Angajații Volkswagen din Germania se pregătesc de război cu șefii. Au aflat „lista otrăvită” a fabricilor care urmează să fie închise. „Nimeni nu este în siguranță”

Luni, 28 Octombrie 2024, ora 13:41
3350 citiri
Angajații Volkswagen din Germania se pregătesc de război cu șefii. Au aflat „lista otrăvită” a fabricilor care urmează să fie închise. „Nimeni nu este în siguranță”
Fabrica Volkswagen din Wolfsburg, Germania FOTO Wikimedia Commons CC BY 2.0

Volkswagen plănuiește să închidă cel puțin trei fabrici în Germania, să concedieze zeci de mii de angajați și să restructureze celelalte uzine rămase în țară. Cel mai mare producător auto din Europa negociază de câteva săptămâni cu sindicatele pentru a reduce costurile și să se mențină pe linia de plutire.

Închiderea fabricilor germane este o opțiune luată în considerare pentru prima dată în istoria grupului auto. Luni, 28 octombrie, angajații Volkswagen au fost anunțați oficial de planurile pe care le are conducerea companiei. Muncitorii au întrerupt lucrul, în semn de protest față de deciziile gigantului auto. La nivelul conducerii, lista de concendieri este numită „lista otrăvită”, a scris ziarul german Handelsblatt.

„Conducerea ia absolut în serios aceste măsuri. Nu este o amenințare de fațadă în cadrul negocierilor colective”, a declarat Daniela Cavallo, lider sindical al Volkswagen, în fața a câtorva sute de angajați din Wolfsburg, luni, relatează Reuters. „Este vorba despre planul celui mai mare grup industrial din Germania de a începe lichidarea în propria țară. Toate fabricile germane sunt afectate, nimeni nu este în siguranță”, a adăugat Cavallo, fără a menționa care fabrici vor fi afectate sau câți dintre cei aproximativ 300.000 de angajați ai Grupului Volkswagen din Germania ar putea fi concediați.

Cavallo a menționat că există un consens între ambele părți în ceea ce privește natura problemelor cu care se confruntă producătorul auto și mulți dintre colegii săi europeni, de la o tranziție electrică mai lentă decât se aștepta până la concurența acerbă a producătorilor auto chinezi care intră în Europa. „Nu suntem departe unul de celălalt când vine vorba de analiza problemelor. Dar suntem la kilometri distanță în privința soluțiilor pentru ele,” a spus Cavallo.

Angajații au intrat în grevă luni, 28 octombrie

Liderii sindicali au de gând să îi informeze pe angajaţii de la 11 uzine din Germania despre stadiul negocierilor cu echipa managerială. Greva de luni marchează debutul unei săptămâni complicate pentru cel mai mare constructor european de automobile, care ar urma să dea miercuri publicităţii rezultatele pentru trimestrul al treilea, care potrivit majorităţii analiştilor vor arăta diminuarea vânzărilor şi a profitului, scrie Agerpres, citând Bloomberg.

Sindicaliştii susţin că muncitorii ajung să plătească pentru greşelile echipei manageriale, printre care se numără tranziţia greşită la automobile electrice şi o politică de preţ greşită.

Echipa managerială „nu ne-a prezentat încă un concept coerent cu privire la cum intenţionează să ducă Volkswagen în viitor”, a declarat Daniela Cavallo, potrivit unui document intern consultat de Bloomberg. Cavallo a adăugat că şefii de la VW nu sunt dispuşi să scoată închiderile de uzine şi restructurările de personal de pe masa negocierilor.

Situația de la Volkswagen, emblematică pentru declinul economiei germane

Gigantul auto german a avut câteva săptămâni dificile după ce, la finele lunii septembrie, a lansat cel de-al doilea avertisment cu privire la profitul său din ultimele trei luni. În timp ce mărcile premium din portofoliul grupului, inclusiv Audi şi Porsche, au fost principala sursă de profit pentru grupul Volkswagen în ultimii ani, acum aceste mărci trec printr-o perioadă dificilă. Porsche AG a anunţat vineri că analizează reduceri de costuri şi revizuirea gamei de modele după ce încetinirea cererii pe piaţa din China i-a afectat profiturile.

Deciziile grupului marchează o escaladare semnificativă a conflictului dintre angajații Volkswagen și conducerea grupului, care se află sub o presiune severă pentru a reduce costurile și a rămâne competitiv pe fondul unei cereri mai slabe din China și Europa. Perspectiva reducerii drastice a grupului Volkswagen pune totodată o presiune suplimentară pe guvernul german să acționeze în fața economiei aflate în declin. Cavallo a declarat că Berlinul trebuie urgent să elaboreze un plan principal pentru industria germană pentru a se asigura că nu „se duce de râpă”.

Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport...
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
Registrul Auto Român emite a început emiterea certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, duminică, 1 decembrie. Pentru a-l obține nu este nevoie de...
#economie Germania, #volkswagen, #fabrici volkswagen, #volkswagen inchidere fabrici, #greva volkswagen , #stiri auto
  1. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  2. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  3. Cum arată economia României, de Ziua Națională. „Am început să văd schimbări pozitive nete încă de la mijlocul anilor 2000”
  4. Imagini spectaculoase cu metroul nou-inaugurat din Salonic. Artefactele antice care au întârziat cu două decenii finalizarea proiectului de infrastructură VIDEO
  5. Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
  6. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa
  7. Cum poate Delta Dunării să se dezvolte pe plan turistic. Operatorii din zonă spun că străinii sunt mai încântați decât românii: ”Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”
  8. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. Samsung Galaxy S25: Culorile noului smartphone dezvăluite într-un mod inedit. Ce ascund noile leak-uri