez.

Diplome nerecunoscute

Cel putin 40.000 de absolventi ai Universitatii "Spiru Haret" sunt in situatia de a nu le fi recunoscuta diploma de licenta decat daca sustin o serie de examene speciale, potrivit unei estimari facute de Agentia Romana de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

Absolventii cu diplome ilegale vor avea la dispozitie cinci ani pentru a promova un examen de validare si unul de licenta, potrivit unei ordonante de guvern ce ar putea fi aprobata saptamana viitoare, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Cele doua examene vor putea fi date la o institutie de invatamant acreditata, care a primit grad ridicat de incredere la evaluarea periodica. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele incasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenti la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

Problema diplomelor de licenta ilegale a revenit in actualitate dupa ce Universitatii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume, numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Dintre cele 31 de facultati ale universitatii, 26 sunt acreditate sau autorizate de institutiile responsabile, cu mentiunea ca avizele au fost obtinute, in majoritatea cazurilor, numai pentru programele de invatamant la zi, insa universitatea are si formele de invatamant la distanta si fara frecventa.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi.

Citește și:
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Lidia Tudor, una dintre fiicele lui Corneliu Vadim Tudor, decedat la 14 septembrie 2015, a făcut dezvăluiri despre ultimele clipe din viața fostului politician. Într-un podcast moderat de...