Prețurile vor crește din nou semnificativ în septembrie în zona euro. Ce spun cele mai recente estimări

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 15:33
2032 citiri
Prețurile vor crește din nou semnificativ în septembrie în zona euro. Ce spun cele mai recente estimări

Inflația anuală va înregistra un nou salt semnificativ în zona euro în luna septembrie, conform ultimelor estimări publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

Este vorba despre un avans la 10%, de la valoarea de 9,1% consemnată cu o lună mai înainte, în august 2022.

Explozia prețurilor din zona de energie stă din nou la baza creșterii generalizate a prețurilor din zona euro.

Olanda, Germania și Austria, cele mai lovite

Președintele Băncii Centrale Europene – BCE, Christine Lagarde, declară în ultima perioadă, de câte ori are ocazia, că obiectivul principal al instituției pe care o conduce este stabilitatea prețurilor.

BCE va lua toate măsurile necesare pentru a diminua presiunile inflaționiste, în caz contrar economia europeană va avea de suferit chiar mai mult, arată șefa BCE.

Cu toate acestea, creșeterea prețurilor în zona euro, care s-a manifestat pe tot parcursul anului în curs, nu dă semne că va pierde din viteză.

Din contră, inflația în zona euro este așteptată să facă un nou salt la 10% în septembrie, după ce în lunile de vară avansul prețurilor din cele mai mari economii europene dădea semne că ar putea să se diminueze.

Însă cele mai mari salturi ale inflației anuale în zona euro sunt așteptate în economii precum Olanda, Germania sau Austria, chiar și în Italia.

Energia rămâne principala problemă

Astfel, în Olanda infația anuală este așteptată să ajungă în septembrie la 17,1%, de la 13,7% în august, în Germania la 10,9% (8,8% în august), în Austria la 11% (9,2% în august), iar în Italia la 9,5% (de la 9,1% în august).

Țările baltice rămân la un nivel al inflației anuale de peste 20%, cel mai mare din zona euro: Estonia – 24,2%, Lituania – 22,5%, Letonia – 22,4%.

La polul opus, cea mai mică inflație anuală estimată în zona euro va fi în Franța: 6,2%.

Energia rămâne principalul component care contribuie la creșterea inflației în zona euro și în luna septembrie, cu un avans al prețurilor de 40,8%, comparativ cu creșterea de 38,6% din august.

Urmează alimentele, alcoolul și tutunul, cu o majorarea de 11,8% în septembrie, față de avansul de 10,6% din august.

Apoi vin bunurile industriale non-energie, cu scumpiri de 5,6% în septembrie (5,1% în august) și serviciiile, cu 4,3% față de 3,8% în luna anterioară.

BCE anunță încetinirea economiei

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat săptămâna aceasta în Parlamentul European că prețurile mari din zona de energie, care au contribuit la explozia ratei anuale a inflației, se transmit deja și altor grupe de mărfuri, conducând la scumpiri pe toată linia în economia zonei euro.

Ținta de inflație de 2% este un obiectiv despre realizarea căruia se poate vorbi doar pe termen lung, a adăugat Lagarde.

Iar deprecierea monedei euro în raport cu dolarul american este o nouă sursă de creștere a inflației, care se adaugă la cele deja existente, a precizat președintele BCE, care se așteaptă ca activitatea economică în zona euro să încetinească substanțial în trimestrele următoare.

Citește și:
O piață de miliarde de euro se arată atractivă pentru investiții în România
O piață de miliarde de euro se arată atractivă pentru investiții în România
Sectorul food delivery a înregistrat o creștere puternică în timpul pandemiei și al restricțiilor aplicate sectorului HoReCa. Astfel, sectorul de food delivery s-a înrădăcinat puternic...
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...