Așteptările privind inflația, revizuite în sus de BCE! Creșterile de prețuri îi vor chinui în continuare pe europeni

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 15:37
1362 citiri
Așteptările privind inflația, revizuite în sus de BCE! Creșterile de prețuri îi vor chinui în continuare pe europeni

Experții Eurosistemului și-au revizuit substanțial în sens ascendent estimările privind inflația pentru 2022, 2023 și 2024.

Mai mult decât atât, riscurile legate de creșterea prețurilor sunt privite a fi în creștere în 2023.

Ținta de inflație a BCE, de 2%, va fi atinsă abia în a doua jumătate a lui 2025, până atunci europenii urmând să se confrunte cu un nivel ridicat al prețurilor.

Grad excepțional de incertitudine

În condițiile unui grad excepțional de incertitudine, experții Eurosistemului (BCE plus băncile centrale naționale din zona euro) și-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecțiile privind inflația.

Se estimează că rata medie a inflației va scădea de la 8,4% în 2022 la 6,3% în 2023, inflația reducându-se de la 10% în trimestrul IV 2022 la 3,6% în trimestrul IV 2023. Ulterior, inflația este așteptată să se diminueze, în medie, la 3,4% în anul 2024 și la 2,3% în 2025, se arată în ultimul Buletin economic al Băncii Centrale Europene - BCE, cel din decembrie.

Comparativ cu proiecțiile din luna septembrie 2022, inflația a fost revizuită substanțial în sens ascendent pentru 2022 (cu 0,3 puncte procentuale), 2023 (cu 0,8 puncte procentuale) și 2024 (cu 1,1 puncte procentuale).

Se previzionează că inflația va coborî la nivelul țintei inflației de 2% pe termen mediu a BCE în a doua jumătate a anului 2025.

Riscuri în creștere

Această persistență este determinată de efectele indirecte întârziate ale prețurilor ridicate ale produselor energetice, de deprecierea pronunțată anterioară a euro, precum și de efectele de compensare a inflației asupra câștigurilor salariale, care vor crește.

Balanța riscurilor asociate perspectivelor inflației înclină cu precădere în sensul creșterii. Pe termen scurt, presiunile existente din partea costurilor ar putea conduce la avansuri mai puternice decât cele estimate la nivelul prețurilor cu amănuntul ale produselor energetice și ale alimentelor.

Pe termen mediu, riscurile sunt generate cu precădere de factori interni precum creșterea persistentă a anticipațiilor privind inflația peste nivelul țintei BCE de 2% sau majorările salariale peste așteptări.

Evoluția economică

De cealaltă parte, balanța riscurilor la adresa perspectivelor creșterii economice înclină în sensul scăderii, îndeosebi pe termen scurt.

Estimările făcute în decembrie prezintă o încetinire considerabilă a creșterii medii anuale a PIB real, de la 3,4% în 2022 la 0,5% în 2023, urmată de o redresare la 1,9% în 2024 și la 1,8% în 2025.

Comparativ cu proiecțiile din luna septembrie 2022, perspectivele creșterii PIB au fost revizuite în sens ascendent cu 0,3 puncte procentuale pentru 2022, pe seama rezultatelor peste așteptări din perioada verii, și în sens descendent cu 0,4 puncte procentuale pentru 2023, rămânând nemodificate pentru 2024.

În prezent, experții Eurosistemului anticipează o recesiune de scurtă durată și superficială în zona euro la începutul anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#economie Romania , #stiri economice