Banca Centrală Europeană mizează pe revenirea inflației la 2%. Când estimează că se va întâmpla acest lucru

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 16:29
3104 citiri
Banca Centrală Europeană mizează pe revenirea inflației la 2%. Când estimează că se va întâmpla acest lucru

Banca Centrală Europeană nu renunță la ținta de inflație de 2%, în ciuda exploziei de prețuri care a avut loc în ultimul an.

Mediul cu care se confruntă astăzi politica monetară s-a schimbat semnificativ față de cel de dinainte de pandemie și BCE e gata să scoată dobânzile din teritoriul negativ.

Dar, în ciuda faptului că inflația anuală a ajuns la 8% în zona euro, Christine Lagarde vorbește despre revenire la 2% într-un termen mediu de timp.

Principalul pericol pentru economie

În timp ce unii economiști, cu precădere de peste Atlantic, avertizează că inflația la niveluri mari ”este aici ca să rămână”, altfel spus nu vom asista la o revenire la nivelul prețurilor consemnat înainte ca acestea să intre, anul trecut, pe o tendință puternic crescătoare, la Banca Centrală Europeană viziunea este mai optimistă.

Cel puțin așa reiese din ultimele afirmații publice făcute de președintele instituției, Christine Lagarde, care arată, într-un blog publicat recent, că vede revenirea inflației în zona euro la 2%, adică ținta BCE de dinainte de explozia prețurilor.

E adevărat estimările președintelui BCE vizează revenirea la un nivel scăzut la prețurilor într-un termen mediu, deci care poate dura și câțiva ani.

”Instrumentele BCE nu mai sunt adecvate”

Dar, dată fiind discrepanța majoră dintre nivelul actual al inflației în uniunea monetară, de aproape 8% și ținta de 2%, se poate spune că termenul mediu este o previziune mai degrabă optimistă făcută de Lagarde.

Mai ales dacă este comparată cu celelalte prognoze care vorbesc de păstrarea prețurilor foarte mari pe termen lung.

Christine Lagarde a anunțat că BCE va proceda la normalizarea politicii monetare, în consecință se va ieși de pe teritoriul dobânzilor negative, întrucât ”mediul cu care se confruntă astăzi politica monetară s-a schimbat semnificativ față de cel cu care ne confruntam înainte de pandemie”.

Iar ”instrumentele pe care le folosim în acel moment, menite să combată inflația persistentă prea scăzută, nu mai sunt adecvate”.

Gospodăriile populației, cele mai afectate

”Gospodăriile sunt cele care suferă cel mai mult de pe urma creșterii prețurilor la import, deoarece creșterea inflației energetice și a alimentelor mănâncă veniturile reale, iar salariile nominale nu ajung încă din urmă.”, arată Lagarde.

”Mă aștept ca achizițiile nete în cadrul APP (programul de achiziții de active al BCE – n.r.) să se încheie foarte devreme în al treilea trimestru. Acest lucru ne-ar permite o creștere a ratei la întâlnirea noastră din iulie (...).

Probabil că vom fi în măsură să ieșim din ratele negative ale dobânzilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.”, dă detalii președintele BCE, care spune că principalul obiectiv al instituției pe care o conduce este ”să oferim o inflație de 2% pe termen mediu. Și vom lua toate măsurile necesare pentru a face acest lucru”.

Citeste si:
Îngrijorări majore pentru economia germană în a doua parte a anului. Așteptările economice s-au depreciat în iunie
Îngrijorări majore pentru economia germană în a doua parte a anului. Așteptările economice s-au depreciat în iunie
Germania, cel mai puternic motor economic al Uniunii Europene, dă semne de gripare în luna iunie. Companiile se declară mai puțin mulțumite de situația lor actuală de afaceri, iar...
Avertisment BNR: Capacitatea populației de a-și plăti creditele la bănci, sub presiune
Avertisment BNR: Capacitatea populației de a-și plăti creditele la bănci, sub presiune
Puterea de cumpărare a populației se va diminua simțitor, pe fondul scumpirilor puternice din ultima perioadă, arată BNR în ultimul Raport asupra stabilității financiare. Rata de...