Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România

Marti, 28 Iunie 2022, ora 12:50
2329 citiri
Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România

Parcursul globalizării este pus în acest moment sub semnul întrebării, după schimbările aduse de pandemia Covid-19 și accelerate de războiul din Ucraina.

Lanțurile de producție și aprovizionare la nivel global nu mai sunt viabile și se conturează deja reașezări și realocări ale locurilor de producție.

Este posibil ca întreg procesul de remodelare la scară mondială, dar și regională și națională să se desfășoare pe fondul unei grave crize economice.

Circuitul economic internațional, nefuncțional

Asistăm, deocamdată la nivel de discuții, la punerea în dezbatere a diferitelor variante de reașezare profundă a modelului economic în Uniunea Europeană, arată doctor în economie Constantin Boştină, preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Acum, și mai ales în viitor, banii de investiții devin tot mai scumpi, inflația tot mai ridicată, prețurile la energie și produsele alimentare tot mai mari, iar circuitul economic și comercial internațional nu mai este funcțional.

România, țară cu real potențial natural, mineral, uman și chiar financiar, are în prezent o situație economică, socială, de educație și sănătate foarte slabă.

Remodelarea economiei globale

Este deci de dorit ca factorii de decizie din țara noastră să evalueze corect actuala evoluție internațională, să folosească situația grea ca pe o oportunitate și să-și contureze un model economic românesc în Uniunea Europeană.

Trebuie să gândim dincolo de azi, în perspectiva orizontului 2040, pentru a anticipa remodelarea economiei globale, arată președintele ASPES.

Conflictul Rusia-Ucraina are deja ca efecte probleme majore în aprovizionarea cu materii prime de bază pentru marile companii industriale, dar și pentru economiile multor state, inclusiv state puternic industrializate.

Mai mult, sunt deja blocaje îngrijorătoare pentru circulația internațională a materiilor prime, în special cele energetice și cele agricole, a bunurilor de consum atât industrial cât și casnic.

Reorientarea spre producția de bunuri

În afara blocajelor în circulația mărfurilor, apar consecințele cu efecte negative majore, cum ar fi creșterea necontrolată a prețurilor și atingerea unor niveluri greu de suportat privind inflația.

Se va ajunge oare la previziunea futurologului Alvin Toffler care a arătat că un număr tot mai mare de oameni își vor cultiva propriile legume și își vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puțin de marii producători și distribuitori din industria alimentară, întreabă Constantin Boștină.

Parcursul globalizării nu mai poate fi același, opinează doctorul în economie, în condițiile în care orientarea actuală este spre creșterea ponderii producției de bunuri în spațiul național al fiecărei țări.

Trebuie amintit faptul că inclusiv cele mai mari instituții financiare internaționale au emis anul acesta avertismente serioase cu privire la consecințele negative aduse de renașterea blocurilor politico-economice limitările aduse economiei globalizate.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#economie Romania , #stiri economice