Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se anunță un nou salt al prețurilor

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 14:52
2976 citiri
Se anunță un nou salt al prețurilor

Creșterile explozive de prețuri sunt departe de a se domoli în UE, în condițiile în care ritmul avansului prețurilor producției industriale a crescut din nou în iulie.

Prețurile din energie rămân principala cauză a noii accelerări, iar factorii de decizie europeni nu par a găsi soluția.

Deși este principalul producător de gaze naturale din UE, România a înregistrat cele mai mare creșteri ale prețurilor producției industriale.

Avans dublu față de media europeană

Prețurile producției industriale (inflația la poarta fabricii) este unul din factorii principali care contribuie la evoluția Indicelui Prețurilor Consum, majorarea acestor prețuri resimțindu-se inevitabil în buzunarul consumatorilor finali.

În iulie 2022, prețurile producției industriale au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari majorări față de iulie 2021 fiind înregistrate în România: +67,4%, Bulgaria: +55,9% și Danemarca: +55,1%, potrivit Eurostat.

Scumpirile consemnate în România sunt aproape duble față de media europeană, în condițiile în care inflația la poarta fabricii a crescut în iulie 2022, față de aceeași lună a anului trecut, cu 37,8% în UE, respectiv cu 37,9% în zona euro.

În Uniunea Europeană, prețurile producției industriale s-au majorat cu 96,2% în sectorul energetic, cu 21,7% pentru bunurile intermediare, au crescut cu 14,8% în cazul bunurilor de uz curent, cu 10,3% pentru bunurile de folosință îndelungată și cu 8,1% în cazul bunurilor de capital.

Prețurile în toată industria, excluzând sectorul energetic, au crescut cu 15,7%.

Avans lunar triplu în zona euro

Și în cazul evoluției lunare (iulie 2022 față de iunie 2022) România se află printre țările UE care au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale.

Astfel, inflația la poarta fabricii a crescut în iulie 2022, față de luna precedentă, cu 4% în zona euro și cu 3,7% în Uniunea Europeană.

Avansul lunar este semnificativ mai mare față de cel consemnat în luna anterioară, în condițiile în care prețurile au crescut în iunie 2022, raportat la mai 2022, cu 1,3% în zona euro, respectiv 1,5% în UE.

Cele mai mari majorări lunare au fost înregistrate în iulie 2022 în Irlanda: +26,1%, Ungaria: +9,4% și Bulgaria: +8%.

România, locul 4

De cealaltă parte, Portugalia, cu minus 1,5%, Suedia, cu minus 1,2% și Luxemburg, cu minus 0,9% au înregistrat cele mai semnificative descreșteri din Uniunea Europeană.

Cu un avans lunar de 6,8% al inflației la poarta fabricii în iulie, România a fost pe locul 4 în UE. Este cea mai mare creștere lunară înregistrată anul acesta de țara noastră, după cea de 8% consemnată în martie, prima lună de după declanșarea războiului din Ucraina.

La nivelul Uniunii Europene, prețurile producției industriale au crescut în iulie față de iunie cu 8,2% în sectorul energetic, cu 1,1% pentru bunurile de uz curent, cu 0,9% în cazul bunurilor de folosință îndelungată, cu 0,8% în cazul bunurilor de capital și cu 0,1% pentru bunurile intermediare.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#economie Romania declin , #stiri economice