Prognoză sumbră a Deutsche Bank pentru 2024: Ne așteaptă o recesiune globală!

Joi, 21 Decembrie 2023, ora 16:53
3252 citiri
Prognoză sumbră a Deutsche Bank pentru 2024: Ne așteaptă o recesiune globală!

Statele Unite vor intra în 2024 în recesiune ușoară în timpul primului semestru, în timp ce zona euro va lâncezi într-o perioadă de stagflație, ce este deja în curs, se arată în prognoza pentru anul viitor a gigantului financiar Deutsche Bank.

Analiștii Deutsche Bank sunt mai puțin optimiști și decât estimările FMI, care anticipează că avansul economic global va încetini de la 3,5% în 2022 la 3% în acest an și 2,9% în 2024, cu mult sub media istorică de 3,8% pentru anii 2000-2019.

Prognoza Deutsche vorbește despre o creștere economică la nivel global de doar 2,4% în 2024, cu nivelul de 2,5% descris ca ”limita superioară pentru a fi considerată a fi într-o recesiune globală”.

India, motorul creșterii globale în 2024

Chiar și acest ritm mai lent de creștere globală depinde de contribuțiile majore din partea celor mai mari piețe emergente, India urmând să crească în 2024 cu 6% și China cu 4,7%, arată analiza Deutsche Bank.

Dacă pentru economia americană FMI se așteaptă să obțină o creștere de 1,5% anul viitor, față de 2,1% atât în 2022, cât și în 2023, analiștii de la Deutsche Bank vorbesc despre un avans de doar 0,6% în 2024, după ce economia SUA va trece printr-o recesiune ușoară în prima parte a anului.

Pentru zona euro, FMI a estimat o evoluție a economiei în scădere de la 3,3% în 2022 la doar 0,7% anul acesta, înainte de a reveni la 1,2% în 2024.

Și în acest caz banca se arată mai rezervată, analiza sa vorbind despre ”doi ani de stagnare” în zona euro, până după jumătatea lui 2024.

Perspective întunecate în zona euro

Pentru zona euro, analiștii Deutsche văd creșterea PIB-ului în 2024 la un avans anemic 0,2%, practic asimilat stagnării.

Ei avertizează că redresarea economiei europene va începe în al doilea semestru al anului viitor, dar va fi lungă și anevoioasă.

Perspectivele sunt întunecate de problemele economice ale Germaniei, cea mai mare economie din regiune.

Mark Wall, economist-șef al Deutsche Bank, Europa, crede că ”în prezent ne aflăm într-o recesiune ușoară în semestrul II 2023, care se va întinde până la începutul anului 2024, dar realitatea este că avansul zonei euro a stagnat din trimestrul III 2022 și pare să o facă până la jumătatea anului 2024. Deci asta va însemna că până atunci vom fi avut aproape doi ani de creștere aproape zero, chiar dacă nu a existat o scădere majoră”, se arată în raport.

Sentiment slab al afacerilor

Nivelul PIB-ului UE este estimat la 500 de miliarde de euro, sub tendința de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2024, ceea ce explică sentimentul slab al afacerilor din Europa.

Cu o inflație de bază estimată la 2,1% în 2025, încă puțin peste ținta de 2% a BCE, Banca Centrală Europeană va fi ”relativ precaută” în reducerea dobânzilor, pentru a permite economiei să își revină, explică economiștii Deutsche Bank.

”Echipa noastră vede în prezent prima reducere a dobânzii monetare de către BCE în iunie 2024, cu 1 punct procentual în total în 2024, cu încă 1 punct procentual în 2025”, arată analiza citată.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - Editia 4

Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
De aproximativ doi ani de zile, din ce în ce mai mulți analiști economici avertizează în legătură cu privire la iminența unei crize economice și la explozia „bulei imobiliare"....
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp lucrează la o nouă funcție care va permite auto-resetarea notificărilor pentru mesajele necitite. Aceasta le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a elimina rapid notificările, fie...
#economie globala , #economie politica