Christine Lagarde se luptă cu inflația după propriile metode: Ce crede șefa BCE că a contribuit la explozia prețurilor

Vineri, 26 August 2022, ora 14:29
3000 citiri
Christine Lagarde se luptă cu inflația după propriile metode: Ce crede șefa BCE că a contribuit la explozia prețurilor

În timp ce BCE este acuzată că nu reacționează suficient la explozia prețurilor, Christine Lagarde se luptă cu inflația după propriile metode.

Inflația anuală în Uniunea Europeană a ajuns la un nou record în iulie, de 9,8%, euro se prebușește în raport cu dolarul.

Între timp, principala preocupare a președintei BCE rămâne lupta cu schimbările climatice și includerea acestor chestiuni în politica monetară.

Schimbările climatice și econometria BCE

În toate comunicatele institutelor de statistică, începând cu Eurostat – serviciul statistic al UE și terminând cu Institutul Național de Statistică din România, principalul factor care contribuit la explozia inflației anuale a fost majorarea în ritm extrem de rapid a prețurilor din zona energiei.

Această majorare de prețuri din energie, care a atras după sine, într-un proces cât se poate de logic și normal, o explozie a prețurilor în celelalte ramuri economice, a început încă de anul trecut, 2021, declanșarea războiului din Ucraina aducând o agravare a situației.

Iar Comisia Europeană este acuzată de unele voci că tocmai prin politica de decarbonatare a energiei, concomitent cu impunerea liberalizării pieței de energie, a declanșat aceste scumpiri fără precedent.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, susține însă că o contribuție semnificativă la creșterea puternică a inflației în Uniunea Europeană au adus-o schimbările climatice.

Astfel, Banca Centrală Europeană – BCE trebuie să integreze considerațiile climatice în modelele econometrice pe care le folosește pentru politica sa monetară, întrucât ”schimbările climatice au un impact clar, în special asupra inflației ”, a afirmat Christine Lagarde, într-un interviu pentru Madame Figaro, citat de Reuters.

Înverzirea activelor

Lagarde a subliniat că ”dacă în lume vor avea loc tot mai multe dezastre climatice, secete și foamete, vor exista repercusiuni asupra prețurilor, primelor de asigurare și sectorului financiar. Trebuie să luăm în considerare acest lucru”.

Ea a amintit faptul că, de când a venit la conducerea BCE, în urmă cu trei ani, și-a dorit să se ocupe nu doar de politica monetară, ci și de probleme precum schimbările climatice și drepturile femeilor.

Prin urmare, BCE se angajează să facă portofoliul său de active ”mai ecologic”. În practică, a explicat Lagarde, asta înseamnă că, în viitor, ”când vom împrumuta bani viitorilor debitori, le vom cere să dea mai multe garanții pentru activele maro decât pentru activele verzi, dacă primele constituie un risc mai mare”.

Cu toate acestea, Lagarde a recunoscut că este încă greu să poată fi deosebită o investiție verde de una maro și că există temeri majore legate de spălările de bani ”ecologice”.

Trebuie amintit faptul că BCE este banca centrală majoră care a reacționat cel mai târziu și cel mai puțin la presiunile inflaționiste. Spre deosebire de Rezerva Federală Americană și Banca Angliei, BCE a ezitat foarte mult să majoreze dobânda monetară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#economie Romania declin , #stiri economice