Țara europeană care a avut în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 18:59
4184 citiri
Țara europeană care a avut în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
În 2020, economia Franței a scăzut cu 8% FOTO Pixabay

Una dintre cele mai bogate țări din lume a avut în 2021 un an fenomenal din punct de vedere economic.

Economia Franței a crescut cu 7% în 2021, peste estimările analiștilor, potrivit datelor preliminare publicate vineri, 28 ianuarie, de Institutul Naţional de Statistică (Insee).

A doua economie a zonei euro și-a revenit mai rapid decât se estima de pe urma crizei provocate de pandemie.

Datele sunt un avantaj pentru preşedintele Emmanuel Macron, înaintea alegerilor din aprilie, în care, conform analiştilor, ar urma să obţină al doilea mandat.

Economia franceză a înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul patru din 2021, după o creştere de 3,1% în precedentele trei luni, conform datelor Insee. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,5% în ultimele trei luni din 2021.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franţei a crescut cu 7%, cea mai bună performanţă din 1969, şi după un declin de 8% în 2020, când erau în vigoare restricţii severe din cauza pandemiei.

”Economia franceză s-a redresat spectaculos, ceea ce a şters efectele crizei. Totuşi, încă există unele sectoare care se confruntă cu dificultăţi, cum ar fi turismul şi industria hotelieră, dar cele mai multe se redresează solid, ceea ce sprijină crearea de locuri de muncă”, a afirmat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire la postul de televiziune France 2.

În urma expansiunii din trimestrul trei din 2021, activitatea economică a revenit la nivelul anterior pandemiei, datorită succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor, a precizat Institutul Naţional de Statistică.

În ultimele patru luni din 2021, creşterea a fost stimulată de majorarea cu 0,4% a cheltuielilor de consum, deşi cifra reprezintă o încetinire faţă de avansul puternic de 5,6% din trimestrul trei din 2021.

Investiţiile companiilor au urcat cu 0,8%, acestea alimentându-şi stocurile epuizate pentru a face faţă cererii ridicate pentru bunuri.

Insee estima un avans al economiei franceze de 6,25% în 2021.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#economia Frantei, #crestere economica, #2021 , #Franta
Comentarii
Poza ZuigmijnGigi-lul
ZuigmijnGigi-lul
rank 5
Ungurii ne-au luat fața! Suntem rușinea Europei. Lovitură totală pen