Putin se laudă că economia Rusiei a întrecut așteptările. Într-un loc retras din Elveția se hotărăște soarta Moscovei

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 05:31
6305 citiri
Putin se laudă că economia Rusiei a întrecut așteptările. Într-un loc retras din Elveția se hotărăște soarta Moscovei
Reuniunea mondială de la Davos din 2023 nu include și oficiali ruși FOTO: Hindustan Times

Pe fondul desfășurării Forumului Mondial de la Davos, unde oficialii de la Moscova sunt persona non grata, președintele Vladimir Putin se laudă că economia țării sale duduie, întrecând toate așteptările. Lumea se întreabă dacă sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au funcționat sau au eșuat. Analiștii spun că regimul de la Kremlin a profitat de prețurile uriașe ale gazelor și petrolului umplându-și visteria, în schimb nori negri se anunță în 2023 după ce Europa a renunțat la energia rusă.

Invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape 11 luni a făcut ca președintele Vladimir Putin și aliații săi să fie toxici pentru această elită globală, care s-a reunit la Davos, într-un loc retras din Elveția. În schimb, personalități de la Kiev, precum Prima Doamnă, Olena Zelenska, au strălucit, impresionând audiența globală, potrivit Washington Post.

Rusia a fost lovită de sancțiuni și controale la export care încearcă să o scoată din economia globală, folosind un fel de putere sistematică pentru a împiedica eforturile de război ale Kremlinului și a pedepsi aliații lui Putin.

Volodimir Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat ale Rusiei: Cine l-a ajutat în secret VIDEO

Dar în lumea reală, au funcționat cu adevărat aceste sancțiuni? Departe de taberele de la Davos, Putin a folosit marți noi date guvernamentale pentru a picta o imagine surprinzător de roz a economiei Rusiei. „Dinamica reală a economiei s-a dovedit a fi mai bună decât previziunile multor experți”, a spus el, privind ecranul în timpul unei întâlniri virtuale despre economie.

Citând date de la Ministerul Dezvoltării Economice, Putin a spus că produsul intern brut al Rusiei a scăzut între ianuarie și noiembrie 2022 – cu doar 2,1 la sută. El a menționat că „unii dintre experții noștri, ca să nu mai vorbim de experții străini, au prezis o scădere de 10%, 15% și chiar 20%”.

Calculele inițiale au sugerat că economia Rusiei s-a micșorat cu 2,5% pe parcursul întregului 2022, a spus președintele rus – semnificativ mai bine decât contracția de 33% a economiei Ucrainei de anul trecut. „Sarcina noastră este să sprijinim și să consolidăm această tendință pozitivă”, a adăugat Putin.

O țară NATO blochează un proiect major, făcând jocul Rusiei: Un cadou pentru Putin

Pentru mulți din afara Rusiei, aceste cifre sunt confuze. Amploarea puterii economice de foc îndreptate de Rusia spre Ucraina începând cu 24 februarie a fost fără precedent pentru o țară mare. Băncile țării fiind interzise din sistemul SWIFT din Belgia, utilizat în tranzacții internaționale și sancțiuni s-au abătut asupra băncii sale centrale.

Dar datele rusești par să sugereze că amploarea impactului a fost mai puțin severă decât se așteptau mulți. Este posibil ca datele rusești să fie false, desigur. Însă mulți dintre cei care locuiesc în Rusia sau care vizitează țara au subliniat că viața a continuat aproximativ normal.

„Dacă aceasta este o criză pentru Rusia – ceea ce este – nu se aseamănă cu tulburările de la începutul anilor 1990, când statul, societatea și economia se prăbușeau în același timp”, a spus Alexander Titov, emigrant rus și lector la Queen's University Belfast din Irlanda de Nord.

Davosul ar putea decide soarta lui Putin și a Rusiei

Înseamnă asta că sancțiunile nu au funcționat? Răspunsul scurt al experților este că nu - dar este mai complicat decât atât. Este adevărat, o mare parte din greutatea sancțiunilor a fost amortizată de exporturile de energie încă enorme ale Rusiei, de unde soldul pozitiv al conturilor.

„Rusia este încă o putere energetică, dar rolul ei s-a schimbat dramatic”, a declarat recent Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei rus. „Rusia va avea o cotă de piață mondială mai mică în petrol și gaze, va obține mai puțin profit și și-a pierdut o parte din pârghia geopolitică.”

Asta înseamnă mai puține venituri pentru statul rus în viitor, chiar dacă cheltuielile sale cresc din cauza invaziei Ucrainei. Moscova a înregistrat un deficit bugetar de aproximativ 47,3 miliarde de dolari în 2022, conform anunțurilor oficiale – la aproximativ 2,3% din PIB, acesta este unul dintre cei mai slabi ani financiari din istoria țării.

Cea mai mare frică a lui Putin: Șocul ce a cuprins Rusia acum un secol se vede la orizont VIDEO

Pe termen lung, lucrurile nu par roz pentru economia Rusiei. Putin are dreptate că mulți au prezis că lucrurile vor fi mult mai rele în 2022. Dar Putin se înșală dacă presupune că o „tendință pozitivă” poate fi continuată cu ușurință în anul următor.

Traiectoria este mai probabil îndreptată în sens invers. Este foarte posibil ca sancțiunile să fie mai puternice, veniturile din petrol și gaze să scadă în continuare, deficitul să se adâncească și resursele câmpului de luptă ale Rusiei să fie întinse până la punctul de rupere.

Soarta economiei ruse s-ar putea să nu fie decisă de bătăliile de la Moscova ale lui Putin, nici măcar pe câmpul de luptă din Donbas, ci de tartinele și cocktailurile de la Davos.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#economia Rusiei, #Putin economie Rusia, #Davos, #Forumul Economic Davos, #Forumul Economic Mondial Davos , #Razboi Ucraina