Un cunoscut analist economic acuză: România își trage singură un glonț în picior!

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 16:05
6407 citiri
Un cunoscut analist economic acuză: România își trage singură un glonț în picior!
Cunoscutul analist economic Radu Soviani aduce grave acuzații guvernanților de la București.

Cunoscutul analist economic Radu Soviani aduce grave acuzații guvernanților de la București.

El spune că România își trage singură un glonț în picior, din punct de vedere economic, prin faptul că nu au fost plafonate prețurile la carburanți.

Deși avem capacitate de producție pe plan intern, creșterea prețului carburanților în România este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Probleme cu competitivitatea

Această situație pune mari probleme de competitivitate pentru economia națională, pe plan european, arată Radu Soviani.

”România, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, reușește să acopere din producția internă 40% din suficiența de carburanți, totuși avem cel mai mare ritm de creștere a prețurilor din Uniunea Europeană.

Administrația română nu a făcut nimic pentru a duce prețul carburanților mai jos. În timp ce la vecinii din Ungaria s-a plafonat prețul carburanților la pompă pentru benzină și pentru motorină la sub 1,30 euro pentru un litru (mai exact, 1,26 euro/litru), în România suntem la 1,74 euro pentru un litru.

Pe 24 februarie, înainte de începerea războiului din Ucraina, prețul motorinei era la 7,19 lei/litru, iar ieri, la stația la care mă uit eu pentru referință, era 8,59 lei/litru.

Am avut deci o scumpire de 20% din 24 februarie și până acum, care se adaugă la scumpirile anterioare, apărute după revenirea prețului petrilului pe plan internațional, în perioada post-pandemie.

Cât timp prețul carburanților din România crește într-un ritm mai accelerat decât în Uniunea Europeană, românii își trag un glonț în picior.

Este o diminuare a competitivității României în exporturi și în acoperirea unei anumite părți din cererea europeană, pentru că în țara noastră se produce mai scump.”, a declarat Soviani, în cadrul unei emisiuni televizate.

Nivelul real al inflației

”Avem carburanți semnificativ mai scumpi incluși în costul de producție, comparativ cu alte state (mă refer la ritmul de creștere) și atunci România își deteriorează voit competitivitatea.

Dincolo de problema prețului carburanților, avem o problemă și mai mare cu creșterea reală a prețurilor.

Este o glumă ca noi, ca adulți, să credem că faptul că în România prețurile s-au majorat în ultimele 12 luni doar cu 10,5%.

Creșterea reală a prețurilor pentru consumatori este undeva spre 20%, aceste lucruri sunt dovedite foarte clar din ritmurile declarate pentru execuția bugetară pentru încasările din T.V.A.

Am avut în primele trei luni din 2022 o creștere a încasărilor din colectările de T.V.A. cu 21% mai mult decât anul trecut, ce provine dintr-o majorare semnificativă a prețurilor.

Prețurile pentru orice, purtătoare de T.V.A., sunt mult mai mari decât anul trecut și prin urmare există o componentă de majorare a colectărilor din T.V.A.

Iar prețurile la prăducător (la poarta fabricii – n.r.) ne fac să avem dubii suplimentare cu privire la inflația oficială de 10,5%.

Nu se poate ca prețurile la producător să se majoreze cu 60%, iar la consumator doar cu 10%.”, a mai spus analistul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#economic , #stiri economice