Cristian Jura, membru în structura de conducere a Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că decizia UEFA privind câştigarea la "masa verde" de către România a meciului cu Kosovo, din Liga Naţiunilor, este una justă, care reflectă realitatea de pe stadion.
"Consider că decizia UEFA, de a da câştig de cauză României, practic de a considera că a câştigat meciul împotriva selecţionatei Kosovo cu scorul de 3-0, este una justă, care reflectă realitatea de pe stadion. Practic aceasta este sancţiunea pentru echipele care decid să abandoneze un meci, fără o justificare solidă. Pe de altă parte, în conformitate cu regulamentele naţionale ale FRF şi internaţionale ale UEFA, organizatorul răspunde pentru comportamentul suporterilor. Şi de data aceasta FRF va trebui să plătească amenzi consistente pentru comportamentul discriminator/xenofobic împotriva minorităţii maghiare, pentru scandările 'Serbia! Serbia!', considerate a fi nepotrivite în contextul meciului cu Kosovo, pentru faptul că au fost aruncate obiecte pe teren, pentru folosirea de petarde, pentru folosirea laserelor pe durata meciului, pentru lipsa de respect la intonarea imnurilor naţionale şi pentru alte fapte. Aş mai aminti şi de sancţiunea aplicată de UEFA care stabileşte ca următorul meci să se desfăşoare fără spectatori. Din păcate, comportamentul unor suporteri se răsfrânge asupra FRF, a echipei naţionale şi asupra tuturor suporterilor de bună credinţă", a declarat Jura.
Întrebat dacă în opinia sa ar fi putut fi catalogate drept rasism scandările unor suporteri români la partida cu Kosovo, aşa cum au motivat fotbaliştii kosovari decizia de a părăsi terenul, Jura a spus că nu poate fi vorba despre aşa ceva.
"Eu nu am fost la meci, dar am văzut la televizor şi pot spune că a fost acolo un complex de împrejurări, în sensul că a fost o provocare din partea fotbaliştilor din Kosovo şi a fost un răspuns, nici măcar al galeriei României, ci doar o mică parte din galeria României care a scandat 'Serbia'. După cum era de aşteptat, s-a deschis o anchetă de către UEFA. Dacă ai noştri nu scandau 'Serbia, Serbia', cred că îi puteam lăsa pe ei în ofsaid, ca să spun aşa, şi poate ar fi fost mai simplu şi mai bine pentru noi. Nici vorbă, nu cred că este vorba de rasism aici, aşa cum au invocat ei. Să nu uităm totuşi că nu au fost violenţe pe stadion, nu s-a întâmplat nimic de genul ăsta. Până la urmă s-a scandat numele unui stat, chiar dacă ei sunt în litigiu cu statul respectiv nu au fost scandări la adresa lor, cum s-a întâmplat de multe ori împotriva echipei României. Deci nu putem să considerăm că ar putea fi rasism după ceea ce s-a întâmplat", a completat juristul român.
Referitor la Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv al cărui preşedinte este, Jura a afirmat că există o propunere de modificare a Legii Sportului prin care TRAS să îşi poată desfăşura activitatea.
"Există o decizie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care a fost dată după ce a fost înfiinţat TAS-ul românesc, şi prin decizia asta practic orice înseamnă arbitraj în România nu mai funcţionează, a fost desfiinţat arbitrajul din păcate. Există arbitraj care ar putea să funcţioneze, dar doar dacă este recunoscut prin lege, aşa numitul arbitraj instituţionalizat, adică recunoscut prin lege. Şi noi acum suntem în proces de modificare a Legii Sportului, în sensul în care să fie menţionat acolo Tribunalul Român de Arbitral Sportiv. Propunerea noastră a trecut de Senat şi este la Camera Deputaţilor acum. Există deja această propunere legislativă şi după ce va fi aprobată şi de către Cameră, având în vedere vacanţa de după alegeri până la 1 februarie, după această perioadă vom funcţiona", a mai spus Jura.
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0, a anunţat, miercuri, Uniunea Europeană de Fotbal, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren.
''Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federației Române de Fotbal şi Federaţiei de Fotbal din Kosovo, jucat pe 15 noiembrie 2024, este declarat pierdut de Federaţia de Fotbal din Kosovo (considerat pierdut cu 0-3) pentru responsabilitatea de a nu fi jucat meciul în întregime (conform articolului 25.01 din regulamentul UEFA Nations League)'', se arată în comunicatul Comisiei de Apel a UEFA.
Totodată, federaţia din Kosovo a fost amendată cu 6.000 de euro, pentru ''comportamentul nepotrivit al echipei sale''.
La rândul său, FRF a fost găsită vinovată de mai multe încălcări ale regulamentului şi a fost sancţionată cu amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.
În vârstă de 52 de ani, Cristian Jura, de profesie jurist, este membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei. Totodată este arbitru la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). De asemenea, este unul dintre fondatorii şi preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.