România, sub media europeană privind ponderea producției de energie nucleară electrică în total

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 14:16
1849 citiri
România, sub media europeană privind ponderea producției de energie nucleară electrică în total

Dintre țările europene care produc energie nucleară, România se află între ultimele trei în privința ponderii surselor nucleare în totalul producției de energie electrică, alături de Germania și Olanda.

Germania s-a opus dealtfel vehement deciziei adoptate de Comisia Europeană privind declararea energiei nucleare ca energie verde.

Producția de energie electrică nucleară a însemnat peste 25% din producția totală de energie electrică a UE în 2021.

Schimbare de strategie în UE

Presate de criza energetică declanșată în Europa de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, Comisia și Parlamentul European au căzut de acord ca gazul natural și centralele nucleare să fie considerate energie verde.

Țări precum Germania, Austria și Luxemburg se opun însă cu înverșunare creșterii ponderii energiei nucleare în Europa, pe fondul preocupărilor legate de accidente nucleare și deșeuri.

Ele doresc ca energia nucleară să dispară din UE, în loc să fie încurajată construirea de noi centrale prin etichetarea verde.

Dacă Germania are o strategie națională de renunțare la energia nucleară, închizând reactoare chiar și acum, în plină criză energetică, România a eșuat să își sporească producția de energie electrică din surse nucleare tocmai în lipsa unei strategii.

Astfel, Țările de Jos (3%), Germania (12%) și România (19%) sunt țările europene cu cea mai mică pondere a energiei produse din surse naturale în totalul producției energetice.

Franța preferă energia nucleară

Franța a rămas statul membru UE cel mai dependent de electricitatea nucleară, care a reprezentat 69% din toată energia electrică produsă în țară în 2021. Celelalte două state membre ale UE cu mai mult de jumătate din energia lor generată în centrale nucleare au fost Slovacia (52%) și Belgia (51%), arată Eurostat.

În 2021, 13 state membre ale UE cu producție de energie electrică nucleară aveau în total 106 reactoare nucleare în funcțiune, în scădere față de 109 la începutul anului 2020.

Producția de energie electrică nucleară a generat 731.701 gigawați oră (GWh) (+7% față de 2020), ceea ce reprezintă peste 25% din producția totală de energie electrică a UE în 2021.

Cel mai mare producător de energie nucleară din UE în 2021 a fost Franța (52% din producția totală de energie nucleară a UE; 379 361 GWh).

Pe doi urmează Germania (9%; 69 130 GWh), apoi Spania (8%), Suedia (7%) și Belgia (7%).

Țările fără reactoare

Aceste cinci țări au reprezentat împreună mai mult de 83% din cantitatea totală de energie electrică generată în instalațiile nucleare din UE.

De precizat că țări precum Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia și Portugalia nu produc energie nucleară.

În România se află în prezent în exploatare două reactoare atomice, ambele la Cernavodă. Guvernul declară că dorește extinderea folosirii energiei atomice, dar toate acțiunile sale se rezumă, ca în multe alte domenii, la nivel de declarații.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#economie Romania declin , #stiri economice