Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 14:14
2363 citiri
Analiză Risco.ro: Mai există ceai de tei în rezervele BNR?

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declara în luna mai a acestui an că este nevoie de mai mult calm în fața exploziei prețurilor.

”Agitația e caracteristică perioadelor de criză. Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei”, a fost mesajul lui Isărescu, întrebat cum combate BNR inflația în mare creștere de viteză.

O privire asupra măsurilor pe care le-a luat instituția condusă de Mugur Isărescu arată însă că Banca Națională nu a dat deloc dovadă de calm.

Scumpire fără precedent a finanțării

Din contră, a acționat foarte energic, majorând dobânda monetară de la 1,75%, cât era la începutul anului, la 6,25% în prezent, adică un salt de plus 4,50 puncte procentuale în 10 luni de zile.

O privire asupra datelor statistice publicate de BNR arată că un viraj atât de brusc al politicii monetare a mai făcut Banca Națională doar de două ori în ultimii douăzeci de ani, dar niciodată în sens ascendent, vizând scumpirea costurilor finanțării.

În ambele ocazii, în intervalul de timp 2003 – 2005, BNR a acționat în sensul de susținere a finanțării economiei, nu ca azi când costurile creditării cresc cu o viteză amețitoare.

Iar marii economiști vorbesc în acest moment despre aterizări dureroase ale unor economii mult mai solide decât cea românească și care nu se confruntă cu o explozie a costurilor finanțării așa cum a detonat BNR în România.

Economia crește pe efect de bază

În schimb, la noi BNR admite o scădere a avansului economic în trimestrul III, dar vorbește despre o evoluție pozitivă a economiei pe tot anul, confirmată și de organismele financiare internaționale:

”Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o încetinire puternică a creșterii economiei în trimestrul III față de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.

Evoluția implică totuși o majorare semnificativă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, pe seama unui efect de bază (...).”, se arată în Hotărârea Consilului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară de miercuri.

În același timp, în timp ce a luat măsuri care aruncă practic economia în aer, prin creditul devenit prohibitiv, BNR tot prognozează avansuri mai mici ale inflației pe final de an.

Au avut măsurile efect?

Inflația industrială tocmai a depășit însă în august, în premieră pentru 2022, 70% - un nivel peste explozia prețurilor industriale consemnată în martie, după începerea războiului din Ucraina.

Există deci premise ca prețurile de consum să crească pe finalul anului într-un ritm cel puțin egal, dacă nu chiar mai susținut decât cel de acum, temeri confirmate și de Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, care a declarat miercuri că ”observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei”.

Și să nu uităm că BNR și-a modificat deja în 2022 prognoza de inflație pentru finele anului de două ori în sens ascendent.

Probabil deci că o va face și a treia oară.

Citește și:
Ce rușine! România, ultima din UE cu privire la intensitatea cercetării–dezvoltării
Ce rușine! România, ultima din UE cu privire la intensitatea cercetării–dezvoltării
România a alocat în 2021 cel mai mic procent din PIB pentru domeniul cercetării, în comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, în perioada 2011 –...
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Reacția lui Virgil Popescu după ce a fost acuzat că a introdus pe ascuns ”taxa pe soare”: ”OUG a fost avizată de mai multe ministere PSD”
Ministerul Energiei a răspuns duminică, 4 decembrie, criticilor USR şi ale PSD privind introducerea ”taxei pe soare”. Instituţia precizează că posibilitatea introducerii unei taxe este...
Comentarii
M
mikixxx
rank 3
BNR mai bine si-ar face rost de niste ceai de "pensie" !!!