Ce mai scoatem ”din priză” la iarnă pentru a plăti gazul. ”Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să o schimbăm”

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 06:11
16856 citiri
Ce mai scoatem ”din priză” la iarnă pentru a plăti gazul. ”Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să o schimbăm”
Frigul intră pe fereastră FOTO: Unsplash.com

Uniunea Europeană le cere statelor comunitare să economisească energie pentru a reduce costurile și a evita penuria în sezonul de iarnă în contextul reducerii aprovizionării cu gaz din Rusia. Și România face economie de energie. Sunt însă oameni care nu mai au practic ce scoate din priză pentru a reduce costurile.

Și pentru că vine frigul, mulți se întreabă ce mai pot face să reducă facturile la gaz și curent fără să trăiască precum în peșteri neîncălzite.

Instituțiile statului român fac reduceri. Unele județe reduc orele de școală și parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagonul SUA, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte, scrie Reuters.

În zonele unde oamenii se mai pot încălzi cu lemne, vor plăti doar pentru electricitate și gazul pentru gătit, în cazul în care nu au butelii și atunci îl economisesc cum pot. Sunt însă multe localități racordate la rețeaua de gaze unde locuitorii au renunțat la sobele pe lemne și au pus centrale pe gaz în locuințe. Ei vor plăti mult dacă nu vor scădea temperaturile în case și nu se vor încadra în schema guvernamentală care plafonează facturile la energie și gaz.

Însă mulți oameni din mediul rural și cartierele mai sărace ale orașelor mai au puține aparate de scos din priză pentru a face economie. Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultura de subzistență pe loturi mici de pământ, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în orașe, se arată în rapoartele europene.

De unde mai putem face economie de energie

Românii scad temperaturile în locuințe și fac cât de mult pot economie la curentul electric. Însă sunt multe cazuri când cele 19 grade se fac 17 de fapt, iar consumul energetic este mai mare decât atunci când ar avea 23 de grade în case. Cum se întâmplă acest fenomen?

”Cred că elementul esențial pe care românii îl ignore în momentul de față din prisma necesității de a face economie la energie este situația ferestrelor. Din păcate, mulți nu realizează faptul că ferestrele reprezintă elementul prin care se pierde cea mai mare cantitate de căldură din casă. Astfel că, din punctul meu de vedere, focus-ul ar trebui să fie, în acest moment, dincolo de schimbarea becurilor, de scoaterea aparatelor electrice din priză, să analizăm potențialul energetic al ferestrelor pe care le avem la locuință. Sunt în continuare, din păcate, sute de mii de apartamente care au tâmplărie din lemn sau tâmplărie din aluminiu din anii 90.

Aceste ferestre nu asigură o izolare termică eficientă a locuinței și cred că până la 30% din căldură se pierde din păcate în această zonă”, a explicat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Cât consumă de fapt electrocasnicele românilor

Mulți oameni consideră că fac economie dacă își cumpără aparatură electrocasnică din generația mai veche. Se păcălesc însă pentru că cele câteva sute de lei în minus se vor vedea la facturile la energie.

”Este esențial să vedem cât consumă aparatura din casă. Un frigider mai vechi, de aproape 10 ani, consumă aproape dublu față de unul de nouă generație. Nu trebuie neapărat să cumpărăm cele mai scumpe produse pentru a face economie. Există o gamă largă de electrocasnice cu niște caracteristici energetice foarte bune la niște prețuri optime.

Dar pentru acest lucru este nevoie de bani. Iar banii aceștia putem să-i avem sau trebuie să-i împrumutăm. Iar aici intervin alte criterii, legate de veniturile pe care le avem, de disponibilitatea de a plăti încă o rată pe lângă cea de la casă, chirie sau alte lucruri pe care le mai avem de plătit.

Ar mai fi și aparatele de încălzire, centralele termice. Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să ne gândim să o schimbăm. Randamentul unei centrale vechi scade semnificativ față de cel al uneia noi. Puterea calorică, modul în care consumă energie electrică și gaze sunt esențiale pentru un consum mai mic. Sunt în momentul de față centrale termice pe gaz care consumă cu până la 40% mai puțin gaz și curent față de cele de acum 10 ani”.

Mai sunt și mașinile de spălat care într-o casă cu 1-2 copii reprezintă principalul consumator de energie și am putea avea surprize neplăcute dacă nu suntem atenți la clasa de energie.

Pe de altă parte, atunci când ne gândim să folosim un calorifer electric pentru încălzire, neavând altă sursă energetică, trebuie să verificăm specificațiile acestuia. Diferă foarte mult clasele de consum mai ales la caloriferele electrice standard.

Dacă nu suntem atenți la aceste elemente și suntem atenți doar la prețul produsului s-ar putea să cădem într-o capcană. În sensul că vom cumpăra un produs ieftin consumă mai multă energie decât un produs puțin mai scump și din păcate vom simți acest lucru la factură”, a mai explicat analistul economic.

Datele Eurostat arată că România a avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, mai puțin de jumătate din consumul mediu la nivel comunitar în 2020. Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor din România a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, pe măsură ce oamenii au făcut față tot mai greu facturilor mari la energie electrică, inflației de două cifre și creșterii prețurilor produselor alimentare.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 20 octombrie, în videoconferinţa cu prefecţii, organizată pentru pregătirea sezonului rece, că în acest moment pot să transmită fără temere că avem cantităţile necesare de energie şi de gaze naturale, scrie News.ro.

Şeful Executivului a cerut mai multă coordonare şi dialog inter-instituţional pentru problemele iernii, iar autorităţile să semnaleze orice problemă cu care se confruntă, pentru a ştii despre ea din vreme şi pentru a lua măsuri în timp oportun.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#economie gaz, #factura energie, #incalzire locuinta, #electrocasnice inteligente, #ferestre inchise , #factura energie