Cât de gravă va fi recesiunea în 2023? BCE face presiuni asupra băncilor europene

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 14:36
2642 citiri
Cât de gravă va fi recesiunea în 2023? BCE face presiuni asupra băncilor europene

Banca Centrală Europeană - BCE își manifestă îngrijorarea cu privire la atitudinea prea relaxată a marilor grupuri financiare din Europa, în fața recesiunii adânci care ar putea veni în 2023.

Prin urmare, BCE și-a întețit presiunile la adresa băncilor din Uniunea Europeană, de la care dorește o atitudine rezervată în privința bonusurilor și a dividendelor.

Creditorii europeni manifestă însă o atitudine ostilă la adresa recomandărilor BCE, care le cere să își majoreze provizionale de risc, în fața crizei economice care poate aduce un val de falimente.

Băncile subestimează riscurile

Creșterea presiunii BCE vine în momentul în care mai multe bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank și Deutsche Bank AG, au publicat recent prognoze optimiste, chiar și în condițiile în care creșterea inflației și majorarea ratelor de dobândă afectează perspectivele economice, scrie Bloomberg.

Instituțiile de credit susțin că este puțin probabilă situația de a fi nevoite să facă provizioane masive la împrumuturile pe care le oferă, chiar dacă majorarea prețurilor la energie în Europa aduce o provocare de proporții.

Prin urmare BCE consideră că băncile ar putea să subestimeze riscurile. Există ”o anumită reticență din partea băncilor de a se angaja serios în discuții de supraveghere”, a declarat recent Andrea Enria, care conduce consiliul de supraveghere al BCE.

Europa se confruntă cu ”un șoc macroeconomic persistent și deplin”, care impune supraveghetorilor ”să fie extrem de precauți”, a adăugat el.

Atitudine ostilă a creditorilor

Presiunea exercitată de BCE nu este înțeleasă de mai multe dintre băncile europene, în condițiile în care acestea vor raporta profituri considerabile pentru 2022.

Iar o marjă mare de profit creează așteptări în rândul bancherilor că vor primi bonusuri mai mari. De asemenea, investitorii se așteaptă la dividende substanțiale în următorii ani, existând posibilitatea unui val de reacții negative dacă aceste sume vor fi reduse.

BCE se confruntă deja cu o problemă de credibilitate în rândul băncilor europene, admite Andrea Enria, după ce a impus provizioane mari instituțiilor de credit în timpul pandemiei de Covid-19, în urma unor estimări care s-au dovedit ”prea pesimiste”.

Problemă de credibilitate a BCE

Această situație a alimentat o atitudine ostilă în rândul băncilor ”de a respinge apelurile supraveghetorilor lor la prudență, ca fiind conservatorism nejustificat”, a arătat reprezentantul BCE, potrivit sursei citate.

Astfel, BCE a îndemnat în 2020 băncile să pună deoparte provizioane mari în fața blocajelor legate de Covid-19, care a creat o importantă presiune pe profiturile bancare din acel an.

Autoritatea de supraveghere a implementat, de asemenea, o interdicție de facto privind plata dividendelor și răscumpărările de acțiuni, care s-a dovedit a fi dăunătoare pentru evaluările băncilor și a devenit o țintă a criticilor publice din partea mai multor bancheri importanți din zona euro.

Citește și:
Europa caută disperată sute de miliarde de euro în numerar. Există temeri că s-ar putea să nu îi găsească
Europa caută disperată sute de miliarde de euro în numerar. Există temeri că s-ar putea să nu îi găsească
Țările din Uniunea Europeană vor avea nevoie de un necesar de finanțare de jumătate de triliard de euro în 2023, cea mai mare sumă din ultimii 22 de ani. Schimbările de politici ale...
Urgie pe bugetari! Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023
Urgie pe bugetari! Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023
Proiectul de buget pentru 2023 prevede o scădere a cheltuielilor cu asistența socială de la nivelul de 31,2% din total cheltuieli publice în 2022 la procentul de 29,8%. De asemenea,...