Starea economiei Germaniei a ajuns să fie atât de precară încât influențează negativ și situația sistemului financiar german.
Astfel, insolvențele corporative au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, crescând foarte mult riscul de neplată pentru creditele contractate de la bănci.
Prin urmare, instituțiile de credit se văd nevoite să ia măsuri de acoperire a riscului de neplată prin creșterea provizioanelor bancare.
Băncile germane pun bani deoparte
Provizioanele bancare pentru risc ale celor mai mari creditori din Germania a crescut cu aproape 50% în prima jumătate a anului.
Multe bănci afirmă că împrumuturile acordate companiilor și consumatorilor aflați în dificultate de a-și rambursa creditele au fost o mare parte a motivului. Iar lucrurile se pot înrăutăți înainte să se îmbunătățească, susțin reprezentanți ai industriei bancare germane.
”Incertitudinile geopolitice vor continua să afecteze economia germană în ansamblul său, în lunile rămase ale anului”, se arată în documentul publicat recent de DZ Bank AG, cu ocazia publicării rezultatelor activității.
Creditorul – al doilea ca active din Germania – a majorat provizioanele pentru risc de patru ori în comparație aceeași perioadă din anul precedent.
Și nu doar DZ Bank AG a făcut acest lucru, majoritatea celorlalte bănci pun deoparte și mai mulți bani, potrivit Bloomberg.
”Germania intră în criză”
Trebuie amintit faptul că economia Germaniei trece printr-o perioadă grea, începută după invazia rusă a Ucrainei, ce a pus capăt brusc unei ere a prețurilor scăzute la energie.
Creșterea costurilor îndatorării s-a adăugat la povară, lăsând țara într-o stagnare prelungită, cu speranțele pentru o revenire rapidă spulberate de curând de cele mai noi estimări ale economiștilor.
”Germania intră în criză”, a avertizat nu demult președintele Institutului Ifo, Clemens Fuest.
Insolvența corporativă din Germania a crescut cu aproape 30%, în cele șase luni până în iunie, față de un an mai devreme, atingând cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, potrivit companiei de rating al creditelor de consum Creditreform.
Mari companii cu probleme
Printre companiile care se confruntă cu dificultăți financiare se numără producătorii de produse chimice OQ Chemicals GmbH și Heubach GmbH, comerciantul de mărfuri BayWa AG și producătorul de baterii Varta AG.
Cel mai recent exemplu este al gigantului auto Volkswagen, care a anunțat că ia în calcul, pentru a reduce costurile, să își închidă unele fabrici din Germania, situație nemaintâlnită până acum.
Creditorii acestor firme includ BayernLB, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, LBBW și NordLB.
Mai mult decât atât, este posibil ca insolvența corporativă să crească în lunile următoare, având în vedere problemele, inclusiv costurile mai mari ale împrumuturilor, estimează Commerzbank în raportul său din trimestrul al doilea publicat la începutul acestei luni.
Creditorul a majorat provizioanele de credit în segmentul de clienți corporativi cu 52% în prima jumătate a anului.