Rata inflației a scăzut în Germania pentru a doua lună consecutiv. Ce măsuri a adoptat guvernul de la Berlin

Miercuri, 10 August 2022, ora 14:19
2456 citiri
Rata inflației a scăzut în Germania pentru a doua lună consecutiv. Ce măsuri a adoptat guvernul de la Berlin

Rata inflației din Germania, măsurată ca variație anuală a indicelui prețurilor de consum, a fost de +7,5% în iulie 2022.

Este a doua lună consecutiv în care avansul prețurilor pierde din viteză, pe fondul măsurilor adoptate de guvern în zona de energie electrică și combustibili.

Dar, deși rata inflației a scăzut din nou ușor, ea a rămas la un nivel ridicat cu mult peste 7%.

Scădere de la un avans de aproape 8%

În iunie 2022, rata inflației se situase la +7,6%, iar în mai 2022 la +7,9%.

”Motivul principal pentru inflația ridicată este în continuare creșterea prețurilor la produsele energetice. Două măsuri ale pachetului de ajutor au avut un ușor efect descendent asupra ratei generale a inflației din iunie 2022: biletul de 9 euro și reducerea la combustibil.

În plus, suprataxa EEG a fost eliminată în iulie 2022”, explică dr. Georg Thiel, președintele Oficiului Federal de Statistică.

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) mai raportează că prețurile de consum în iulie 2022 au crescut cu 0,9% față de iunie 2022.

Măsurile de scutire au avut doar un ușor efect descendent asupra creșterii prețurilor cauzate de situația de război și de criză, se arată în comunicatul Destatis.

Măsurile împotriva inflației

Astfel, introducerea biletului de 9 euro, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2022 și este limitat la trei luni, a avut un efect descendent asupra prețurilor în transportul public regional și de călători pe distanțe scurte.

De asemenea, reducerea taxei pe uleiuri minerale (reducere pe combustibil) a redus prețurile la carburanți din iunie 2022.

Prin urmare, creșterea anuală a prețurilor de transport (+5,4%) a scăzut. În iunie, ritmul de creștere a prețurilor fusese de +8,3%, în mai +16,3%.

În plus, suprataxa EEG (pentru impunerea surselor de energie regenerabilă), a fost eliminată în iulie 2022.

Acest lucru a avut, de asemenea, un efect ușor descendent asupra creșterii prețurilor la energie electrică.

Energia, sursa principală a scumpirilor

Creșterea prețurilor tuturor produselor energetice, cauzată de situația de război și criză, este în continuare un factor major care determină rata inflației.

Factorii suplimentari sunt din nou blocajele de livrare din cauza întreruperilor lanțurilor de aprovizionare și a creșterilor semnificative ale prețurilor în etapele din amonte ale procesului economic.

Acest lucru a dus la creșterea prețurilor nu numai pentru produsele energetice, ci și pentru alte bunuri și servicii, în special pentru multe produse alimentare.

Prețurile produselor energetice în iulie 2022 au fost cu 35,5% mai mari decât în aceeași lună a anului precedent, după o creștere de +38,0% în iunie 2022.

Creșterea anuală a prețurilor la energie electrică a fost de +18,1%, în scădere ușoară în special datorită eliminarea suprataxei EEG (iunie 2022: +22,0%).

De când reducerea la combustibil a intrat în vigoare în iunie 2022, creșterea prețurilor la combustibil a încetinit și ea.

Creșterea aici a fost de +23,0% în iulie (iunie 2022: +33,2%, mai 2022: +41,0%).

Citește și:
Semnal de alarmă tras de un cunoscut analist economic: Fondurile europene salvează economia Germaniei!
Semnal de alarmă tras de un cunoscut analist economic: Fondurile europene salvează economia Germaniei!
Cunoscutul analist economic Radu Soviani acuză faptul că fondurile europene dau o triplă lovitură dezvoltării economiei românești. În loc să reprezinte un sprijin financiar, modul în...
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...